Skocz do zawartości
Nerwica.com

SERTRALINA (ApoSerta, Asentra, Asertin, Miravil, Sastium, Sertagen, Sertralina Krka, Sertranorm, Seraloft, Stimuloton, Zoloft, Zotral)

shadow_no

Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sertralina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      74
    • Nie
      30
    • Zaszkodziła
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Mega bezsenność. Łykałam do asertinu na noc doxepinę, niestety, nie usypiała mnie- rozregulowała całą dobę jeszcze bardziej, bo pomimo koszmarów spałam po niej dobre 18h. Nie wiem już czym się ratować. Może 36-48h bez snu pozwoli mi to uregulować?

wytrzymaj ten pierwszy tydzień, mi bezsenność ustąpiła po 6tej tabletce, przez pierwsze 5 dni tez prawie nie spałem, ale już wszystko jest okej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :) od 4 marca biorę Miravil 50 mg wieczorem. Od dzisiaj mam brać rano Miravil, a wieczorem Orizon 0,5 mg. Bardzo się przejmuje, ponieważ w Orizon jest napisane że można przbyrać na wadze, dwa razy albo trzy to wymienili.. :( czy ktoś może coś powedzieć na ten temat ? Dopiero zaczynam przygodę z lekami.. Zaczynam również w piątek jazdy ( zdaje prawko ) i też pisali że może to źle wpłynąć, a już zapłaciłam całą sumę :( . Poza tym, czy można te leki łączyć z alerteciem, aviomarinem, revalidem, panadolem na bóle miesiączkowe oraz venalex ? Pozdrawiam :) !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do wtajemniczonych. Ostatnio czytałem pewien artykuł na temat połączenia ssri+mianseryna, zaniepokoiło mnie pewne stwierdzenie cytuje:

"Niebezpieczeństwem tego połączenia jest nadmierny wzrost stężenia mianseryny w organizmie poprzez zablokowanie jej rozkładu przez inhibitory wychwytu serotoniny. Bezpieczniejszą alternatywą dla tego połączenia wydaje się terapia mirtazapiną - lekiem, który łączy w sobie mechanizmy działania SI-5HT i mianseryny"

Mógłby mi ktoś wyjaśnić jakie konsekwencje kumulacji mianseryny w organizmie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewgf, mi podnosi puls lekarz mi dziś powiedział ze u niektórych właśnie powoduje przyspieszenie pulsu.

Dziś po dwóch miesiącach na 50mg zaczelam brać 100mg. Mogą być znów skutki uboczne po zwiększeniu dawki? Strasznie meczyla mnie bezsenność. Nie chce powtórki z rozrywki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewgf, mi podnosi puls lekarz mi dziś powiedział ze u niektórych właśnie powoduje przyspieszenie pulsu.

Dziś po dwóch miesiącach na 50mg zaczelam brać 100mg. Mogą być znów skutki uboczne po zwiększeniu dawki? Strasznie meczyla mnie bezsenność. Nie chce powtórki z rozrywki...

Od paru tygodni asentra 50mg tak jakby przestała działać . Odstawilem i to był mega błąd. Zaliczyłem całą gamę skutków odstawienia. Wróciłem do 50mg i zastanawiam sie nad zwiększeniem do 75.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rendolfik, a na ile czasu odstawiles? Ja odstawilam na 3 dni na czas trwania grypy żołądkowej... Bo i tak wszystko zwracalam. Przez ten czas miałam zawroty głowy nie wiem czy od choroby czy z odstawienia...

3-4 dni temu... czytałem gdzieś że wystarczy 24 godziny i już możesz się spodziewać objawów. A potem potrzebne jest kolejne 24 godziny po zażyciu żeby przeszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo proszę o odpowiedź : Witam :) od 4 marca biorę Miravil 50 mg wieczorem. Od dzisiaj mam brać rano Miravil, a wieczorem Orizon 0,5 mg. Bardzo się przejmuje, ponieważ w Orizon jest napisane że można przbyrać na wadze, dwa razy albo trzy to wymienili.. :( czy ktoś może coś powedzieć na ten temat ? Dopiero zaczynam przygodę z lekami.. Zaczynam również w piątek jazdy ( zdaje prawko ) i też pisali że może to źle wpłynąć, a już zapłaciłam całą sumę :( . Poza tym, czy można te leki łączyć z alerteciem, aviomarinem, revalidem, panadolem na bóle miesiączkowe oraz venalex ? Pozdrawiam :) !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

megwal8, wpisz w google osoz interakcje leków to strona ogólnopolskiego systemu ochrony zdrowia i tam można sprawdzać interakcje wszystkich dostępnych na rynku leków. Polecam się zaznajomic przed łączeniem czegokolwiek. Raczej takie dawki nie powinny wpłynąć na zdolność prowadzenia ile osób bierze leki i prowadzi może chodzi o pierwsze tyg gdy organizm dopiero się przyzwyczaja. Jednak nie przejmowalabym się tym zbytnio. Więcej może stres zaszkodzić... A co do wagi to sprawa indywidualna. Niektórzy po lekach tracą apetyt przez pierwsze tygodnie jak np ja. Ale ja biorę sertraline nie zauwazylam po okresie 3 miesięcy brania różnicy w wadze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ja bym dał by mnie zahibernowano na 14 dni podając sertraline, skutki uboczne na początku są u mnie bardzo uciążliwe,

nawet gdy zaczynam od dawki 12,5mg. Lek czasami mi pomagał, dobrze aktywizował, ale aktualnie nie mam już cierpliwości

do tych skutków ubocznych na początku, szczególnie żołądek, migreny, rzyganie i dodatkowo fatalny nastrój.

Do tego nie można żadnymi lekami tego stłumić.

A chętnie bym wrócił na jakieś 3-4 miesiące (lato) do sertraliny by dała mi kopa na rower i do biegania (by zrzucić parę kilo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benzowiec84, cos w tym jest ze benzo wbrew pozorom jest najzdrowsze.

tak naprawde niczego nie zaburza a daje taką specyficzną normalność.

minusem jest wzrost tolerancji.

benzo jest dla ludzi ktorzy potrafia z niego korzystac.

a znacie cos lepszego niz setra po czym sie nic nie czuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benzowiec84, cos w tym jest ze benzo wbrew pozorom jest najzdrowsze.

tak naprawde niczego nie zaburza a daje taką specyficzną normalność.

minusem jest wzrost tolerancji.

benzo jest dla ludzi ktorzy potrafia z niego korzystac.

a znacie cos lepszego niz setra po czym sie nic nie czuje?

o to chodzi benzo tak naprawdę szkody na mózgu wywołuję małe(podobnie jak alkohol) ,inna sprawa jest uzależnienie,także jedzmy benzo na zdrowie ale z głową . najmocniej nic nie czuję się po paroksetynie :D 40 mg u mnie powodowało tryb zombie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benzowiec84, paroksetyna to werbutin?

nie, ja chcę mieć emocję i coś czuć , dlatego biorę wella i jest znaczna poprawa . Paroksetyna to SSRI .

-- 24 mar 2015, 21:21 --

benzowiec84, paroksetyna to werbutin?

-- 24 mar 2015, 21:20 --

szczerze mowiac za normalnosc moge zaplacic nawet uzaleznieniem, ale w przypadku benzo to sie nie oplaca, bo nie wyrobilabym na tabsy.

nic nie czucie to nie jest normalność :D bo pisałaś że chcesz nic nie czuć , zmniejszy się wrażliwość na bodźce smutne ale i na bodźce pozytywne.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi