Skocz do zawartości
Nerwica.com

relacje z ludźmi

Evele

Rekomendowane odpowiedzi

chciałam się Was zapytać jak depresja wpływa na Wasze relacje z ludźmi? czy się izolojecie czy też może nic nie zmienia w Waszych kontaktach z ludźmi? u mnie niestety jest tak, że w ogóle nie chce mi się z nimi gadać:(,czasami nie wiem też o czym mogłabym z nimi rozmawiać:( nawet wśród bliskich mi osób, rodziny, przyjaciół czuję się źle, nie chce się izolować ale gadać z nimi tez mi sie ne chce, a jak to u Was wygląda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

To całkiem normalne, najlepiej jest czasem poprostu zacząć rozmowę 'mimo woli', a jeżeli takowa będzie miała ciekawy temat(niekoniecznie musi być on narzucony przez Ciebie(przykład; pytanie "co słychać", po którym tylko słuchasz), powinna przestać sprawiać problem i odrzucić chęć jak najszybszego odizolowania się od rozmówcy ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmawiam z innymi ludźmi całkiem "normalnie" bez większych przeszkód - inna kwestia że zazwyczaj jestem milczkiem z natury i niewiele mówię, i ogólnie dosyć zamkniętym w sobie człowiekiem.

Wyjątkiem jest rodzina (niektórzy jej członkowie) - dzięki którym się deprechy i gównianej samooceny dorobiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkąd jestem na studiach (juz bedzie pół roku) totalnie sie odizolowałem. Poszedłem za dziewczyną, do miasta gdzie mam praktycznie tylko ja + parę JEJ znajomych, bez niej nie miałbym już nikogo. Świadomie się w to wpakowałem, nie słuchalem rad rodziny czy kumpli (wszyscy w innych miastach), a teraz żałuje. Nie potrafie wybrac między starym życiem z kumplami a nowym z dziewczyną. Tęsknie za nimi, ale nie opuszcze swojej dziewczyny, bardzo się kochamy, głupio byłoby to tak kończyć. Jestem w potrzasku, totalnie się odizolowałem, nie wychodzę z domu, odrzucam mozliwosci poznania innych ludzi, bo jestem tak przywiązany do starego stylu życia.

Znając życie dziewczyna i tak niedlugo mnie zostawi albo sam ją rzuce, bo nie bede mogl wytrzymac obwiniajac ją o to. Zegar tyka, życie leci, a ja się chce cofnąć. I jak tu życ panie premierze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi