Skocz do zawartości
Nerwica.com

Ataki (jak wyglądają, jak sobie radzimy)

cicha woda

Rekomendowane odpowiedzi

Ja przedwczoraj w nocy nie mogłam spać, bo mój chłopak jest chory. Martwiłam się, że tak jak ja trafi do szpitala z gorączką trwającą 4 dni niewiadomego pochodzenia. Oczywiście dostałam ataku duszności.. ja to nazywam duszności, ale to takie uczucie zatykania w klatce, które co chwila łapie i trzeba się poruszyć, bo czuje się taki ogromny dyskomfort. Wzięłam sobie valused bez recepty na uspokojenie. Po chwili dostałam ucisków w głowie i zawrotów. Wczoraj byliśmy na wizycie u lekarza, w poczekalni znowu mi coś zaczęło ściskać głowę, do tego w jednym miejscu w środku zrobiło mi się gorąco. Przez chwilę pomyślałam, że mi jakiś tętniak pękł, ale potem stwierdziłam, że znowu nerwica. Kurcze, ale to wszystko to taki lajcik. Kiedyś się takimi objawami strasznie denerwowałam i dostawałam ataków, a teraz są to są, nawet mnie to jakoś specjalnie nie obchodzi. Jedyne co to te chwiania, bujania i uczucie ciężkich nóg jak chodzę.. strasznie mi to utrudnia wszelkie spacery i wyjścia. Próbuję iść, chcę biec, a to mnie blokuje, że muszę wolniej stawiać nogi i za bardzo się nie da przyspieszyć kroku jak już coś takiego złapie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh... ja dzis postanowilam walnąć kawe, bo tak mnie i glowa bolala i senna jestem. A musze isc do sklepu. Po wypiciu poczulam takie ogolne roztrzesienie w miesniach (chociaz kawa wcale nie mocna). Niby puls i cisnienie w normalnie, ale takie roztrzesienie mam, mam nadzieje, ze niedlugo przejdzie, bo w takim stanie to na pewno nigdzie nie pojde.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po raz kolejny. Od około miesiąca biorę Actavis. Wcześniej brałem elicee, niestety dałem ciała i jak leki mi się skończyły 2 tygodnie byłem bez nich. Obecnie jestem na activisie, niby to to samo co elicea. Zacząłem od dawki 2,5 mg przez pierwsze pare dni ataki paniki, lęki, po kilku dniach zaczęła mnie boleć głowa i moje dziwne widzenie się nasiliło. Jakoś od tygodnia biorę dawkę 5mg i nic nie jest lepiej. Nadal mam uciski i bóle głowy, bóle w oczodołach i dziwne widzenie. Jak pierwszy raz brałem elicee po około tygodniu na dawcę 2,5 mg czułem się dosyć dobrze. Teraz niestety tak nie jest. Miałem problemy z bólami w jamie brzusznej, w klatce piersiowej, jakoś od kilku dnia jest tego coraz mniej. Ale te uciski w głowie i to dziwne zmęczone i zderealizowane widzenie mnie dobija, obawiam się, że przez to oszaleje. Macie może jakieś rady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie biorę escitalopram nie pamiętam od kiedy, ale już spory kawałek czasu. Z tym że teraz mi kazała [psychiatra] brać dwa razy dziennie do czzego za chuj nie moge się przyzwyczaić...

nerwa - tak, próbowałam....ale nie moge się zebrać, żeby regularnie chodzić do psychologa.

hania33 nie mogę teraz zmienić leków, bo lada chwila mam maturę ;;/ a to jednak dłuższy proces zanim nowe zaczną działac.

jestem załamana.....nic nie daje efektów ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dumps, no to może spróbuj, teraz przed maturą pojawiać się u psychologa... Żeby uspokoić swoje wnętrze. Mimo wszystko matura jest dość stresująca i na pewno choroba w niej nie pomaga. Ja na szczęście na maturę szłam jeszcze zdrowa. Dopadło mnie dwa miesiące po niej... Ale wierzę, że dasz radę ! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłam idealne odzwierciedlenie tego jak wygląda mój atak lękowy i zapewne większość z Was też zostałaby zobrazowana w ten sposób. W tym kawałku atak paniki dotyczy zaburzeń odżywiania ale moim zdaniem jest w 100% adekwatny do Naszych "zwykłych" ataków. Warto obejrzeć. Na tym filmiku "atak" zaczyna się od min. 0:35. Jak to oglądam ryczeć mi się chcę bo widzę tu siebie...

[videoyoutube=rgvyQxhbSn4][/videoyoutube]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Addict ja od lat sama borykam się z zaburzeniami odżywiania i dla mnie nie jest to to samo. W czasie ataku kompulsywnego objadania się jedzenie jest bardzo przyjemne, w czasie gdy się je uwalniają się emocje, człowiek się uspokaja, a po ataku przychodzą koszmarne wyrzuty sumienia i złe samopoczucie wywołane przejedzeniem.. atak paniki jest bardzo nieprzyjemny, ale po nim za to przychodzi chwila ulgi czyli odwrotnie. Tutaj co prawda nie doszło do ataku, ale śmiem twierdzić, że emocje nie są tu aż tak wielkie jak w ataku lęku, przynajmniej u mnie.. jak nadchodzi kompuls można sobie wyjść na dwór, napić się wody, wziąć kąpiel; przy ataku paniki kiedy już nadejdzie nic się nie da zrobić prócz przeczekania go.. przynajmniej ja sobie nie wyobrażam wyjść na spacer w chwili kiedy robi mi się słabo i zbiera mi się na wymioty i czuję, że umieram, a jak mam ochotę się najeść i wyjdę to taki spacer jest nawet przyjemny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

evvelinka, Dokładnie, kompuls jest z pozoru przyjemny, a po nim pojawia się koszmarne uczucie... Panika jest koszmarna, a po niej pojawia się ulga. Zasadnicza różnica.

Aczkolwiek film pokazuje napad paniki, dziewczyna boi się, nie wie, co ma z sobą zrobić... Odnosi się to do jedzenia, ale gdzieś znalazłam w niej kawałek swojego strachu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie biorę escitalopram nie pamiętam od kiedy, ale już spory kawałek czasu. Z tym że teraz mi kazała [psychiatra] brać dwa razy dziennie do czzego za /cenzura/ nie moge się przyzwyczaić...

nerwa - tak, próbowałam....ale nie moge się zebrać, żeby regularnie chodzić do psychologa.

hania33 nie mogę teraz zmienić leków, bo lada chwila mam maturę ;;/ a to jednak dłuższy proces zanim nowe zaczną działac.

jestem załamana.....nic nie daje efektów ;(

Ale zobacz, piszesz, ze nic nie daje efektów, ale jak ma dawac? Jak do psychologa nie mozesz sie zebrac, i leków tez nie chcesz zmieniac...

Mi sie wydaje, ze wlasnie da Ci cos efekt, tylko niestety musisz cos zrobic w tym kierunku.

I rozumiem, ze nie chcesz leków zmieniac, bo faktycznie to dosc ryzykowne przed maturą, wiadomo jak jest z ubokami itd. Ale moze chociaz dalabys rade zaczac chodzic do psychoterapeuty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dumps, nawet jak nie podejdziesz, to nie zalamuj sie z tego powodu! zdrowie najwazniejsze, a wszystko inne mozna zrobic pozniej - taka prawda. Sama z powodu tego, ze nie bylam w stanie chodzic na zajecia, musialam rzucic studia kiedys... I tez mialam fatalny stan, myslalam, ze tak juz bedzie zawsze. Troche to trwalo, ale potem doszlam do siebie, poszlam na inne studia, skonczylam - i nie bylo wtedy zadnych problemow juz :)

Wiec pamietaj, ze to co myslisz, teraz to jest wlasnie nerwicowe myslenie, ktore wszystko widzi w czarnych barwach, ale WSZYSTKO mija.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hania33, dzisiaj ch..wo :) Nie moglam spac w nocy, bo nogi mnie rwaly! (i jeszcze ręka dodatkowo, jak nigdy!). Wiec potem wzielam benzo i spalam do 11. A dzis ciezki dzien w pracy mam i musze byc, wiec dodatkowy stres. I takie mam zmeczenie, oslabienie - ledwo prysznic zdolalam wziać :-/ nie wiem jak sie doczłapie do pracy.

Mam nadzieje, ze u Ciebie chociaz lepiej? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hania33, no wlasnie ja tez takie zawroty mam jakos ciagle w tej glowie, od jakiegos czasu! Nie wiem co za akcja.

Teraz tez pogoda chyba nie sprzyjajaca, bo to znowu te zmiany, ochlodzenia, u mnie to pada nawet. Ale to z meczenie jest dobijajace...

Ale dobrze, ze chociaz sprzatalas, to zawsze cos zrobione :) ja musze porzadnie posprzatac mieszkanie, bo w srode przychodza ludzie z agencji, zeby objerzec :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi