Skocz do zawartości
Nerwica.com

Co obecnie czytasz?

Psychoanalepsja_SS

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, shadow_no napisał(a):

Z takich normalnych książek to próbuję skonczyć "Sto lat samotności" Marqueza i jej jak to ciężko idzie. Wszyscy się tak samo nazywają nie rozumiem zachwytów nad tym. Mało czytam takich powieści i książek z fabułą to myślałem, że się przekonam bardziej ale dramat. No tylko jak zaczynam czytać to muszę skończyć i się męcze okrutnie

Zajebista książka!! Ale to coś w stylu Ferdydurke to trudy styl. Jak ktoś chce fabułę to niech sięga po jakieś dobre kryminały albo futurystyczne no ogólnie fabularne A takie głębokie metaforyczne to nie do końca dobry wybór szczególnie dla chlopakow

Bez urazy mężczyzna ale literatów humanistów więcej jest u kobiet xd

Jak już się wypowiadam o książkach to nie wiem jak można lubić Tokarczuk. Czy to Ty nie mówiłeś że lubisz jej książki? Wtf shad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Jak już się wypowiadam o książkach to nie wiem jak można lubić Tokarczuk. Czy to Ty nie mówiłeś że lubisz jej książki? Wtf shad

Nie, że lubię bo przeczytałem tylko jedną. Ale przeczytałem Księgi Jakubowe i jestem pod wrażeniem całości chociaż też to było wyzwanie. Ale czytało mi się to dużo lepiej niż tego Marqueza. Tam się każdy nazywa Buendia Arcadio Jose ja już nie wiem kto jest kim tak jakby każdy się nazywał Pszemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, shadow_no napisał(a):

Nie, że lubię bo przeczytałem tylko jedną. Ale przeczytałem Księgi Jakubowe i jestem pod wrażeniem całości chociaż też to było wyzwanie. Ale czytało mi się to dużo lepiej niż tego Marqueza. Tam się każdy nazywa Buendia Arcadio Jose ja już nie wiem kto jest kim tak jakby każdy się nazywał Pszemek

No tak czy siak na koniec książki zrozumiesz że to jest o dziedziczeniu traumy wszystko 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, Dalila_ napisał(a):

takie głębokie metaforyczne to nie do końca dobry wybór szczególnie dla chlopakow

Głębokie i metaforyczne to niezależne kategorie. Mam wrażenie, że mocno stereotypowo patrzysz na mężczyzn. Jak dla mnie to kobiety czytują dużo, a kiepskiej jakości, typu romansidła i inne szity. 

Edytowane przez MicMic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, MicMic napisał(a):

Głębokie i metaforyczne to niezależne kategorie. Mam wrażenie, że mocno stereotypowo patrzysz na mężczyzn. Jak dla mnie to kobiety czytują dużo, a kiepskiej jakości, typu romansidła i inne szity. 

Jezu nie mówię kto co czyta tylko że mózgu kobiet są bardziej artystyczne i częściej humanistyczne a mężczyzn częściej ściśle. Nie wiem skąd te dane ale wiem to bo słyszałam czytałam nie wiem. Do sprawdzenia oks

Zresztą wystarczy nawet popatrzeć po uczniach na mat fizach masz jedna dziewczynę w klasie a na humanach jednego chłopaka. To żadne zadziwiające zjawisko, na pewno znajdziesz gdzieś te informacje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, MicMic napisał(a):

nie do końca tak jest...

Ja sama nie cierpię romansideł. Czy to w ksiązce czy w filmie.

statetystycznie jest tak, ze kobiety częściej wybierają romansidła, obyczjówki, książki o relacjach i emocjach.

Faceci zaś częściej wybierają fantastykę, sci-fi, sensacje, historię, non - fiction itp.

Kobiety są częściej zachęcane do przeżywania emocji. Romanse skupiają dię na relacjach, bliskości, psychologii postaci. Marketing książek też to wzmacnia ("książka dla kobiet", okładki itp.)

No ale... tak jak i ja, mnóstwo dziewczyn nie znosi romansów. I tak samo - mnóstwo facetów czyta romanse i się do tego nie przyznaje xD)

Gust czytelniczny zależy bardziej d osobowości, oświadczeń i nastroju, niż od płci. No ale stataystycznie to tak, kobiety częściej czytają typowe romansidła.

1 godzinę temu, Dalila_ napisał(a):

Jezu nie mówię kto co czyta tylko że mózgu kobiet są bardziej artystyczne i częściej humanistyczne a mężczyzn częściej ściśle. Nie wiem skąd te dane ale wiem to bo słyszałam czytałam nie wiem. Do sprawdzenia oks

Zresztą wystarczy nawet popatrzeć po uczniach na mat fizach masz jedna dziewczynę w klasie a na humanach jednego chłopaka. To żadne zadziwiające zjawisko, na pewno znajdziesz gdzieś te informacje 

Kobiety stereotypowo są wkładane do worka pt. humanizm. Dlaczego? Bo kobiety częściej radzą sobie w komunikacji i empatii, a mężczyźni częściej wybierają systemy, schematym przestrzeń. Ale są to tendencje statystyczne.

W szkołach i kulturze faceci zwykle pokazywani są jako ścisłowcy, a kobiety jako te o umysłach humana. Dziewczyny są częściej zachęcane do języków, relacji, emocji itd.

Chłopców pcha się w matmę, technikę, logikę. Ale...

różnice między jednostkami są duże większe niż między płciami!

Są kobiety geniuszki matemwatyczne i mężczyźni poeci (znam takich) z duszą romantyka,

Mózg nie ma płci humanistycznej ani ścisłej. Sa zainteresowania, trening i predyspozcyje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Doktor Indor napisał(a):

Nadal „Zły”.

„Życzliwy zakrztusił się papierosem. W tej chwili nawet niedorozwinięty baran miałby z nim szansę we współzawodnictwie o bystry wyraz twarzy.”

Przeczytaj "zły czlowiek" dobre z fabułą. Polecam wszystkim którzy czytaja też takie rzeczy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Verinia napisał(a):

nie do końca tak jest...

Ja sama nie cierpię romansideł. Czy to w ksiązce czy w filmie.

statetystycznie jest tak, ze kobiety częściej wybierają romansidła, obyczjówki, książki o relacjach i emocjach.

Faceci zaś częściej wybierają fantastykę, sci-fi, sensacje, historię, non - fiction itp.

Kobiety są częściej zachęcane do przeżywania emocji. Romanse skupiają dię na relacjach, bliskości, psychologii postaci. Marketing książek też to wzmacnia ("książka dla kobiet", okładki itp.)

No ale... tak jak i ja, mnóstwo dziewczyn nie znosi romansów. I tak samo - mnóstwo facetów czyta romanse i się do tego nie przyznaje xD)

Gust czytelniczny zależy bardziej d osobowości, oświadczeń i nastroju, niż od płci. No ale stataystycznie to tak, kobiety częściej czytają typowe romansidła.

Kobiety stereotypowo są wkładane do worka pt. humanizm. Dlaczego? Bo kobiety częściej radzą sobie w komunikacji i empatii, a mężczyźni częściej wybierają systemy, schematym przestrzeń. Ale są to tendencje statystyczne.

W szkołach i kulturze faceci zwykle pokazywani są jako ścisłowcy, a kobiety jako te o umysłach humana. Dziewczyny są częściej zachęcane do języków, relacji, emocji itd.

Chłopców pcha się w matmę, technikę, logikę. Ale...

różnice między jednostkami są duże większe niż między płciami!

Są kobiety geniuszki matemwatyczne i mężczyźni poeci (znam takich) z duszą romantyka,

Mózg nie ma płci humanistycznej ani ścisłej. Sa zainteresowania, trening i predyspozcyje.

Masz rację. To są statystyki. I to prawda że wielu mężczyzn ma jednak duszę romantyka czy artysty. W sumie było mnóstwo pisarzy przecież poetów.... Ale w tych naukowych rzeczach jednak faceci dominują mimo że oczywiście kobiety są. No ciekawe jaki proc jest biologia A jaki nie. Ale już nie offtopuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Jak już się wypowiadam o książkach to nie wiem jak można lubić Tokarczuk.

Nie no nie rozumiem za co Nobla dostała Tokarczuk. Czytałam jedną jej książkę i nawet nie do końca. Te przekoloryzowane, przeintelektualizowane teksty mnie irytowały. Jakby robiła "kopiuj, wklej" z Wikipedii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

To prawda, ale to może trochę co innego, w sensie czyn innym jest to, że dziewczyny mogą nie lubić przedmiotów ścisłych, a czym innym to, że mężczyźni mają czytać proste kryminały, sf itp. Dobrze pisała @Verinia, aczkolwiek mogą być też wrodzone tendencje dla płci. Trzeba sprawdzić na wiki. 

Nie wiem strasznie mnie irytują takie podziały, ja wiem, że pod nie w ogóle nie podpadam. Też nie jesteś standardowa pod wieloma względami, z tym Twoim zainteresowaniem wojną itp itd. Może jestem wkurwiający, nic nie można napisać bo przyjdzie Mic i będzie zaraz poprawiał i się mądrzył :D

Mam bardzo ścisły umysł, a dużo czytam tzw. literatury pięknej. Przestała mnie interesować fabuła, akcja, szukam głębszej prawdy o rzeczywistości i ludziach. Ale już nie w formie filozoficznych wykładów, jak kiedyś. 

Ale nie zawsze tak było. Kiedyś dużo czytałem książek wojennych, podróżniczych (Verne) itp. Im człowiek starszy, tym chyba bardziej szuka jakiejś głębi i 'prawdziwości'. Może też różne doświadczenia, niekoniecznie przyjemne, powodują, że człowiek zmienia zainteresowania. 

A czytacie opowiadania i nowele? To bardzo dobry gatunek. Krótkie, ale często zostawia Cię z takim pierdolnieciem. Hłasko, Pavese, Buzzati etc. 

Czemu nie śpią w ogóle? He? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, MicMic napisał(a):

Im człowiek starszy, tym chyba bardziej szuka jakiejś głębi i 'prawdziwości'.

o, takie są najlepsze ksiązki.  Ale te z fab ułą też bywają "pouczające". Czlowiek przeżywający to, co się dzieje w książce dostaje doświadczenia jakich by nie miał w realu. Mózg nie rozróżnia często tych fikcyjnych historii od tych, co mu się przydarzają. Książki są dla mnie ważne. w końcu wróciła mi koncentracja ii zaczełam znowu sięgać po lektury. Na razie wolniej czytam, ale nie spieszy mi się. Czasem spisuję te lepsze cytaty.

Edytowane przez Verinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, cynthia napisał(a):

Nie no nie rozumiem za co Nobla dostała Tokarczuk. Czytałam jedną jej książkę i nawet nie do końca. Te przekoloryzowane, przeintelektualizowane teksty mnie irytowały. Jakby robiła "kopiuj, wklej" z Wikipedii. 

Tak tak idealne epitety dostałaś!!! Ja czytałam jedna, potem drugą, a trzecia zaczelam i czwarta Bo zawsze książki prawie dostaje xd już sobie darowalam

Dobralas*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem coś noblistki, ale nie pamiętam co już. Nie było takie złe.

A prozę Myśliwskiego znacie? Myślę, że mogłby się spodobać. To są takie nieśpieszne retrospekcje (ale nie biografia autora), dosyć melancholijne, niektórzy by uznali je za nudne. Takie o życiu - raz trudnym, smutnym, raz radosnym. Takie prawdziwe, a nie jakaś rozwodniona papka. Fabuła i akcja to raczej tło dla przeżyć wewnętrznych i przemyślen bohatera. Język raczej prosty, ale nie prostacki. Tam nie ma zakamuflowanego pod dziesięcioma warstwami, ukrytego sensu, żeby którego zrozumieć trzeba mieć doktorat z krytyki literackieji i znać odniesienia do tysiąca innych książek. Polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, Catriona napisał(a):

Ooo, lubię tego autora. Tej serii jeszcze nie czytałam, ale Moja walka mi się podobała.

Traktat o łuskaniu fasoli ❤️ 

No no, traktat bardzo spoko. Sporo innych Myśliwskiego czytałem i wszystkie w sumie mi się podobały. 

Ta seria jest ok. To moje pierwsze zetknięcie z tym gościem 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi