Skocz do zawartości
Nerwica.com

WENLAFAKSYNA (Alventa, Exyven, Efectin ER, Efevelon SR, Faxigen XL, Faxolet ER, Lafactin, Oriven, Prefaxine, Symfaxin ER, Velaxin ER, Venlafaxine Aurovitas/ Bluefish XL, Venlectine)

Miss Worldwide

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, znowu dołek 🤢 Niepokój i natrętne myśli... zeszłam z 100 mg paro do wenli i to był mój błąd. Teraz weszłam z powrotem na 100 mg paro i dodałam po południu dawkę 100 mg jeszcze. Zastanawiam się czy 150mg wenli to dla mnie nie jest za mało i czy nie powinnam napisać do swojej lekarki czy by nie zwiększyć tej wenli do 225 mg. Zobaczę jak będzie na tej predze 300 mg a jak sobie nie poradzę to chyba napiszę do lekarki. Mam takie momenty, że mnie myślowo odcina i zawieszam się na tych myślach, co powoduje niepokój. Szlag by to trafił, dobrze sobie radziłam a tu znowu zjazd... jestem zła na siebie. Ale boję się też tego wejścia na noradrenalinę jeśli chodzi o wenlę w wyższych dawkach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 18.02.2025 o 14:31, anona napisał(a):

Hej, znowu dołek 🤢 Niepokój i natrętne myśli... zeszłam z 100 mg paro do wenli i to był mój błąd. Teraz weszłam z powrotem na 100 mg paro i dodałam po południu dawkę 100 mg jeszcze. Zastanawiam się czy 150mg wenli to dla mnie nie jest za mało i czy nie powinnam napisać do swojej lekarki czy by nie zwiększyć tej wenli do 225 mg. Zobaczę jak będzie na tej predze 300 mg a jak sobie nie poradzę to chyba napiszę do lekarki. Mam takie momenty, że mnie myślowo odcina i zawieszam się na tych myślach, co powoduje niepokój. Szlag by to trafił, dobrze sobie radziłam a tu znowu zjazd... jestem zła na siebie. Ale boję się też tego wejścia na noradrenalinę jeśli chodzi o wenlę w wyższych dawkach. 

Próbowałaś leków ssri?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę obecnie 450 mg wenlafaksyny ale nie jestem pobudzony, najwyżej w pracy trochę bardziej zmotywowany ale w domu najchętniej nic nie robię. Możliwe że to dlatego że biorę także 40 mg paroksetyny, chociaż brałem już wenli 450 mg i wtedy pobudzony byłem tylko nieznacznie. Ale grunt że nie odczuwam lęku obecnie, choć trochę się stresuję przy ludziach i przez to czuję że robię głupie miny często, nie do końca panuję nad twarzą.

Największą stymulację po wenlafaksynie odczuwałem kiedy pierwszy raz wszedłem na 225 mg, wtedy zdawało mi się że jest trochę za grubo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, anona napisał(a):

Lekarka kazała zwiększyć wenlę do 225 mg...dygam się 

Miałabym zestaw 225 mg wenli + arypiprazol 15 mg, oczywiście boję się zespołu serotoninowego 🙈 albo wiekszego nakręcenia 

Zażywam 300 mg wenlaflaksyny i 15 mg abilify.. nie mam żadnego zespołu serotoninowego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to możliwe, ale czuję się nieco lepiej a to drugi dzień brania 225 mg. Jeden objaw lękowy odpuścił, który bardzo mi dokuczał. Dzisiaj jakoś od 15 poczułam się lepiej. A to dopiero drugi dzień, czekam aż wenla rozwinie całkowicie skrzydła i jestem dobrej myśli. 👍trzymajcie kciuki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po jakim czasie przejścia 150 mg na 225 mg można ocenić pełne działanie leku? Ktoś ma doświadczenie, nie ukrywam, że zależy mi na czasie bo cierpię 24/7 ostatnio. Niby wczoraj odpuścił mi jeden objaw trochę lepsza jestem, ale mam nadzieję, że to nie wszystkie możliwości wenli. Jestem na dawce 225 mg od trzech dni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.02.2025 o 23:32, Mili89 napisał(a):

Nie zmieniłam...zostałam na 20mg paro 🙈 chyba I przestraszyłam się zmiany i poczułam nawet ok na 20mg I postanowiłam tak zostać. Później po 3tyg na 20mg byl zjazd pewnie spowodowany zmniejszeniem dawki... teraz jest stabilnie, chociaż moj ukochany lek wolnoplynacy lubi o sobie dawać znać. Jednak najpierw muszę ogarnąć kwestie witamin w organizmie i zelaza, bo mam mega anemie, a przy niej i leki niewiele pomogą jak cały organizm jest rozchwiany. Także teraz koncentruje się na tym. W czwartek mam kroplowke z zelaza, której boje sie mega, później mam też inne. Uczęszczam na terapie i wierzę, że będzie lepiej 🙂

Super! 👍 Ja też się ogarniam, B12 nadrabiam, bo w dolnej granicy mam 😐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, anona napisał(a):

po jakim czasie przejścia 150 mg na 225 mg można ocenić pełne działanie leku? Ktoś ma doświadczenie, nie ukrywam, że zależy mi na czasie bo cierpię 24/7 ostatnio. Niby wczoraj odpuścił mi jeden objaw trochę lepsza jestem, ale mam nadzieję, że to nie wszystkie możliwości wenli. Jestem na dawce 225 mg od trzech dni. 

Pełne dzialanie wenlaflaksyny można ocenić dopiero po 7 tygodniach ale pierwsze efekty są już po 4 dniach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety dostałam powikłan po kroplowce z zelaza (hipofosfotemia) I nerwica ma teraz niezła pożywkę. Z nerwow znow ciężko mi jesc, ciągle odczuwam niepokoj. Rozważam znow przejście z paro na wenle, bo kompletnie nie ogarniam stanu w jakim jestem :(

Czy ktoś tu przechodził na zakladke z paro na wenle? Mam brac 10mg paro I 37.5 wenli przez tydz a później 75mg wenli. Boje sie, ze uboki mnie jeszcze bardziej dobija, a nie mam siły na to. Czuje się trochę w kropce i nie wiem jak to ruszyć.

myślicie, że wenla ma szansę zadziałać? Paro od roku nie daje rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mili89ja dwa razy przechodziłem z wenli na paro i w drugą stronę ale nie na zakładkę, mój dr zawsze kiedy zmieniał mi leki po prostu przepisywał nowy, jednego dnia wziąłem jeszcze paro a następnego brałem już wenlę w docelowej dawce, nigdy komplikacji nie było.

Jak najbardziej ma szansę zadziałać, wenlafaksyna to świetny lek który za każdym razem na mnie działa, szczególnie przeciwlękowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, zburzony napisał(a):

@Mili89ja dwa razy przechodziłem z wenli na paro i w drugą stronę ale nie na zakładkę, mój dr zawsze kiedy zmieniał mi leki po prostu przepisywał nowy, jednego dnia wziąłem jeszcze paro a następnego brałem już wenlę w docelowej dawce, nigdy komplikacji nie było.

Jak najbardziej ma szansę zadziałać, wenlafaksyna to świetny lek który za każdym razem na mnie działa, szczególnie przeciwlękowo.

Nie miałeś jakichś ubokow po zaprzestaniu paro? Jakieś brain zaps czy zwiększone lęki? Boje sie, ze mnie to rozwali, a nie jestem teraz w dobrej kondycji psychicznej na takie jazdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mili89brain zapsy, zwiększony lęk i wszystkie inne problemy są wyłącznie wtedy, kiedy odstawiasz jakiś lek "na sucho", czyli odstawiasz i nic nie bierzesz innego. Kiedy płynnie przechodzisz na inny antydepresant, albo tak jak ja robisz to z dnia na dzień, nie ma żadnych problemów. W najgorszym przypadku przez kilka dni czujesz się dziwnie, to wszystko. Będzie git:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Widziałem wpis o zakazie sugerowania leczenia innym, ale wydaje mi się, że moje pytanie się nie zawiera. 
Od paru dni czuje się gorzej (obniżony nastrój, wzmożenie lęków) - z własnej winy, często się pojawiał alkohol ostatnio. 
Boje się trochę podbijania dawki, zastanawiam się, czy jednak nie poczekać aż się stara unormuje po zderzeniach z alko (o ile to możliwe)
Co myślicie? Mieliście podobne doświadczenia/problemy?
Ps. Biorę 150

Edytowane przez Marzec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi