Skocz do zawartości
Nerwica.com

MIRTAZAPINA (Auromirta ORO, Mirtagen, Mirtor, Mirzaten, Remirta ORO)

yoan22

Czy mirtazapina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

184 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy mirtazapina pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      133
    • Nie
      38
    • Zaszkodziła
      34

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Pawel.770 napisał(a):

Dziwne że takie połączenie i nie dawało Ci napędu.. czyli napisałeś że MPH z czasem przestawał działać na napęd.. a możliwe że mitrazapina poprawi napęd i inicjatywę na stałe ?? Albo że zjazd motywacji będzie mniejszy niż po stymulantach? Brałeś kiedyś sama mitrazapinie i miales po niej napęd na stałe czy nie?

Samej mirtazapiny nigdy nie brałem, zawsze w połączeniu z SSRI / SNRI. W mnie na początku podnosi napęd ale później ten efekt spada. Ale zjazdu żadnego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, NoMoreDepression napisał(a):

Samej mirtazapiny nigdy nie brałem, zawsze w połączeniu z SSRI / SNRI. W mnie na początku podnosi napęd ale później ten efekt spada. Ale zjazdu żadnego nie ma.

Czyli daje Ci napęd a potem napęd maleje ale do zera czy dużo z tego zostaje ? Jak zayzwalem stymulanty albo reboksetyne to napęd malał prawie do zera, ciekaw jestem jakby było po mitrazapinie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bralam Mirtazapine dlugo i bardzo poprawiala napęd w ciagu dnia i to przez kilka lat. 

Lepiej niz inne leki.Duloksetyna też .Ale to juz pozniej.Na Mircie nigdy nie czulam zmęczenia czy ospałości .Ale to juz osobnicza sprawa jak komu Mirta spasuje.To tez inny mechanizm dzialania niz Wenla czy Dulo albo SSRI.

Ale Mirta dopiero od 30mg zaczyna dzialac w ten sposob.Ponizej tylko nasennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Pawel.770 napisał(a):

Czyli daje Ci napęd a potem napęd maleje ale do zera czy dużo z tego zostaje ? Jak zayzwalem stymulanty albo reboksetyne to napęd malał prawie do zera, ciekaw jestem jakby było po mitrazapinie ?

Mi się wydaje że u mnie wpływ na napęd spadal do 0, natomiast efekt antydepresyjny się utrzymywal.

Pomaga Ci wenlafaksyna to spróbuj dołączyć do niej mirte. Taki zestaw czyli "CRF" się u niektórych dobrze sprawdza.

Oczywiście żeby nie było - po konsultacji z lekarzem 🙂

Edytowane przez NoMoreDepression

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Lucy32 napisał(a):

Ja bralam Mirtazapine dlugo i bardzo poprawiala napęd w ciagu dnia i to przez kilka lat. 

Lepiej niz inne leki.Duloksetyna też .Ale to juz pozniej.Na Mircie nigdy nie czulam zmęczenia czy ospałości .Ale to juz osobnicza sprawa jak komu Mirta spasuje.To tez inny mechanizm dzialania niz Wenla czy Dulo albo SSRI.

Czyli brałaś duloksetyna ? Jaka dawkę ? Ja zazywalem max 60 mg duloksetyny ale nie dawała super napędu tylko lekko poprawiała go. Myślisz że mitrazapina jest lepsza w kontekście napędu i motywacji od duloksetyna?

Edytowane przez Pawel.770

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Lucy32 napisał(a):

A jak z tyciem ? Czy na mitrazapinie przywieralas na wadze tak jak np. na olanzapinie, brałaś kiedyś olanzapine? Ja zazywalem 10 mg to wyglądałem ja wieprz.. mam nadzieję że po mircie się mniej tyje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Pawel.770 napisał(a):

Czyli brałaś duloksetyna ? Jaka dawkę ? Ja zazywalem max 60 mg duloksetyny ale nie dawała super napędu tylko lekko poprawiała go. Myślisz że mitrazapina jest lepsza w kontekście napędu i motywacji od duloksetyna?

Myślę że jest lepsza.(Mirta)od Duloksetyny ,jesli chodzi o napęd i motywacje.

Ale Dulo mozna tez brac z nią,jak jeden lek się wypala to mozna dołożyć drugi dla wzmocnienia.

Jak kolega wyzej napisal Mirte z Wenlafaksyna albo Duloksetyna dobrze się łączy.

Ja biore teraz Dulo 90mg i Mirte 30. No i Pregabalina.

Jak ci lekarz poradzil?

Ja nie tylam na Mircie.Fenomen.

Ale kazdy lek ma swoje wady i zalety.Trzeba sie zdecydowac na czym najbardziej ci zalezy i nie marudzic.Taka rzeczywistosc . Coś za coś.

Edytowane przez Lucy32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Lucy32 napisał(a):

Myślę że jest lepsza.(Mirta)od Duloksetyny ,jesli chodzi o napęd i motywacje.

Ale Dulo mozna tez brac z nią,jak jeden lek się wypala to mozna dołożyć drugi dla wzmocnienia.

Jak kolega wyzej napisal Mirte z Wenlafaksyna albo Duloksetyna dobrze się łączy.

Ja biore teraz Dulo 90mg i Mirte 30. No i Pregabalina.

A bupropion i mitrazapina, jak myślisz dałoby radę takie połączenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lucy32

@NoMoreDepression

A jak myślicie, czy mitrazapina spłyca emocje jak SSRI/SNRI ? Czy jest bardziej neutralna w tym ?

Teraz, Lucy32 napisał(a):

Nie wiem jak u ciebie Bupropion dziala.U mnie jak cukierki🤣byl.Tylko mnie uspokajal i rozleniwił.

Mnie bupropion też uspokaja ale poprawia napęd fizyczny jednocześnie jednak efekt znika prawie do zera po 5 dniach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Pawel.770 napisał(a):

Co bardziej spłyca wg Ciebie emocje 150 mg wenli czy 30 mg mitrazapina?

Te leki dzialaja inaczej, w inny sposób. Ciężko porównać. Po prostu mirta w pewien sposób uspokaja ale takiego swoistego odcięcia od emocji po niej nie mialem.

Edytowane przez NoMoreDepression

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Lucy32 napisał(a):

Metylofenidat ? Nie ,a moze powinnam,ale ja nie mam jeszcze diagnozy ADHD.Chociaz podejrzewam u siebie.

Rebo tez nie bralam nigdy.

Ale mówisz że mitrazapina daje lepszą motywację i na stałe w porównaniu do SNRI i reszty prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Pawel.770 napisał(a):

Ale mówisz że mitrazapina daje lepszą motywację i na stałe w porównaniu do SNRI i reszty prawda?

Uważam ze tak,ale dużo leków nie bralam wiec się nie odniosę do nich. Brak porównań.
Dla mnie zawsze Mirta byla nr 1 a Dulo 2.Prega teraz jest takim kordonem ,ktory scala i wspiera cały zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Lucy32 napisał(a):

Uważam ze tak,ale dużo leków nie bralam wiec się nie odniosę do nich. Brak porównań.
Dla mnie zawsze Mirta byla nr 1 a Dulo 2.Prega teraz jest takim kordonem ,ktory scala i wspiera cały zestaw.

A cos bierzesz jeszcze oprucz mirty i pregi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi