Skocz do zawartości
Nerwica.com

Brak pracy

Fluffy

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, libed napisał(a):

nie musi tylko jak nie ma to placi wyzsza skladke na fundusz i tyle poza tym chyba od 10 pracownikow albo od 20 to sie liczy jak ktos ma mniej to go nie dotyczy

jak ktos juz w ogoloszeniu zaznacza ze szuka studenta albo rencisty to szkoda sobie glowe zawraqcac bo to na pewno bedzie gownopraca skoro juz na wstepie chce oszczedzic

Jest bezrobocie i bezrobocie utajone. Dwa ludzie mają zjebane CV przez swoje choroby. Trzy dla niektórych sufit jest tam gdzie Ty byś nawet nie nasikal

1 minutę temu, Grouchy napisał(a):

Aha, tylko pytanie czy Dalila na ADHD dostanie.

Adhd wcale się nie liczy. Dostanę swoje diagnozy z palcem w nosie umiarkowany stopien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Grouchy napisał(a):

No to życzę powodzenia.

Nom. Lekarz mi dziś to powiedział jak cos

1 minutę temu, Lusesita Dolores napisał(a):

Tego nie wiem. Możliwe że już ma i chce przedłużyć.

Dalila ile teraz wcześniej można składać papieru o orzeczenie 

O ile dobrze usłyszałam to w ciągu miesiąca od zaswiadczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się aż taką optymistką że jak masz orzeczenie to pracę masz gwarantowaną to bym nie była, bo to tak nie działa. Jak będzie się chujowym pracownikiem to nic pracodawcy po człowieku z orzeczeniem jak potrzebuje osoby ogarniętej na dane stanowisko.
Nie idealizujmy pracy z orzeczeniem, bo samo orzeczenie poza przywilejami w postaci krótszego czasu pracy przy stopniu umiarkowanym/znacznym nic nie zmienia i przed niczym nie chroni.
Kasa z pfron też jest tylko dla pracodawcy, ale to nie pokrywa kosztów zatrudnienia nawet jak ma się symbol odpowiadający schorzeniu specjalnemu.
Przed zwolnieniem ani niczym takim to nie chroni, tym bardziej, że jeśli pracodawca w ciągu 3 miesięcy od zwolnienia pracownika z orzeczeniem zatrudni nowego na jego miejsce też z orzeczeniem to nic to dla pracodawcy nie zmienia w kwestii rozliczeń z PFRON. 
Chyba trochę za bardzo idealizujecie fakt posiadania orzeczenia i to co ono daje faktycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podam na swoim przykładzie i mojej obecnej pracy: zaczęłam pracować w tej firmie nie mając orzeczenia. Pierwsze orzeczenie wyrobiłam dopiero po ponad roku pracy tam, gdzie już dawno miałam umowę na czas nieokreślony. Czy orzeczenie coś zmieniło? Totalnie NIC. Pracować muszę tak samo jak pracowałam przed, nie ma taryfy ulgowej. Nie mam problemu z wcześniejszymi wyjściami do lekarza, ale i przed orzeczeniem nie miałam, także to nie zasługa orzeczenia. Jedyny plus taki że pracodawca dzieli się ze mną kasą z PFRONu 50:50, ale to jest dobra wola pracodawcy i może mi to w każdej chwili zabrać, bo te pieniądze są DLA PRACODAWCY i nie mogłabym nic powiedzieć ani mieć żadnych roszczeń.
Jak coś odjebie to zostanę zwolniona tak samo jak każda inna osoba czy z orzeczeniem czy bez. Także nie, samo orzeczenie pozornie niewiele zmienia w kwestii pracy, bo jeśli pracodawca potrzebuje fizycznie człowieka przez okreśolną ilość godzin to wybierze osobę która ma normalną normę czasu pracy a nie skróconą bo ma orzeczenie i będzie miał w dupie hajs z PFRON.

A jak leniwy i nie zgłosi pracownika z orzeczeniem w odpowiednim czasie do PFRON to i tak hajsu nie dostanie. PFRON ma swoje zasady i nie rozdaje hasju na prawo i lewo jak któraś strona (pracodawca lub pracownik) nie zgłosi faktu orzeczenia w odpowiednich terminach.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Lusesita Dolores napisał(a):

Czy jak pracodawca zatrudni 1 pracownika z orzeczeniem to też dostanie dofinansowanie z PFRON?

Tak o ile nie będzie to pracownik np. na emeryturze, nie ma zaległości względem PFRON i tam kilka innych warunków.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jeśli pracuję, to jest szansa, że dostanę znaczny stopień? Bo znam kilka osób, które mają znaczny stopień i funkcjonują wyżej niż ja. Jeden to się ożenił, ma prawo jazdy i chodzi na siłownię mając znaczny stopień i oczywiście pracuje.

Tylko nie wiem czy dostali ten stopień zanim poszli do pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi