Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie mam epizodu depresyjnego. Ja mam permanentne stany, które wynikają z takiej, a nie innej osobowości, sposobu odczuwania, przeżywania i postrzegania, które wynikają w wielu rzeczy. Mogłabym długo pisać.

Z tego co napisałaś wynika, że masz zaburzenia osobowości, po ci w takim razie antydepresanty, jeżeli twoje problemy wynikają z zaburzeń osobowości to antydepresanty można sobie w dupę wsadzić, że się tak nie ładnie wyrażę. :pirate:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę xetanor 4 dzień pół tabletki jest masakrycznie lęki wahania nastroju zdenerwowanie pobudzenie i ciągłe dziwne uczucie że coś się stanie.

Nie mogę zasnąć a jak już to zaraz się budzę.

Mam takie dziwne drgawki tzn. od czasu do czasu mną zatelepie dziś rano nogami raz a porządnie. Szum w uszach od czasu do czasu.

Ręce mi się trzęsą.

Zimne stopy uczucie zimna raz gorąca. Czy to wszystko normalne i kiedy przejdzie?

Po tygodniu mam przejść na całą tabletkę.

Pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę xetanor 4 dzień pół tabletki jest masakrycznie lęki wahania nastroju zdenerwowanie pobudzenie i ciągłe dziwne uczucie że coś się stanie.

Nie mogę zasnąć a jak już to zaraz się budzę.

Mam takie dziwne drgawki tzn. od czasu do czasu mną zatelepie dziś rano nogami raz a porządnie. Szum w uszach od czasu do czasu.

Ręce mi się trzęsą.

Zimne stopy uczucie zimna raz gorąca. Czy to wszystko normalne i kiedy przejdzie?

Po tygodniu mam przejść na całą tabletkę.

Pozdrawiam wszystkich

Minie do 2 tygodni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja fizycznie jestem twardy jak skała, odstawiałem paroksetyne z dnia na dzień bez zmniejszania dawek. Objawy koszmarne - brain zapsy, mdłości, zawroty głowy, bóle stawów i mięśni. Fizycznie mogę wstrzymać bardzo dużo. Gorzej z depresją, to najgorsza choroba jaka mnie spotkała i ten ból psychiczny. Odstawka paro to dla mnie mały pikuś przy tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wypisali mnie przedwcześnie z oddziału bo sie nie zgadzałem na kombinacje farmakologiczne które chcieli mi fundować

klinika psychiatrii a sie czułem jakby mnie leczyli jacyś kosmici, wmawiają ze nie ma czegoś takiego jak początkowe skutki uboczne po ssri typu nasilony lęk czy zamulenie

paroksetyna jest lekiem pobudzającym i nie ma prawa powodować senności

byłem spory czas na relanium i hydroksyzynie bo miałem tak nasilone stany lękowe a w wypisie stwierdzenie ze tego w ogóle nie zaobserwowali

jak 20 mg paro zaczęło lekko stabilizowac swoje działanie to nagle stwierdzili ze odstawiają i zamieniają na rispolept

przynajmniej troche z psychoterapii skorzystałem mimo dośc kiepskiego stanu i mi otworzyła oczy na pare spraw, paroksetyny nie dałem sobie odstawić bo nie po to męczyłem się tyle ze skutkami ubocznymi zeby potem to przerywać jak sie zaczynają pojawiać oznaki poprawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, tak to już jest z ssri, czy lekami mocno serotoniniwymi.

-- 27 mar 2015, 22:20 --

lunatic, ja nie wiem czy ci lekarze to takie debile, czy tylko udają. "Nie ma takiego czegoś jak nasilone skutki ubiczne na poczatku leczenia, nie ma nasilenia lęku" hahha.

Jak mozna takie kity wciskac czlowiekowi. Trzeba bylo mu powiedziec, żeby cofnął się do szkoły podstawowej, a później na studiach niech wbija od nowa wiedzę do tego pustego łba.

-- 27 mar 2015, 22:30 --

Ta cała psychiatria i to leczenie prymitywne i archaiczne, to mnie przeraża. Dobrego lekarza ze swieczka szukać. Gdzie ja mam sie isc leczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej wszystkim! Mija miesiac od brania paro. I wiecie co ciesze sie! Malymi kroczkami do przodu, zaczelam powoli wychodzic z domu! Wczoraj mialam wizyte u psychiatry i stopniowo zwiekszanie paro do 2 tabletek i dostalam afobam ;) Dzis jade wlasnie na zjazd na studia bede testowac benzo! Ale sie ciesze. Nastawienie pozytywne, trzymajcie kciuki i dziekuje wam że byliście ze mną! ;) oby z gorki teraz i zycze wszystkim poprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dumps mozesz byc z siebie dumna!

ej pytanko czy wam tez wyjebuje tak zrenice? normalnie zlotowy jak u cpuna jakiego

paro mocno wyjebuje źrenice , ćzesto ludzie pytali się czy coś ćpam ,musiałem sie tłumaczyć że nie i nie wiem czemu mam takie źrenice , całe oko zajmują :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na SSRI też :angel:

Poszukująca i maniek, dzięki za odpowiedzi.

Maniek, ja już byłem z tym problemem u psychologa - kazał zmienić lek. Większej dawki już nie wezmę. Muszę się skonsultować z lekarzem, który przepisał mi po raz pierwszy ten lek, bo trafił z nim idealnie.

Niby ta paroksetyna - paroxinor działa na fobię społeczną, lęk, ale nie mam 100 % pewności czy zadziała na mnie. Jak sądzicie, gdy poczekam te 1,5 m-ca zanim zacznie działać paroksetyna to zadziała na mnie ?

poszukująca 2 też bym chciał spróbować terapii, ale tu gdzie mieszkam nie ma specjalistów z doświadczeniem leczenia zaburzeń społecznych, a do ośrodka zamkniętego nie zdecyduje się, ponieważ już przechodziłem taką terapię i drugi raz nie zamierzam. Gdyby była możliwość dojazdu to tak. Jeździłem jakiś czas temu na odległą o 80 km. ode mnie terapię i był efekt.

Co do leku asertin. Myślę, że ten lek po 9 latach brania mógł się skumulować do takiej potęgi, że wywołuje u mnie tzw. zespół serotoninowy, bo zauważyłem u siebie przez parę dni swędzenie, silne pocenie się, splątanie, trudności z oddychaniem, zwłaszcza na drugi dzień po jakiejś aktywności fizycznej, to są typowe objawy tego zespołu lub po tak długim czasie mogłaby już sertralina na mnie nie działać ( czy jest w ogóle możliwe ? ), i mogłyby powrócić objawy nerwicy.

Bliżej skłaniam się ku temu zespołowi serotoninowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi