Skocz do zawartości
Nerwica.com

Azja (kultura/języki/anime/manga/muzyka)

miniSD

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Kiusiu napisał(a):

Lubię i cenię filmy z dorobku studia Ghibli, zwłaszcza samego Miyazaki'ego. A także z dorobku Mamoru Hosody i Makoto Shinkai'a. Wiele z tych filmów jest naprawdę ciekawych, epickich i poruszających, a momentami wręcz wzruszających.

Lubiłem też seriale anime, jak "Dragon Ball", "Fantastyczny świat Paula", "Czarodziejskie zwierciadełko", "Magiczne igraszki", "Gigi", "Bia - czarodziejskie wyzwanie" i "Sally czarodziejka".

Pamiętam też "Yattamana", który był serialem wyjątkowo schematycznych, powtarzalnym i ogólnie strasznie głupim. A także bliźniaczy serial "W Królestwie Kalendarza", który był w sumie dość zabawny. Choć, oczywiście, pod względem ilości humoru chyba żadne anime nie mogło równać się ze Smoczymi Kulami. 🙂 

Jak przez mgłę pamiętam też "Tygrysią Maskę". Nie pamiętam nawet, czy uznawałem to za dobry, czy słaby serial.

Z tego co pamiętam, dość ciekawy był serial "Candy Candy" emitowany kiedyś na Polsacie.

Mangę miałem w rękach zaledwie kilka razy w życiu. Ogólnie, jakoś wolałem oglądać filmy/seriale anime niż czytać mangi.

Candy Candy - długo szukałam tego tytułu i to chyba jest to o czym myślałam. Czy to było emitowane w soboty gdzieś między 8-10 z rana? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, mała_mi123 napisał(a):

Czy to było emitowane w soboty gdzieś między 8-10 z rana? 

Nie pamiętam, kiedy to leciało. Pamiętam tylko, że to było w Polsacie, czytane przez tę samą lektorkę, która czytała "Czarodziejkę z księżyca", czyli Danutę Stachyrę. Główna bohaterka chciała zostać pielęgniarką, i tak też zrobiła. I później opiekowała się m.in. starym pacjentem, który był wyjątkowo zrzędliwym malkontentem, co chwila zmieniającym zdanie i mającym inne zachcianki. Zdaje się, że rzecz działa się gdzieś w okresie II wojny światowej.

- to intro z tego anime. Może skojarzysz, jeśli to faktycznie to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, bo jak weszłam na Candy Candy to w proponowanych pokazało mi to czego właśnie szukałam - Heidi.

A pamiętałam tyle, że of kors były to przygody dziewczynki, że w intro było pełno zieleni co sugerowało wiejskie klimaty, że była jakaś chyba drewniana chatka i że często były eksponowane prozaiczne czynności związane z jedzeniem - częste zbliżenia na chlebek i zupy. 

Pamiętam, że to na bank leciało w soboty na Polsacie z rana, gdzieś lata 1993-95. Często wtedy bywałam przeziębiona, jak to dziecko, zatem z pozycji łóżka dobrze się oglądało.

https://youtu.be/_DFPoZN-FoI?si=nCC91FyJhXmzE4sx

https://youtu.be/mqeik316ZDE?si=T2TdIiI59kjhLFvh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi