Skocz do zawartości
Nerwica.com

Hipochondria - jakie choroby sobie przypisywaliście..?

LINA

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko, nie unoś się, uważam tak samo.

aneczkaaaa, Na tym właśnie polega HIPOCHONDRIA. Już nie chciałem wrzucać definicji, ale chyba nie mam innego wyjścia-

"Hipochondria (zaburzenie hipochondryczne) - zaburzenie somatoformiczne, którego dominującą cechą jest stałe nieuzasadnione przekonanie o istnieniu przynajmniej jednej poważnej, postępującej choroby somatycznej.

Osoba cierpiąca na hipochondrię ujawnia uporczywe skargi somatyczne lub stale skupia uwagę na ich fizycznej naturze. Normalne czy banalne doznania lub przejawy są często interpretowane jako nienormalne i świadczące o chorobie, a uwaga skupiona jest zwykle na jednym czy dwóch narządach albo układach ciała".

Przeczytaj też o dysmorfofobii- zaburzeniu z grupy zaburzeń hipochondrycznych, w którym pojawia się przekonanie o deformacji, niewłaściwej/nieestetycznej budowie własnego ciała albo raczej pewnej/pewnych jego części(np. chudsza noga). Przekonanie o deformacji jest tak dotkliwe, że może popychać ludzi do samobójstwa, a wkręty dysmorfobiczne dotyczące nóg przejawia 18% ludzi cierpiących na to zaburzenie.

Z jednej strony myślisz o swoim dziecku- jak to lekarz zmienił leki w czasie ciąży, jak teraz karmisz piersią i leki mogą przeniknąć do mleka itp. A nie bierzesz pod uwagę jakie konsekwencje będzie miało nieleczenie tego zaburzenia i jak Twoje dziecko będzie od rana do świt wysłuchiwało, że jego mama cierpi na rzadką, nieuleczalną, śmiertelną chorobę(a tak naprawdę nie) i że za 3-5 lat dokona żywota. To dziecko za parenaście lat wyląduje na tym forum z pier.dolcem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

evvelinka, a masz tak ze jak lezysz w spoczynku mrowia ci rece i nogi :(? ja mam tak.....

Myslicie ze to prawda ze ludzie nie mieli/widzieli u siebie kleszczy a maja bolerioze ????? :(((( jak to tak...

Ręce nie, ale nogi ciągle.. zwłaszcza jak je trochę ugnę w kolanach. Kilka dni temu obudziłam się z całkowicie zdrętwiałą prawą nogą od pośladków w dół. Czucie mi wróciło jak ją wyprostowałam. Czytam sobie teraz o problemach z kręgosłupem lędźwiowym.. ktoś pisał o niedowładzie pośladków.. ja nie wiem czy ja też czegoś takiego nie mam. Już kilka razy jak stałam w autobusie czy tramwaju i potem zaczęłam iść to jakbym nie czuła właśnie dołu pleców, w okolicy lędźwi. Ostatnio jak wysiadłam to aż się przestraszyłam i sobie tam zaczęłam dotykać i się zastanawiać co jest. Z raz to nie wiem czy mi się nie zdarzyło też takie zmniejszone czucie w pośladkach.

księżniczka ja myślę, że to mało prawdopodobne, ale ja tam jak nic nie wykaże mi mri idę na western blot tak czy siak. Mam dość, muszę się zdiagnozować. Jeszcze jest trochę badań, których nie robiłam i jak wyjdą w porządku idę na terapię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

evvelinka, od kregoslupa zawroty zaczynaly mi sie zazwyczaj noca i trwaly do poznego popoludnia a wygladalo to tak jakby mi pokoj wirowal jakbym zeszla z karuzeli , ciagly kolowrotek w jedna strone ---lewa. Ciezko bylo mi glowe do tylu odchylic bo sie zawroty nasilaly , przy obracaniu w boki tak samo.Ratowal mnie konierz ortopedyczny i vicebrol , pozniej jak trafilam na madrego lekarza cwiczenia izometryczne i manualne nastawianie.

Od nerwicy sa zawroty ale sa inne jest jakby wrazenie takiego umykania spod stop chodnika i znoszenie na prawa strone .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i prawda wyszła na jaw. Matka ukrywała przede mną wyniki rezonansu. Pół godziny temu dowiedziałam się, że mam stwardnienie rozsiane. Lekarze wszystko zwalali na nerwicę a tu O! Niespodzianka. Czy jestem załamana? Sama nie wiem. Teraz przynajmniej jestem świadoma skąd biorą się moje wszystkie dręczące objawy :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja biegam po krzakach itp.... ale nie mialam nigdy kleszcza.....:((((( wbitego :((((

Ja mam obu albo jednej , czesciej nog jak rąk, takie mega mrowienie , jakby kosci z przodu, az boli..... i to w spoczynku się pojawia..... i trwa do rana... ( nie codziennie raz na jakis czas) i jak rozchodze przechodzi :((( no ale te strzelania;/??? moze wszedzie maz stawowa znaikac -.-?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej dziewczyny :)

AddictGirl21, jak Twoja mam mogla w ogóle ukrywac te wyniki? Rozmawiałaś z nią co ją do tego skłoniło?? I tak dowiedziałabyś się prędzej czy później :( Masz już ustaloną wizytę u lekarza?

aneczkaaaa, 1 czy 2, nawet 3 lekarzy mogą się mylić, ale nie 8... Kochana mnie bolą kości nóg, rąk, pachwiny, głowa, brzuch i jakbym miała umierać na to wszystko, to dzięki, ale nie chce mi się. Umówiona już jesteś do psychiatry bądź psychologa?

Jako łaskotanie i mrowienie też może się objawiać nerwica ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aga9115, Tak mam wizytę u lekarza, Doktora Wachowiaka. Mama ukrywała prawdę żebym nie podłamała się. Wyniki przyszły w przeddzień mojego pierwszego dnia w pracy. Poza tym tata będzie operowany 1 kwietnia na złośliwego raka prostaty. Wiesz, wszystko na raz i człowiek głupieje...

-- 25 mar 2014, 21:18 --

Lisa_, Lisa, dwa dni trzymała mnie w niewiedzy więc krótko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AddictGirl21, w takim razie nie dziwię się jej, ale z drugiej strony masz prawo wiedzieć wszystko o swoim stanie. Bardzo mi przykro z powodu Twojego taty, będę trzymała kciuki, żeby operacja się udała i choroba się cofnęła :) Musimy być dobrej myśli.

Dobrze, że masz już ustalony termin wizyty, będziecie mogli działać już w sprawie SM. Trzymam też kciuki za Ciebie, żebyś mimo wszystko się nie poddawała i korzystała z życia jak najwięcej, no i tryskała humorkiem tutaj z nami na forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AddictGirl21, Kochana najwazniejsze teraz dobry neurolog .I leczenie zeby wdrozyc jak najszybziej:************** tulam Cie goraco jakbys chciala pogadulic wiesz zawsze mozesz pisac na fb:******* tulam Cie cieplutko Slonce.

-- 25 mar 2014, 22:42 --

AddictGirl21, dokladnie jestesmy tutaj z Toba wszystkie!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi