Skocz do zawartości
Nerwica.com

MIANSERYNA (Deprexolet, Lerivon, Miansec, Miansegen)

Dydona

Czy mianseryna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

143 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy mianseryna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      94
    • Nie
      36
    • Zaszkodziła
      24

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.10.2019 o 08:12, Arnin napisał(a):

Doświadczyłaś w życiu "prawdziwej" bezsenności ? W stylu 5 nieprzespanych nocy, z patrzeniem tylko w sufit ? Osobiście wolałbym być ulany jak ludzik MICHELIN niż przeżywać to jeszcze raz. Nad apetytem można zapanować, nad bezsennością nie.

Nie życzę abyś "nie spała ani minuty" bo to jest okropne, bardzo.

Mianseryna brana solo mniej tuczy niż w duecie z jakimś SSRI, można brać solo, ale poza w miarę normalnym apetytem, dobrym spaniem brakuje jej coś jeszcze.

Kwestia zrzucenia nadwagi to indywidualna sprawa i jeżeli się chce to można, raz po odstawieniu leków zrobiłem miesięczny eksperyment - rano kisiel, mikro obiad, wieczór kisiel i podczas miesiąca straciłem 16 kg.

Tak oczywiście, może nie 5 ale powiedzmy dwie noce totalnie w lęku i bez zmrużenia oka. A moja praca wymaga koncentracji i sprawności jednocześnie fizycznej i umyslowej- gram na skrzypcach , w orkiestrze.

Borykam się z tym problemem od 9 roku życia, wtedy tato dał mi pierwszy kawałeczek relanium ;) u mnie jest na tle lękowym. Ogólnie bez leków rzadko zasypiam 

Wiem że lęk przed nie zaśnięciem jest większy niż obawa przed uzależnieniem. Ale u mnie jako kobiety takie przytycie spowodowało ogromną depresję, a i tak  wybudzalam się po tej mianserynie koło 5 i już nie spałam.

W dniu 21.03.2025 o 13:32, mio85 napisał(a):

Dorzucono mi 5 mg Mianseryny do 30 mg fluoksetyny na zmniejszenie lęków. Czy taka dawka też może spowodować tycie i wzrost apetytu i będzie mi bardzo ciężko się obudzić rano?

Ja się po tym często wybudzalam o 5 i już nie spałam, a tyje się przy regularnym braniu z tego co wiem . Jak doraźnie, to niby nie .. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, ann-nah napisał(a):

Tak oczywiście, może nie 5 ale powiedzmy dwie noce totalnie w lęku i bez zmrużenia oka. A moja praca wymaga koncentracji i sprawności jednocześnie fizycznej i umyslowej- gram na skrzypcach , w orkiestrze.

Borykam się z tym problemem od 9 roku życia, wtedy tato dał mi pierwszy kawałeczek relanium ;) u mnie jest na tle lękowym. Ogólnie bez leków rzadko zasypiam 

Wiem że lęk przed nie zaśnięciem jest większy niż obawa przed uzależnieniem. Ale u mnie jako kobiety takie przytycie spowodowało ogromną depresję, a i tak  wybudzalam się po tej mianserynie koło 5 i już nie spałam.

Ja się po tym często wybudzalam o 5 i już nie spałam, a tyje się przy regularnym braniu z tego co wiem . Jak doraźnie, to niby nie .. 

To okropne z tymi lekami.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucono mi 5 mg Mianseryny do 30 mg fluoksetyny na zmniejszenie lęków. Czy taka dawka też może spowodować tycie i wzrost apetytu i będzie mi bardzo ciężko się obudzić rano?

Nie ale taka dawka to za malo

W dniu 11.03.2024 o 16:03, fazker napisał(a):

A odstawiam to w cholerę, nie będę się faszerował takim mózgotrzepem... Może komuś mianseryna pomaga i super, ale na mnie działa okropnie.  I na pewno te skutki uboczne nie miną po jakimś czasie, z mirtazapiną miałem tak samo, miesiące wyjęte z życiorysu. To nie tak powinno wyglądać leczenie przeciwdepresyjne, może lekarz zaproponuje coś innego.

Bo dawka 30 to jest startowa działanie antydepresyjne zaczyna się od 60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest indywidualna sprawa. Dawka 5mg jest niziutka. Możesz przytyć albo nie. Z wybudzaniem akurat wiele ludzi ma problem po takich lekach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poprawę snu działa, ale niestety mocno wzmaga apetyt. Niestety non stop wstaję do lodówki,  więc podziękuję. Na lęki może lekko pomagała, ale raczej przez takie otumanienie, stępienie funkcji poznawczych jak hydroksyzyna - czyli pewnie tylko przez działanie na histaminę. 

Edytowane przez mio85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, WDZ napisał(a):

Cześć co by mi dało więcej energii do działania mianseryna 60mg czy mirtazapina 30mg ?

Osobnicze. Na mnie lepiej działa mirta. Ale w tej dawce pogarsza mi się jakość snu niestety.

Edytowane przez Tentyplebs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi