Skocz do zawartości
Nerwica.com

Filmy i seriale

Magnolia

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj oglądałam "Pamiętnik księżniczki" (The Princess Diaries)

Bardzo fajna historia kopciuszka, który zmienia się w księżniczkę.

Mia Thermopolis jest typową 15-latką. Mieszka w San Francisco z matką, malarką Helen. Ojca nigdy nie poznała. Nieśmiała, lecz ambitna dziewczyna ma tylko jedną przyjaciółkę, Lilly. Wśród szkolnych kolegów uchodzi za niezdarę. Pewnego dnia okazuje się, że w jej żyłach płynie błękitna krew. Mia spotyka się z babcią, Clarisse Renaldi, której dotychczas nie znała. Od tej wytwornej damy dowiaduje się, że jej zmarły ojciec był władcą europejskiego kraju Genovia, a ona jako jedynaczka dziedziczy po nim tron. Musi najpierw nauczyć się dobrych manier i dworskiej ogłady. Nastolatka ucieka, gdyż woli zostać w Ameryce wśród bliskich. Wyrzuca matce, że ukrywała przed nią prawdę o ojcu. Jednak jej babcia nie daje za wygraną. Mia dostaje limuzynę z szoferem, zaczyna uczęszczać na lekcje tańca i dobrego wychowania. Z brzydkiego kaczątka przeistacza się w atrakcyjną nastolatkę. Jej metamorfoza wzbudza zachwyt szkolnych kolegów. Najprzystojniejszy chłopak, o którym Mia dotychczas tylko marzyła, zaprasza ją na romantyczną kolację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziewiąty sezon TWD z nowym showrunnerem jednym okiem da się oglądać. Niestety wątek zbawców pociągnął serial na dno. Okrutna telenowela powstała 😕

Znaki - Dość dobry serial z piękną scenerią w tle. Uwielbiam wątek kryminalny w górskich klimatach. Finał sezonu to kpina z widza. Nie będę spoilerował :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Karol. Człowiek, który został papieżem" - Akcja filmu rozgrywa się w 1939 roku na Wawelu kiedy wojska niemieckie dokonują inwazji na Polskę. Niemcy zabijali Żydów, nie wiem dlaczego ich tak nienawidzili, może to byli bardzo źli ludzie, którzy zionęli nienawiścią, tylko Bóg może ich osądzić.

Edytowane przez alone05

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.filmweb.pl/film/Odlot-1971-8279

dobry film , wczoraj na TVP Kultura ( bodajże) oglądałem .

Daje do myślenia , ,, kiedy dziecko ujrzy nagiego rodzica być może mocniej zrozumie debilizm dorosłego dorastania i to ,że najwiekszym debilizmem dorosłości  są szaty , które i tak musza opaść i ukazać naszą błazenadę . KUR_WA!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj oglądałam "Dora, czyli seksualne neurozy naszych rodziców".
Ogólnie film całkiem ok, choć jakiegoś wielkiego WOW nie robi.
Mogę natomiast polecić "Utoya, 22 lipca". Film o Andersie Breiviku i jego ataku.
Film "Sybil" też mi się podobał - o dziewczynie z osobowością wieloraką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, exodus! napisał:

oj nie, bardzo nieudany film, kompletna strata czasu, obraz jest "oczywistością" bez wyjaśnień, bez tła, pusty, nudny, strata czasu! - no ale to moje zdanie!

lepszy już jest dokument o nim, niż ten "film", wiadomo opinie są różne, no taka jest moja, a jestem dość świeżo po tym seansie! osobiście odradzam!

Szanuję opinię. Końcówka była słaba, jak dla mnie, ale ogólnie mi się podobał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi