Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      74
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Stifler19 chwilę po tym jak tamto napisałam poszłam do apteki, bo uznałam, że takie odwlekanie jest głupie ;) Tak naprawdę to nie skutków ubocznych się boję (przy fluo większych problemów nie miałam), a przeraża mnie samo to, że leki brać muszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałam kiedyś paroksetynę - to pierwszy lek jaki dostałam. Pamiętam że pomógł mi, cholernie ciężko było mi go odstawić. Jednak z czasem wróciło. Pamiętam też że przytyłam na tym leku - na escitalopramie też - a że nie mogę przytyć przy mojej chorobie (jajniki) to nie mogłam wrócić do tego leku.

Zostały mi 3 tabletki z pierwszego opakowania zotralu - jutro idę do lekarza po recepty na dalsze leczenie.. Hm, myślę że odczuwam poprawę - na pewno jest lepiej niż bez tabletek, nie mysle tyle o lękach - chociaż czasem się pojawiają - szczególnie wtedy gdy jestem sama. Zastanawiam się czy poprosić lekarza o większą dawkę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rinakata, Biorę ponad miesiąc już sertralinę. U mnie zaczęła działać po ponad dwóch tygodniach. Zmniejszyły się lęki. Teraz od kilku dni zauważam znaczne zmniejszenie się natręctw. Miesiąc to jeszcze bardzo krótko. Lek nie rozwinął w pełni swojego działania. Czekaj cierpliwie. Dopiero po kilku miesiącach można w pełni ocenić działanie leku i to w przyzwoitej dawce ;) Jeśli nie będzie Ci wystarczać przeciwlękowe działanie sertraliny polecam wenlafaksynę. Jest bardzo dobra zarówno na lęki jak i depresję. Ale sertralina również :smile:

-- 30 maja 2015, 22:17 --

rinakata, Oczywiście jeśli chciałabyś przejść na wenlafaksynę musiałabyś najpierw zejść z sertraliny, ale to już musisz ustalić z lekarzem. Wydaje mi się, że zarówno sertralina jak i wenlafaksyna są bardzo dobre na lęki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłam u lekarza bo kazał przyjść po miesiącu. Zastanawiałam się czy czasem nie zwiększyć sertaliny - aktualnie biorę 50 - zapytałam się go co sądzi o tym. Powiedział, że jeśli lek zaczął działać to jest dobrze, jakby nie zadziałał to wtedy można by zwiększać, jest za tym : im mniej tym lepiej. Ale jakby się coś działo to mam przyjść. Dał receptę na trzy kolejne opakowania.. Fakt - jest duża różnica bo widzę, ale są dni że jestem jakaś taka nie do życia. A od paru dni mam znów dwoje natrętne myśli, jednak mniej nasilone ale pojawiają sie.

Np.na escitalopramie czułam się swietnie !! Nic całkowicie nie myślałam o chorobie. Ale za to przytyłam plus 10 kg !!! A na to teraz nie mogę sobie pozwolić.

Myślicie żeby jeszcze czekać.. ?

PS. czy po sertalinie może pojawić się zatrzymanie miesiączki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ żałuję, że przerwałam na początku roku branie leków i dopiero teraz znów poszłam do lekarza... Po tygodniu brania leku przestałam spać całymi dniami i nie boli mnie już ciągle głowa. Może to zasługa leku, a może sama świadomość, że coś w końcu z tym wszystkim robię - tak czy inaczej, to ogromna ulga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marian, wiele osob tutaj ( ja tez do niedawna) wpada w bledne koło stosowania coraz to nowych antydepresantów, zwieksza dawki. Tymczasem to nie pomaga. Ja po 2 latach takiej meczarni, żonglowania lekami, które nie dawaly poprawy ( oczywiście zalecane przez lekarza. Przewaznie). Postanowilam przestać brac leki aby te nieszczęsne i tajemnicze neuroprzekaźniki doszly do normy czy cos w tym rodzaju. Kiedys depresja przeszla mi sama, bez stosowania lekow, wiec teraz liczę na podobną sytuację.

Bo skoro biorac leki czuję się tak samo koszmarnie jak nie biorac to nie mam nic do stracenia. Wytrzymalam już prawie 6 miesięcy. Jeszcze dwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej witajcie. Potrzebuję rady. Otóż miałam kolejny nawrót nerwicy lękowej. Duszności, lęki, wkręcanie sobie chorób etc... Mam taką naturę lękową. Kiedyś próbowałam sertaliny - jednak nie zadziałało. Zawsze brałam escitalopram - i ten lek działał na mnie super !! i w szybkim tempie. Jednak przytyłam na nim - ale nie mam pewności czy to od tego leku czy od mojego obżarstwa i braku ruchu.

Teraz z kolejnym nawrotem choroby chciałam spróbować z sertaliną z tego względu ze ''ponoc nie wplywa na wagę''. Jestem już pod koniec drugiego opakowania 50 mg. Lęki w miarę minęły - ale nie tak jak powinny a do tego doszło straszne samopoczucie - jestem STRASZNIE agresywna. Czepiam się wszystkiego. Jestem nerwowa. Jeśli tak dalej bedzie to moj zwiazek legnie w gruzach .... :((( Nie chce brać tego leku - nie bede patrzec na wage - i chce wrócić do aciprexu. Mam w domu jeszcze dwa blistry tego leku. Pisałam do mojego lekarza jak mam przejśc na ten lek itp - ale ten jeszcze nie odpisał nie wiem co robic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rinakata jak dobrze działał escitalopram, to ja bym brał dalej ten lek, a zajął się ograniczeniem kalorii i ruchem/sportem. Mniej to skoplikowane, ale jak tam chcesz...

Nie doczytałem do końca. Możesz przejsć z powrotem na escitalopram bez żadnych przerw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie sertralina jest 1000 razy lepsza od fluo. Nie mam uboków (no chyba że to że zaczęłam chudnąć i przestałam przesypiać całe dnie to uboki ale takie mi pasują) i czuję się ciut lepiej, choć jakiejkolwiek motywacji i siły nadal mi brak. Niestety pojawiło się paskudne uczulenie ale zmiana leku na inny z sertraliną i lek antyhistaminowy załatwiły sprawę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czekałam kolejny raz aż sertalina zacznie na mnie działać - jak np. escitalopram. No ale niestety. Może troche zaczał działać - mogłam iść do sklepu bez stresu, stać w kolejce bez nerwów, nie myślałam tyle o nerwicy, czy mi coś będzie o tym całym błednym kole... Była róznica w porównianiu do tego co było przed. No ale moja nerwowosc byla nie do wytrzymania !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi