Skocz do zawartości
Nerwica.com
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Victorius17

Gotowanie na parze.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

W ramach rozwoju postanowiłem że zacznę zdrowo się odżywiać. Ponoć bardzo zdrowe jest gotowanie na parze. Trzeba mieć tylko jakieś specjalne gary i jakiś przepis. No właśnie. Co dobrego można przyrządzić na parze? Ma ktoś jakieś proste przepisy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przyrządzić mozna prawie wszystko. Ja gotuję warzywa, mięsa, ryby. Rzeczywiście specjalny garnek jest bardzo pomocny.

Wazna zasada nie solić, para wydobywa naturalną sól z warzyw i mięsa i choć naprawdę na początku w to nie wierzyłam to sprawdziłam i nie jest niesłone ;)

 

Jak lubisz przyprawy ziołowe, warto dac je do wody pod sitem wtedy aromat sobie wejdzie w mięsko czy co tam zrobisz.

 

Na początek polecam ta stronkę http://www.naparze.com.pl/ tam są fajne przepisy na spróbowanie, po lewej masz działy co można zrobić

Takie jedzenie oczywiście jest zdrowe, smaczne (szczególnie warzywa) i szybko się przygotowuje. Musisz tylko na początku sprawdzać sobie i ew zapisywac czas jaki potrzebny jest do danego składnika bo jedno lubią miękkie inni al'dente. Poza tym rózne warzywa potrzebują róznego czasu więc ja wkładam stopniowo :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Podobno warzywa najlepiej surowe żreć, bo w wysoki temperaturach tracą minerały i inne składniki odżywcze. Chyba weganie tak jędzą albo inne wegetarianie. No ale możesz część jeść surowo, a część sobie gotować na parze. Jednak bardziej z przewagą tych pierwszych chyba.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Podobno warzywa najlepiej surowe żreć, bo w wysoki temperaturach tracą minerały i inne składniki odżywcze. Chyba weganie tak jędzą albo inne wegetarianie. No ale możesz część jeść surowo, a część sobie gotować na parze. Jednak bardziej z przewagą tych pierwszych chyba.

 

Ale są warzywa które raczej ciężko na surowo zjeść ;) Buraki, fasolka, kalafior, ziemniaki i kilka innych ;) A para nie wypłukuje tego co najcenniejsze czyli witamin i minerałów tak jak gotowanie w wodzie ;)

 

Nie jestem jakąś maniaczką gotowania na parze, ale lubie np do kebaba z frytkami takie warzywka na parze :lol::lol::lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Nie lubię surowych warzyw bo ścierają mi zęby i bolą mnie od tego siekacze. Wolę potrawy gotowane nawet przez wzgląd na problemy ze zgagą. Rodzinna zaleciła mi spożywanie posiłków gotowanych.

 

A mam jeszcze pytanie: można zamiast tego specjalnego gara, użyć wkładki do zwykłego garnka? Jaka będzie różnica?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Victorius17, nie będzie różnicy tylko garnek musi mieć dobra szczelną pokrywkę i pilnuj czy jest woda żebyś go nie spalił ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Super :) . Dzięki za odpowiedź :) . Od teraz będę początkującym kucharzem :) ! Oby tylko nie był to słomiany zapał :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiesz nie musisz jeść wyłącznie rzeczy robionych na parze, mogą być jako dodatek. Ale jak ci zasmakują to takie gotowanie wchodzi w krew :)

Jak bedziesz mieć jakieś pytania to śmiało :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam warzywa gotowane na parze. Mają zupełnie inny smak. Polecam :great:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×