Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wasze nicki, ksywki

reirei

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy wymyślałam swój nick byłam we Włoszech i był tam taki mały piesek ciułała(suczka, do tego strasznie przekochany;)) co na imie miała Lady a wind , bo tego dnia była wstrętna jesienna pogoda i wiał okropny wiatr i padało deszczysko. Jednym słowem pogoda jak z filmów Hitchocka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybierając nick kusiło mi żeby przybrać sobie jakieś nowe imię, ale postanowiłam od tego odstapić w ramach walki o siebie i zaprzestania wchodzenia w cudze skóry i role. tym samym mój nick pochodzi poprostu od mojego ulubionego rodzaju herbaty ;) czyli jest cząstką prawdziwej mnie, a nie przebieranką i kreowaniem kogoś innego. taki był cel i chyba był to dobry wybór ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://uk.autoblog.com/2012/03/14/vettel-names-new-red-bull-abbey/

No, bo fajne imię, dlatego taki mam nick 8)

Bellatrix,to trzecia co do jasności gwiazda w gwiazdozbiorze Oriona.Jej nazwa znaczy "kobieta-wojownik".Gwiazda była poświęcona walczącym kobietom i była znana jako gwiazda amazonek.

wreszcie zagadka rozwiązana! :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abbey, noooo to taki nieciekawy fragment.Bardziej mnie to zainteresowało:
Rabini uważali Lilith za pierwszą żonę Adama stworzoną tak jak on z prochu ziemi, skutkiem czego Lilith uważała siebie za równą Adamowi i nie chciała z nim współżyć, leżąc pod Adamem. Ostatecznie uciekła od swego męża (według innych wersji wygnał ją sam Bóg), a Adam otrzymał za żonę Ewę, którą Stwórca powołał do istnienia z żebra mężczyzny.

Po rozstaniu z Adamem, Lilith odleciała nad Morze Czerwone, gdzie współżyła z demonami i z nimi płodziła potomstwo (zob. Księga Zohar). Oczywiście Biblia nawet jednym słowem nie wspomina o tych wydarzeniach i są one płodem fantazji rabinów, którzy najwyraźniej nie byli skłonni uważać kobiet za istoty, które mogą mieć własne zdanie chociażby w sprawach seksualnych. Niewątpliwie Lilith uosabia jakieś lęki przed silnymi, wyemancypowanymi kobietami.

:P8)

ooooooo! Dzięki za wybranie tego fragmentu, bo aktualnie mam lenia i nie chciało mi się nawet Wiki otwierać :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bellatrix, mroczną? mysli mi sie ze ona była normalna kobietą a nie bezwolnym zebrem w mięsie...

widocznie juz wtedy bywaly takie...musiala miec przeciez jakis żywy pierwowzor...pewnie wygnany na pustynie....

zeby jej odebrac tę normalność i zemscic sie za nieusłuchanie dorobili ten sex z demonami i pozeranie noworodków...

jakby jeszcze kiedys jakiemus żebru w mięsie zachciało sie niezależnosci mentalnej....to miala byc przestroga dla nas wszytskich... :(

siła wewnetrzna, odwaga w dążeniu do realizowania siebie....

niezgoda na manipulację i zycie w zakłamaniu....jest czego zazdroscić...eh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałam ze adam ją kochał i tęsknil za nią do końca życia ....

i dlatego Lilith jest symbolem kobiety pożadanej, nieosiągalnej, odległej, a Ewa to tylko kura domowa zrywająca jabłka do jabłecznika z zakazanego drzewa, który miała zamiar zaserwować Adamowi. Mierny substytut Lilith. Tak to widzę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi