Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wybory parlamentarne 2011

Zenonek

Będę głosował na :  

76 użytkowników zagłosowało

1. 1. Będę głosował na :

• PO
      11
    • PIS
      13
    • PJN
      2
    • SLD
      5
    • PSL
      2
    • Ruch Poparcia Palikota
      16
    • Nowa Prawica
      8
    • Nie biorę udziału w wyborach
      14
    • A ja to bym zjadł batona...
      5

Rekomendowane odpowiedzi

już pominę wynik PiS-u, ale że stosunkowo wysoko wypada ilość nie mających zamiaru głosować, to mi się w głowie nie mieści....

Kasiu :brawo::brawo::brawo:

Konkludując: społeczeństwo zakłada, że żadna partia nie powinna pociągnąć dwóch kadencji w sejmie. I tu leży problem. Cztery lata to trochę mało, żeby zaobserwować wymierne efekty sprawowania władzy. W przypadku władzy ustawodawczej potrzebny jest czas na wprowadzenie zmian. Takim skakaniem "z dżewka na dżewko" robimy jedynie wielkie zamieszanie.

I jeszcze mała dygresja: prezes Prawych i Sprawiedliwych razem ze swoją minister Anną Fotygą vel. "Buddy oczko" ciągle straszą Polaków, że demokracja w naszym kraju jest zagrożona. Tymczasem "urosło" nam 13 stron dyskusji, w której każdy ma prawo zabrać głos i wyrazić swój pogląd. Mam dowód, że polska demokracja ma się całkiem dobrze ;)

gwoli scislosci, rzad jest wladza wykonawcza.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 stron przepychanek, które przypominają atmosferę na Wiejskiej ;)

PO - dla mnie partia kolesi, Rychów, Zbychów, Mirów i innych chuji muji :D Jeden wielki układ ''by lepiej żyło się kolesiom''. Zasady panujące wewnątrz partii to drugie SLD. Tym się rożni od tego PIS, który trzyma twarda ręka zagorzałego antykomunisty. PO oprócz podniesienia podatków, mimo iż obiecywali cuda, więcej nie potrafili zrobić. Do tego taki nie smak do polityki nawet tragiczne rządy SLD nie wywołały we mnie co rudy oszut.

Tak czy owak, wszyscy mają w dupie potencjalnego wyborcę. Byle dostać się do koryta.

Oglądając programy informacyjne, aż chce się rzygać. Widać u WSZYSTKICH tą pazerność na władzę. Jest to obrzydliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tja,biegnijcie na wybory głosowac na tych wszystkich pajaców,bedziecie mogli się poczuć ze o czyms decydujecie

niestety podpisuję się pod tym, ale jakoś nie mogę nie pójść

-- 20 wrz 2011, 22:53 --

po prostu jest tak że za każdym razem nie ma na kogo głosować, co jeden to gorszy :( czemu się nie pojawi jakiś superbohater? Nie no zdarzały sie rodzynki za którymi mogłam się podpisać np. Buzek, Geremek, ale ostatnio nikogo takiego nie ma.

-- 20 wrz 2011, 22:55 --

zresztą nie oglądam tv, nie czytam gazet, nie jestem na bieżąco nawet nie wiem na jakiej podstawie miałabym ich wybierać. A afera goni aferę. To wszystko co wiem o polityce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś mi się obiło o uszy, ale to są sytuacje wyjątkowe.

nawet jesli mamy do czynienia z rzadem wiekszosciowym (a z reguly mamy do czynienia z koalicyjnym, a wiadomo jak jest z koalicja) to wiekszosc w tym wypadku pojeciem wzglednym... konstytucja bowiem rozroznia trzy wiekszosci- bezwzgledna, wzgledna i kwalifikowana (ktora moze przybierac postac rozmaitych ulamkow) to po pierwsze a po drugie konstytucja tak wyraznie rozdziela wladze wykonawcza od ustawodawczej, ze mylenie ich jest po prostu "grzechem" :P to tak w ramach dygresji bo przeciez nie o to w tej dyskusji chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bump.

-- 21 wrz 2011, 16:08 --

już pominę wynik PiS-u

całe 6 głosów. To się nazywa miarodajny wynik :mrgreen:

przecież mówię o stosunkowych wynikach. 6 na 31 osób zamierza głosować na PiS. a z tych 31 - 12 nie zamierza w ogóle głosować.

pomijając nasze głosowanie wariatów i tak przewiduję, że spora część naszych rodaków to wielbiciele PiSiorów.

To musze Cie zmartwic, ale wedlug ostatnich 5-7 sondazy, ktore sa przeprowadzane w sposob stosunkowo w miare rzetelnie Pis ma w granicach 29-32 % a PO 32-35 %. Nalezy pamietac o tym, ze w zasadzie zawsze notowania PO sa przeszacowane a PIS i PSL ma zawsze wieksze poparcie w wyborach niz w sondazach. Dodatkowo nie wiem czy wiesz, ale wedlug bardzo rzetelnie przeprowadzonej tzw. prognozy wyborczej (znacznie uczciwiej i rzetelniej przeprowadzone badanie od zwyklych sondazy) roznica miedzy PO a PISem wynosi dokladnie jeden % (na korzysc PO). Zatem wszystko moze sie zdarzyc.

Nalezy zwrocic uwage dodatkowo, ze elektorat negatywny PO jest takze obecnie spory, co wiecej Palikot niemalo glosow odbierze wlasnie PO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten sondaż przez odpowiedzi typu nie będę głosował i wolałbym zjeść batona jest mało czytelny jeśli chodzi o rozkład procentowy.

Odliczając dwie ostatnie odpowiedzi wyglądałby tak:

PO- 25,8%

PiS- 25,8%

RPP- 22,6%

Nowa Prawica- 12,9%

SLD- 12,9%

32,6% osób udzielających odpowiedzi w tym forumowym sondażu nie chcę głosować lub woli jeść batony :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi