Skocz do zawartości
Nerwica.com

ALPRAZOLAM (Afobam, Alpragen, Alprazolam Aurovitas, Alprox, Neurol, Neurol SR, Xanax, Xanax SR, Zomiren, Zomiren SR)

magdalena

Czy alprazolam pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

218 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy alprazolam pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      191
    • Nie
      24
    • Zaszkodził
      19

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. Dzięki. Jeszcze o jedną rzecz zapytam - czy syndrom odstawienny może zaburzyć działanie antydepresanta?
Czyt. czytam, że może powodować depresje i nasilenie lęków. Czy żrąc antydepresant jest ryzyko, że mi wywoła to jakiś epizod przy schodzeniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy odstawianiu alprazolamu (o ile jest się już uzależnionym) pojawia się silny lęk i depresja, niezależnie czy bierze się jakiś antydepresant czy nie. Jeśli doszło do uzależnienia istotne jest jak długo alprazolam był stosowany oraz w jakich dawkach. Całkiem możliwe że objawy odstawienne będą dość łagodne i krótkotrwałe, u mnie raz tak było kiedy za długo brałem 0,25 mg, bodajże 3 dni tylko się męczyłem z tym że pregabalina zupełnie mi nie pomagała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.04.2025 o 06:51, zburzony napisał(a):

Przy odstawianiu alprazolamu (o ile jest się już uzależnionym) pojawia się silny lęk i depresja, niezależnie czy bierze się jakiś antydepresant czy nie. Jeśli doszło do uzależnienia istotne jest jak długo alprazolam był stosowany oraz w jakich dawkach. Całkiem możliwe że objawy odstawienne będą dość łagodne i krótkotrwałe, u mnie raz tak było kiedy za długo brałem 0,25 mg, bodajże 3 dni tylko się męczyłem z tym że pregabalina zupełnie mi nie pomagała.

Serio po 0,25 mg ? A przez ile brałeś? Ja nie biorę codziennie ale lubie się tym wspomóc przy większych lękach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, zburzony napisał(a):

@Jarek.jarecki88tak ale te 0,25 mg brałem prawie rok i samo uzależnienie było delikatne, tylko kilka dni się męczyłem, to jest nic w porównaniu do tego jak ciężko może być.

Ja biorę przeważnie 1 mg bywało więcej oczywiście,ale to w chwilach kompletnego kryzysu i dużego napięcia.  Tylko biorę w ciężkich chwilach nieraz raz na tydzień nieraz i 2 razy w tygodniu ale staram się nie codziennie.  Bywały też przerwy np raz na 2 miesiące. Widać po statystykach jak jest skuteczny ,niestety uzależnia.  Lekarz mówił mi , że jak będę brał 1 raz w tygodniu to się nie uzależnię. Po zażyciu tego jest taki przyjemny stan też tak miałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55 minut temu, zburzony napisał(a):

@Jarek.jarecki88pewnie, znam ten stan, kiedyś go uwielbiałem ale od kilku lat już tego nie ma, na lęk działa bardzo dobrze ale nic więcej. Za dużo tego zjadłem w życiu plus chlałem latami i czar prysł.

Też uważam za bardzo dobry lek.  A czy są mocniejsze leki oprócz klona np na lęk ? Bo alprazolam to już chyba takie top co? A z leków SSRI / SNRI dla Ciebie chyba najlepsze fluwo co ? 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi