Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzisiaj czuje się...

katrin123

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Purpurowy napisał(a):

Wczoraj znowu łyknąłem garść tabletek, wiadomo w jakim celu. Do wizyty 16 lipca nie doczekam.

Forum ma jasno określony regulamin. Jeżeli będą się pojawiać takie treści ponownie zgłosimy Policji. 

Reaguj, nie czekaj na wizytę. Pomoc można uzyskać w inny sposób. 

@You know nothing, Jon Snow Twój historia jest niezwykła. Myślę, że wystarczająco przybliżyłaś naszym użytkownikom trochę zawiła historię z  innych miejsc. Z pewnością dla wielu będzie trudna do zrozumienia bo to twoja historia. Zostaw przeszłość forumowa. Teraz jesteś na nerwicy i myślę, że dobrze tutaj się czujesz 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Purpurowy napisał(a):

Wczoraj znowu łyknąłem garść tabletek, wiadomo w jakim celu. Do wizyty 16 lipca nie doczekam.

Przykro to czytać 😕

45 minut temu, Melodiaa napisał(a):

Reaguj, nie czekaj na wizytę. Pomoc można uzyskać w inny sposób.

Ta, w jaki? Może gość nie ma siły I możliwości prosić o pomoc? Najwygodniej na pały zadzwonić, trochę empatii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Mic43 napisał(a):

Przykro to czytać 😕

Ta, w jaki? Może gość nie ma siły I możliwości prosić o pomoc? Najwygodniej na pały zadzwonić, trochę empatii. 

Empatii mi nie brakuje..mnie też trudno czytać ale proszę nie oceniać. To jest sytuacja kryzysowa i forum musi reagować na pewne wpisy. Zagrożenie życia wymaga zdecydowanej reakcji.  Purpurowy jest wieloletnim użytkownikiem i z pewnością jego osoba ani żadnego innego użytkownika nie jest nam obojętna. Jeżeli jesteś w stanie pomóc proszę wesprzyj Purpurowego. Każdy czytając może to zrobić na pw czy też na forum. Od tego tutaj jesteśmy wszyscy. Wczoraj były rozmowy na ten temat w wątku. Jeżeli ktoś może wskazać drogę to niech to zrobi ponownie...

Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Melodiaa napisał(a):

Empatii mi nie brakuje..mnie też trudno czytać ale proszę nie oceniać. To jest sytuacja kryzysowa i forum musi reagować na pewne wpisy. Zagrożenie życia wymaga zdecydowanej reakcji.  Purpurowy jest wieloletnim użytkownikiem i z pewnością jego osoba ani żadnego innego użytkownika nie jest nam obojętna. Jeżeli jesteś w stanie pomóc proszę wesprzyj Purpurowego. Każdy czytając może to zrobić na pw czy też na forum. Od tego tutaj jesteśmy wszyscy. Wczoraj były rozmowy na ten temat w wątku. Jeżeli ktoś może wskazać drogę to niech to zrobi ponownie...

Dziękuję.

Czekam na skierowanie u lekarza aktualnie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślę, że @Melodiaa jest osobą empatyczną, ciepłą i rozsądną. W stosunku do wszystkich użytkowników. 

Ja już wcześniej uważałam, że @Purpurowy potrzebuje opieki szpitalnej, są to jednak ciągłe myśli samobójcze, a przy myślach samobójczych pogotowie ratunkowe od razu zabiera do szpitala, nawet odnośnie tej mojej sprawy jak wczoraj pisałam, ja tylko napisałam wtedy wiadomość, że źle się czuję, mam dość, chłopak wezwał mi policję, ale do szpitala po wyjaśnieniu mnie nie zabrali, ale po latach gdy do niego trafiłam moja waga na Alone była tragiczna, przyjechał bardzo miły policjant, starszy Pan, który wręcz mnie zachęcił że tam się lepiej będę czuła. Nie rozumiał sytuacji, nie był z tamtej sprawy, nie był wtajemniczony, było to też wszystko stworzone specjalnie pod to, niektóre zadania były tworzone pod przyjazd służb celowo, śmierć zwierzątka mojego, głodzenie mnie w sposób tego nie jedz to jedz doprowadziło mnie do takiego stanu, ale pobytu nie żałuję, wręcz zachęcam, można trafić na fajny szpital z domową atmosferą. A @Purpurowy to ciekawa osobowość, i w całej tej historii też jak i widać po zdjęciach, ciepło w Nim i do ludzi, zwierząt powinien żyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mic43 napisał(a):

Przykro to czytać 😕

A wiesz że bezczynność w takiej sytuacji jest karalna? (Art. 4 KK + art. któryśtam Ustawy o PRM). Czy może wg Ciebie ktoś z drugiego końca Polski miał jechać mu osobiście pomóc? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Purpurowy napisał(a):

Czekam na skierowanie u lekarza aktualnie 

Trzymaj się 🤗

45 minut temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

Też myślę, że @Melodiaa jest osobą empatyczną, ciepłą i rozsądną. W stosunku do wszystkich użytkowników. 

Dziękuję 🥰

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55 minut temu, acherontia styx napisał(a):

A wiesz że bezczynność w takiej sytuacji jest karalna? (Art. 4 KK + art. któryśtam Ustawy o PRM). Czy może wg Ciebie ktoś z drugiego końca Polski miał jechać mu osobiście pomóc? 

No, już polska policja nie ma się czym zajmować tylko przyjeżdżać na forum, pewnie na sygnale tu wjadą, przeczytają posty i zamkną wszystkich userów. 

A jakby ktoś z drugiego końca polski pojechał, to co? To źle? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Mic43 napisał(a):

A jakby ktoś z drugiego końca polski pojechał, to co? To źle? 

To dla Twojej informacji, bo widzę, że mocno do tyłu jesteś: do każdego podejrzenia próby samobójczej, nawet jak wzywasz samo pogotowie to w gratisie i tak przyjeżdża policja. Centrum Powiadamiania Ratunkowego z automatu powiadamia o takich sytuacjach pogotowie i policję, czy Ci się to podoba, czy nie.
To czy policja wykona jakieś czynności (np. wpakuje delikwenta na chama do radiowozu wbrew jego woli i zawiezie do szpitala) to już zależy od samego delikwenta. Normalnie przyjeżdżają, ale się nie wychylają, spisują tylko dane. 

Wkraczają tylko jak powód wezwania sprawia problemy, bo ratownicy nie są od tego, żeby się z kimś szarpać.

I mało wiesz o wzywaniu pogotowia do osoby, której nawet nie znasz adresu ;) pogotowie i policja i tak takiego delikwenta znajdzie. Wzywałam będąc 300km dalej pogotowie do osoby będącej w Warszawie nie znając dokładnego adresu. Wystarczyło 30 min. i ją znaleźli ;) a to było już z 4 lata temu?

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście nie polecam robienia sobie jaj i wzywania pogotowia do innego miasta "dla funu" czy sprawdzenia czy to rzeczywiście zadziała, nawet oddalonego, bo jak się wzywa na odległość, to można się spodziewać wizyty patrolu ze swojego miasta. Do mnie wtedy nie przyjechali, ale dzwoniła do mnie Komenda Policji z Warszawy wtedy od razu potwierdzić wezwanie i zapytać czy mogą podesłać patrol z mojego miasta w razie potrzeby. Moje wezwanie było zasadne, współpracowałam ze służbami na każdym etapie, także nikt się nawet nie pojawił. Skończyło się na rozmowie telefonicznej, ale przekonanie służb do przyjęcia wezwania na taką odległość nie jest tak proste jak wezwanie do kogoś obok kogo się znajdujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Policja to nie taksówka, jak to sami Oni żartują. Chociaż za taksówkę się płaci, a za pogotowie nie. Chyba, że jest wezwana niesłusznie. Oni nie przyjeżdżają po to by odwozić tam do szpitala, tylko by wszystko zgodnie z prawem przebiegało. 

I jak już to policja wsiada do pogotowia ratunkowego z pacjentem, a nie na odwrót, chyba że przejeżdżają przez komendę.

Prawdą jest, że Oni najpierw dzwonią przy zgłoszeniu próby samobójczej, ja nie wiedziałam co to za numer wydzwania i nie odebrałam, przy tej pierwszej sprawie. W ogóle się nie spodziewałam policji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, acherontia styx napisał(a):

To dla Twojej informacji, bo widzę, że mocno do tyłu jesteś: do każdego podejrzenia próby samobójczej, nawet jak wzywasz samo pogotowie to w gratisie i tak przyjeżdża policja. Centrum Powiadamiania Ratunkowego z automatu powiadamia o takich sytuacjach pogotowie i policję, czy Ci się to podoba, czy nie.
To czy policja wykona jakieś czynności (np. wpakuje delikwenta na chama do radiowozu wbrew jego woli i zawiezie do szpitala) to już zależy od samego delikwenta. Normalnie przyjeżdżają, ale się nie wychylają, spisują tylko dane. 

Wkraczają tylko jak powód wezwania sprawia problemy, bo ratownicy nie są od tego, żeby się z kimś szarpać.

I mało wiesz o wzywaniu pogotowia do osoby, której nawet nie znasz adresu ;) pogotowie i policja i tak takiego delikwenta znajdzie. Wzywałam będąc 300km dalej pogotowie do osoby będącej w Warszawie nie znając dokładnego adresu. Wystarczyło 30 min. i ją znaleźli ;) a to było już z 4 lata temu?

Ale co to ma do rzeczy? Do której części mojej wypowiedzi się odnosisz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mic43 napisał(a):

Ale co to ma do rzeczy? Do której części mojej wypowiedzi się odnosisz? 

Bo jesteś oburzony, że ktoś policję powiadomił o myślach s./tendencjach/próbie - to Ci odpowiedziałam, ze owszem, policja zawsze jest powiadamiana czy tego chcesz, czy nie. Dopóki nie zrozumiesz, że w przypadku tendencji samob0jczych priorytetem jest zapewnienie bezpieczeństwa takiej osobie, a nie głaskanie po główce, to nie mamy o czym rozmawiać.

A w temacie - zmęczona, a jutro ciężki dzień w robocie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Dopóki nie zrozumiesz, że w przypadku tendencji samob0jczych priorytetem jest zapewnienie bezpieczeństwa takiej osobie, a nie głaskanie po główce, to nie mamy o czym rozmawiać.

Czemu cenzurujesz słowo na "s"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, acherontia styx napisał(a):

Bo jesteś oburzony, że ktoś policję powiadomił o myślach s./tendencjach/próbie - to Ci odpowiedziałam, ze owszem, policja zawsze jest powiadamiana czy tego chcesz, czy nie. Dopóki nie zrozumiesz, że w przypadku tendencji samob0jczych priorytetem jest zapewnienie bezpieczeństwa takiej osobie, a nie głaskanie po główce, to nie mamy o czym rozmawiać.

A w temacie - zmęczona, a jutro ciężki dzień w robocie. 

Naucz się czytać ze zrozumieniem. Ja nie napisałem nic na temat tego, czy policja jest wzywana czy nie. Pisałaś coś o obowiązku wzywania policji, ja dalej twierdzę, że nawet gdyby nikt z forum policji nie wezwał, to żaden paragraf praktycznie nie znajdzie zastosowania. Także ładny chochoł. EOT. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, Mic43 napisał(a):

Naucz się czytać ze zrozumieniem. Ja nie napisałem nic na temat tego, czy policja jest wzywana czy nie. Pisałaś coś o obowiązku wzywania policji, ja dalej twierdzę, że nawet gdyby nikt z forum policji nie wezwał, to żaden paragraf praktycznie nie znajdzie zastosowania. Także ładny chochoł. EOT. 

Wydaje mi się, że to chyba działa jak z kimś gadasz przez telefon albo przez komunikator na bezpośrednio i ktoś ci wyraźnie mówi że np. połknął garść tabletek, a ty nie zareagowałeś. Albo np. widzisz jak ktoś chce się rzucić z mostu, nie reagujesz. przechodzisz obok, kamery to nagrały i rozpoznają twoją twarz. Wtedy gdyby coś się stało, to rzeczywiście mógłbyś mieć zarzut, a na forum jest tysiące użytkowników, to niby jak by to miało wyglądać, odpowiedzialność zbiorowa? Jeżeli sama administracja/moderacja by miała za to odpowiadać, to też bez sensu bo to przecież nie ich praca i nie mają dyżuru przeglądać forum w określonych godzinach ktoś 6-14, ktoś inny 14-22 itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za samobójstwo użytkownika, który o tym informuje, ponosi odpowiedzialność administracja, dlatego @Melodiaa słusznie zareagowała. 

Takie jest prawo. 

Oczywiście mogli by powiedzieć, że akurat ich nie było, i nic nie mogli zrobić, to jest zrozumiałe że nie muszą obserwować forum 24 godziny na dobę, ale i tak by byli w tej sprawie przesłuchani, jeżeli użytkownik jest aktywny na danym forum. 

Chyba, że nikt by do tego nie doszedł, ale fora są ogólnie i tak pod kontrolą policji. 

W mojej sprawie, zostali przesłuchania nawet użytkownicy czatu Onet, którym o tym złym samopoczuciu nie napisałam, ale z Nimi również rozmawiałam tego dnia. 

Zależy też od sprawy i od policji z danego miasta. Moja była na takie sprawy wyczulona. 

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w sumie do końca nie zrozumiałam, @Purpurowy często o samobójstwie piszę to też znak by mu zainteresowanie zapewnić, ale po tych wpisach to nawet nie może się zgłosić, a powinien. Chociaż go znam i odniosłam wrażenie, że tak tylko napisał. Połknął garść tych tabletek, gdyż chciał się uspokoić, co i tak jest złe,  zatruwać swój organizm, ale tu równie piszą o samookaleczeniach itd, ja wiem że tak w emocjach się czasem zrobi czy napisze. Osobowość samobójcza lubi informować, że coś sobie zrobi, robi a tak naprawdę chcę żyć, choć potrzebuje obecności innych, zainteresowania. Z tym, że @Purpurowyjuż je otrzymał i wie co ja myślę, czy inni, sam jest dorosły, inteligentny i wie, że za takie wpisy ponosi się też odpowiedzialność.

Ciężko jest tłumaczyć komuś, że powinien żyć, że jest wartościowy a On jakby na złość tego nie widzi i dalej powtarza swoje. 

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi