Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Kochani:********

Ja w nocy dostalam takiego skurczu lydki ze myslalam ze juz nie minie nigdy :shock: zawsze trwalo to chwilke a tu pieronstwo nie chcialo przejsc, az sie poplakalam z bolu... esh.

takie tam mam dla Ciebie kilka przepisow .

KUKURYDZIANY JABŁECZNIK NA ZIMNO

Składniki:

6 łyżek kaszy kukurydzianej

1 dojrzały banan

3 jabłka

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka stevi

1 łyżeczka agaru

Przygotowanie:

Kaszę kukurydzianą ugotować ze stevią, pod koniec gotowania dodać zblendowanego banana i całość gotować jeszcze kilka minut, dokładnie mieszając.

Ugotowaną kasze przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia i stężenia (w temperaturze pokojowej).

Jabłka obrać ze skórki i zblendować na mus z cynamonem.

Mus jabłkowy zagotować i dusić przez chwilę, a następnie dodać agar i energicznie mieszając, gotować 2 minuty.

Gotowy mus od razu wyłożyć na ostudzoną kaszę kukurydzianą i ponownie odstawić do stężenia (najpierw w temperaturze pokojowej, następnie w lodówce).

I gotowe! Banalnie proste= pyszne! ;)

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

DYNIOWE CIASTO OWSIANE

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

1 dojrzały banan

200g dyni

2 białka jaj

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skórki i zapiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (można zamiast pieczenia po prostu ją ugotować) i zblendować na mus z bananem i cynamonem.

Płatki owsiane zmielić na mąkę.

Wymieszać powstałą mąkę z musem i białkami, a następnie masę przełożyć do formy "keksówki".

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

GORĄCA CZEKOLADA KAROBOWA Z MANGO

Składniki:

5 łyżek kaszy jaglanej

1 mango

100ml mleka migdałowego

1 łyżeczka karobu

1 łyżeczka stevi

dodatki: imbir kandyzowany, orzechy laskowe

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości.

Ugotowaną kaszę zblendować z mlekiem, karobem i stevią.

Całość podgrzać, aby czekolada była bardzo gorąca.

Do podgrzanej czekolady dodać wcześniej zblendowane mango i dokładnie wymieszać.

Gorącą czekoladę podawać z kawałkami kandyzowanego imbiru i orzechami laskowymi.

Całość uzupełniał mocno intensywny kandyzowany imbir, orzechowy posmak i delikatność kaszy jaglanej! Aby nadać lekko tropikalnej i owocowej nuty do czekolady dodałam również mango, co było strzałem w dziesiątkę ;)

Przepisy mam z grupy Fit z fb. Ciacha sa pyszne bo robilam . Chokolada rozgrzewajaca mocno za sprawa imbiru , w sam raz na taki czas jak teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chmurka66, co się stało? Jeżeli chcesz, możesz napisać PW. Niestety, niebawem wychodzę, ale - jeżeli napiszesz - z pewnością odpowiem.

Purpurowy, potrzebowałbym chyba całą gminę ;) Widzę, że schrupany nie zostałeś - inaczej mówiąc, jak na terapii było?

Płateczkowa, dziękuję za przepisy; chyba niedługo mnie czeka gotowania sporo ;) Mam też kilka pomysłów na imbir...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry!

No i znów mój piąteczek okazał się zwykłym piątkiem. Silniejsze jest jeszcze u mnie poczucie obowiązku, bo zabrałam się za sprzątanie i pranie... Ech. Jeszcze z psem do weterynarza, bo coś bidak ma z uchem. To takie typowe, przecież nie mogę zadbać o siebie, bo dom, bo pies... Postęp taki, że widzę mechanizm.

No ale pyszną kawę zrobiłam sobie z rańca, monsz mi podpił i ogłosił domowym baristą.

Plan dziś niewyszukany - szaleję ze szmatą, wychodzę z psem, jadę z młodym do chirurga, pichcę, przyjmuję gości.

platek rozy, Hej Kochana! Przepisy też sobie zapisałam. :smile: Łyknij magnez, mi to na skurcze pomogło.

Co będziesz dziś porabiać, też sprzątasz?

Purpurowy, No to będzie piniondza mnóstwo dla całej Spamowej! :great: Napisz jak wrażenia z terapii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddam zajęcia z miłą grupą za możliwość siedzenia w domu :P

kosmostrada, buziaki :D

Dranie... Wczoraj nie miało być ciepłej wody - była, dzisiaj miała być - zabrali... Po co rozwieszają informację z datami, jak nie przestrzegają? :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema Łobuzy ;]

Dzisiaj ja sobie trochę pojęczę, że wstałam rano i nastrój jakiś do dupy :roll: zaraz muszę iść do lekarza rodzinnego po skierowanie :why: a nie lubie do dziada chodzić :evil: i muszę zadzwonić do oddziałowej co tam ustaliła z dr w mojej sprawie.

A no i mamy tydzień amerykański w Lidlu także trza iść po zapas masła orzechowego :mrgreen:

a po powrocie z "przyjemności" to czeka mnie sprzątanie i nauka na jutro :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

filip133, a nawet nie wiem jeszcze :mrgreen: muszę sprawdzić syllabus, ale raczej mało ciekawe rzeczy o procesie bolońskim, systemie kształcenia przed i podyplomowego pielęgniarek w UE itp pierdoły, które mi się do niczego nie przydadzą w życiu :bezradny:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to studia, czyli większość rzeczy, co się nigdy nie przyda... :P Ale coś czytałem na gazeta.pl, że partia rządząca (nie przejdzie mi skrót pod klawiaturą, haha) chce wycofać Polskę z systemu bolońskiego i wprowadzić pięcioletnie studia, bez licencjatu... ciekawe co z tego wyjdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

filip133, w sensie powrót do jednolitych studiów. U mnie na uczelni słyszałam głosy, że powinniśmy wrócić do Liceów Medycznych, a studia tylko dla nazwijmy to "wybranych", bo później studenci mają pretensje, że po co im niektóre przedmioty, że w ogóle beznadzieja itp., a jakbyśmy wrócili do starego systemu to wtedy do Liceum te osoby, które chcą się nauczyć tylko zawodu, a jak ktoś chce więcej to na studia ;)

Dobra, spadam do tego lekarza rodzinnego. Życzcie mi powodzenia bo z nim są ciężkie przeprawy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie tam, :papa: Oj avka nie masz, to mi uciekł Twój post.

I co z brudną głową chodzisz? ( tak mi się kojarzy brak ciepłej wody ;) )

Purpurowy, Dobra, czyli kciukasy włączamy o 15.30. Zsynchronizujmy zegarki. :D

acherontia-styx, Oj dobrze że przypomniałaś o tym tygodniu amerykańskim, bo ja z kolei muszę zrobić zapas syropu klonowego. Ściskam Kochana, zły dzień minie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Życzę powodzenia! :*

Studenci narzekają, bo większość z nich w ogóle się na studia nie nadaje... :P Ja na moim roku w Kielcach, na licencjacie, miałem może z 10-20 osób, którym naprawdę zależało na studiach i którzy wykazywali się dobrymi zdolnościami do nauki, reszta byle jak, na trójach jechała i jak najmniejszym nakładem nauki... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi