Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

czyli bardzo rzadko. nie chce iść do zakrystii się wygłupiać jak mogę spytać tutaj, ehh, wymyślacie jakieś sto zł, żetony do koszyka, pytanie księdza, zamiast odpowiedzieć tak pi razy drzwi ile średnio wynosi, Was się o coś zapytać :D

jetodik, zwykle ludzie dają tak w przedziale 2-20 zł, najwięcej piątek i dziesiątek, tak mi się wydaje, poza tym nikt na to nie zwraca szczególnej uwagi ile ktoś inny wrzucił, nie wgapia mu się w portfel i rękę. Nie masz innych zagadnień? ;)

Nikt nikomu do portfela nie zagląda, ale refren zna przedział, w jakim ludzie dają pieniądze, a co więcej wie jakich nominałów jest najwięcej. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zebrania sekty na Jasnej Górze:

Abp Depo podkreślił, że chrześcijanin ma obowiązek obrony wartości – nie tylko wiary, ale także rozumu. W tym kontekście przypomniał stanowisko biskupów w sprawie obrony życia ludzkiego.

- Nam nie grozi – demagogicznie ujmując – państwo wyznaniowe, ale - jak mocno wołał św. Jan Paweł II - zagraża nam kłamstwo udające prawdę i grzech udający dobro - powiedział abp Depo.

fUMSaRr.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Evia, a mniejsza o to ;)

ego

Dlaczego boisz się niebytu? Przez całe wieki nie istniałeś i nic złego Ci się z tego powodu nie działo...:)

to nie ma nic do rzeczy, niebyt jest groźbą dla bytu więc jak nie było bytu to nie było groźby.

Refren

no czyli 5 zł to będzie dobra stawka, dzięki...

a Ty po co chodzisz do kościoła skoro nie dla muzyki itp.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię ładną muzykę na mszy i piękne kościoły, ale nie zawsze takie rzeczy niestety są dostępne, w mojej najbliższej okolicy nie ma ładnego kościoła, trzeba się przejechać dalej, z muzyką też różnie można trafić, na jednej mszy śpiewa chór parafialny i jest pięknie, na inną przyjdziesz i jakaś schola studencka się męczy przy gitarze.

Chodzę do kościoła dlatego, że tak nakazuje Bóg.

Nadrzędne jest po prostu spełnienie woli Boga i nie chodzi o brak refleksji, ale o uszanowanie podstawowego porządku, jaki stworzył - pamiętaj abyś dzień święty święcił. Od Izraela Bóg oczekiwał przestrzegania szabatu, a to jest kontynuacja.

Jeśli chodzę do kościoła, to okazuję Bogu szacunek, daję Mu możliwość, żeby mi coś przekazał, zmieniał mnie, mogę doświadczyć miłości Boga, okazuję swoją przynależność, poza tym np. odpoczywam psychicznie od codziennego syfu, w jakiś sposób odnawiam się. Jest w tym coś naturalnego i zdrowego. Tak to działa, że spełnianie nakazów Boga zawiera w sobie zawsze jakieś dobro, ale moim zdaniem chodzi się właśnie z powodu woli Boga, reszta to tylko potwierdzenie, że to ma sens.

Mówię z perspektywy osoby, która nie za często chodzi do komunii, może dla kogoś kto chodzi regularnie to jest najważniejsze i pewnie powinno być w centrum.

Kiedy nie jestem w niedzielę na mszy, to jakoś mi źle, choć czasem mi się to zdarza z nieogaru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biskup ma się zająć pedofilią? Lepiej nie... ;)

Też o tym pomyślałem. :D

specjalista od pedofilii abp Wesołowski siedzi w areszcie domowym w apartamencie w Watykanie. Inni spece od pedofilii zostali przeniesieni do innych parafii.

Kościół raczej coby ratować swój wizerunek powinien wywlekać takowych delikwentów na ten swój placyk w watykanie i kastrować publicznie w imie boskie tych którzy dali się złapać tępym toporem,a czy przeżyje,niech się dzieje wola boska :pirate::lol:

ale cóż,czerń=pedo shield,you can run from heaven :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadrzędne jest po prostu spełnienie woli Boga i nie chodzi o brak refleksji,....

Buahahahaha!!!laughing2.gif

Ty to potrafisz poprawić człowiekowi humor z rana.

Mówię z perspektywy osoby, która nie za często chodzi do komunii,

Jakoś mnie to dziwi, patrząc np. po Twoich niektórych wpisach na forum. :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadrzędne jest po prostu spełnienie woli Boga i nie chodzi o brak refleksji,....

Buahahahaha!!!laughing2.gif

Ty to potrafisz poprawić człowiekowi humor z rana.

Według Biblii największą mądrością jest pełnienie woli Boga, trzeba pokory by zrozumieć, że człowiek jest prochem wobec Boga, mimo że jest najdoskonalszy ze wszystkich stworzeń i że porządek przez niego ustanowiony jest święty i dobry. Nie każdemu jest to dane. Czytam właśnie o komunizującym przed II wojną światową pisarzu, który przesiedział kilka lat w więzieniach sowieckich i tam zrozumiał, jak dobra była modlitwa, przebywanie z rodziną, obchodzenie świąt, że bez tego człowiek się degraduje i robi się duchową galaretą podatną na system dążący do zeszmacenia każdego. Po kilku latach głodu zrozumiał głębię słów "chleba powszedniego daj nam dzisiaj", zrozumiał jak ważna jest przyroda dla zdrowia psychicznego człowieka, że w nieludzkim systemie piękno przyrody jest jedną z rzeczy dających siłę, a przy transporcie z więzienia do więzienia odkrył, że widok drzewa jest czymś cudownym i pocieszającym. To co stworzył Bóg jest zdrowe, karmi ciało i duszę, ale człowiek się nieraz gubi we własnych wymysłach, eksperymentach, kaprysach, sztucznych rajach.

Mówię z perspektywy osoby, która nie za często chodzi do komunii,

Jakoś mnie to dziwi, patrząc np. po Twoich niektórych wpisach na forum. :mrgreen:

Wczoraj akurat byłam i nadal uważam, że mądrością nie grzeszysz, uczciwość nakazuje mi powiedzieć, że miewasz przebłyski, ale już dawno żadnego nie widziałam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według Biblii największą mądrością jest pełnienie woli Boga,
nie widzę w tym żadnej mądrości. Wypełnianie czyjejś woli zwłaszcza jakiegoś rzekomego objawienia sprzed tysięcy lat nie wymaga żadnej mądrości tylko posłuszeństwa, nie będę tego nikomu bronił ale cóż za wielką inteligencje trzeba mieć żeby to czynić bo nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dziecko jest nieposłuszne, chodzi na wagary, pije, bierze narkotyki, to nie jest to przejaw mądrości, choć realizuje swoją wolę. Będzie mieć

tylko problemy. Podobnie jest z człowiekiem nieposłusznym wobec Boga. Zrozumieć to jest mądrością. Poza tym Bóg nie ogranicza naszej woli, myślenia, wolności do poszukiwania sensu, tylko wyznacza granice i podsuwa dobre rozwiązania, kiedy jesteśmy na nie gotowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dziecko jest nieposłuszne, chodzi na wagary, pije, bierze narkotyki, to nie jest to przejaw mądrości, choć realizuje swoją wolę. Będzie mieć

tylko problemy. Podobnie jest z człowiekiem nieposłusznym wobec Boga. Zrozumieć to jest mądrością. Poza tym Bóg nie ogranicza naszej woli, myślenia, wolności do poszukiwania sensu, tylko wyznacza granice i podsuwa dobre rozwiązania, kiedy jesteśmy na nie gotowi.

Nieposłuszeństwo wobec boga nie oznacza że zaraz ludzie zaczną kraść, gwałcić i zabijać to jakaś bzdura wymyślona przez teistów, rzeczywistość jest wręcz odwrotna im bardziej zlaicyzowane kraje tym mniej przestępczości a byłoby jeszcze mniej gdyby nie ta islamska głęboko wierząca dzicz.

A co do nieposłusznych dzieci to jednak dobrze jest jak trochę się wyszaleją za młodu( choć bez skrajności rzecz jasna) później będzie im łatwiej w dorosłym życiu ja byłem jako dziecko, młodzieniec bardzo grzeczny i co z tego mam tylko żal straconych lat i depresję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

refren, o jakim pięknie przyrody mówisz? jak lew rozszarpuje gardło antylopy, czy jak hieny kończą, to co lew zapoczątkował?

W ogóle coś Ci się pokićkało z tą hierarchią stworzeń, bo ile dobrze pamiętam to anioły i demony stoją wyżej w hierarchi stworzeń, jak jakieś marne ludziki. Także pamiętaj, Szatan stoi wyżej niż Ty.:)

Według Biblii największą mądrością jest pełnienie woli Boga
A wg religii jeszcze większą, pełnienie woli ludzi, którzy twierdzą, że boską wolą znają. :]

Wczoraj akurat byłam
A nie boisz się, że za chwilę możesz stan łaski uświęcającej znów stracić?

i nadal uważam, że mądrością nie grzeszysz, uczciwość nakazuje mi powiedzieć, że miewasz przebłyski, ale już dawno żadnego nie widziałam.
Byłoby to dla mnie bardzo dziwne, gdyby jakikolwiek katolik dostrzegł u mnie jakieś przebłyski mądrości. Religia już tak ma, że uczy dostrzegać mądrość tam, gdzie jest zgoda z religią, a resztę automatycznie kwalifikuje w poczet ciemnoty...Więc się dobrze zastanów, nad tą swoją uczciwością...

A co do nieposłusznych dzieci to jednak dobrze jest jak trochę się wyszaleją za młodu( choć bez skrajności rzecz jasna) później będzie im łatwiej w dorosłym życiu ja byłem jako dziecko, młodzieniec bardzo grzeczny i co z tego mam tylko żal straconych lat i depresję.

Dokładnie tak, pod kloszem nakazów i zakazów, to można wychować najwyżej zalęknioną niedojdę życiową. (O sobie mówię, nie o Tobie carlos, jakby co :mrgreen:;) ) To tak samo, jakby dowolne zwierze wychować w klatce, wypuścić potem w dzicz i powiedzieć, żeby se radziło samo... Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dziecko jest posłuszne, dobrze się uczy, rozwija się intelektualnie, nie chodzi na wagary, pije tylko okazjonalnie, narkotyków nie bierze, to jest to przejaw mądrości, mimo tego, że może mieć boga w czterech literach. Ludzie, którzy wierzą mają zaś często problemy natury psychicznej, w skrajnych przypadkach nie pozwalają sobie przetaczać krwi, nie godzą się na transplantologię, odmawiają leczenia - bo bóg ich uzdrowi. Zrozumieć tę zależność jest mądrością.

Granice podsuwają nam rodzice, szkoła, własne sumienie. Nie ma to nic wspólnego z bogiem, tzn. może mieć, ale nie musi. Nie trzeba być owieczką, podążającą ślepo za swoim "Panem", by być dobrym i wartościowym człowiekiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi