Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.06.2022 o 09:40, gonzek napisał:

Cześć robaczki, jestem na początkach esci 5ml, już nieco ponad tydzień. Ogólnie moim problemem są lęki i lekka depresja, ale to bardziej od walki z lękami... Walczę z tym od 4 lat.

Po esci (elicea) pojawił mi się dziwny nowy lęk - mianowicie np. wieczorem w domu mam nieprzyjemne uczucie jakby ktoś obcy był w pokoju obok lub piętro niżej (mieszkam w domu jednorodzinnym). Albo np. wczoraj jak jechałem sam autem to miałem nieprzyjemne uczucie jakby ktoś siedział za mną z tyłu... Te lęki wcześniej u mnie nie występowały. Pojawiły się parę razy w ostatnich dniach. Czy ktoś z Was miał coś podobnego?

Jezdzisz sam autem:) Chlopie zazdroszcze. Mnie lęki nie pozwalaja i auta nie ruszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Kerstina napisał:

Ewa C 

Nie bierzesz lerivonu na spanie?

Brałaś kiedykolwiek lerivon  w dawkach leczniczych na chorobę?

Hej, nie biore:) Nie mam klopotow ze snem. Teraz dostalam doraznie hydroksyzine. Tak czy inaczej, nie zdecydowalabym sie na ten lek bo bardzo po nim ludzie tyja. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.06.2022 o 19:04, Ophelia napisał:

Pytanie do osób które miały zwiększaną dawkę z 10 mg. Czy zatrzymaliście się na dawce 15 mg, czy lekarz zwiększył Wam od razu do 20 mg?

Ja jeszcze nie wiem. Jestem od ponad tygodnia na 15mg. Póki co jest fajnie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Marcelina 28 napisał:

Czy wam tez dokucza straszliwa sennosc po escitalopramie? Biore go prawie 3 mc i z dnia na dzien chce mi sie coraz gorzej spac. Moge zasnac wszedzie i w kazdej pozycji.

Właśnie chciałam o to samo zapytać 😂😂😂😂 po to tu weszłam 😂 Jestem senna codziennie, zasypiam jakby mnie ktoś walnął w łeb i śpię jak zabita! W ciągu dnia po 2 godziny, a potem wieczorem ledwo wytrzymuje, żeby nie zasnąć przed dziećmi…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Marcelina 28 napisał:

Czy wam tez dokucza straszliwa sennosc po escitalopramie? Biore go prawie 3 mc i z dnia na dzien chce mi sie coraz gorzej spac. Moge zasnac wszedzie i w kazdej pozycji.

A Ty jesteś na 10mg? Ja się zastanawiam czy nie zejść z tych 15 na 10, bo od kilku dni bez drzemki nie mogę funkcjonować. Jestem gotowa na sen już o 10 rano 😰

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Marcelina 28 napisał:

Ja zauważyłem u siebie że więcej ziewam :D ale rzadko robię sobie drzemkę w ciągu dnia i śpię przeciętnie po 7-8 godzin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.06.2022 o 13:05, Venencja napisał:

A Ty jesteś na 10mg? Ja się zastanawiam czy nie zejść z tych 15 na 10, bo od kilku dni bez drzemki nie mogę funkcjonować. Jestem gotowa na sen już o 10 rano 😰

Ja jestem na 10. A taka sennosc mam gdzies od miesiaca. Zauwazylam ze nachodzi mnie ona po ok 3 h od wziecia tabletki,byc moze bede musiala przestawic porę brania na wieczor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.06.2022 o 17:37, EwaC napisał:

Hej, nie biore:) Nie mam klopotow ze snem. Teraz dostalam doraznie hydroksyzine. Tak czy inaczej, nie zdecydowalabym sie na ten lek bo bardzo po nim ludzie tyja. 

Hej, Ewa, jak samopoczucie ? Ja zaczynam z  esci, z aciprexem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Kerstina napisał:

Dziekuje, ze pytasz. Jestem od srody w domu. Mam brac 15 ale wystrzela mnie w kosmos po tej dawce wiec zmniejszam do 10-12. Nie biore hydroksiziny, ktora podawano mi 2 razy dziennie ( bo tak;)). Nie jest dobrze. Wieczorami mam ciagle nasilone lęki , uczucie duszenia w klatce piersiowej, serce szaleje, kłuje. Sennosc jest okropna. Do tego zauwazylam, ze zaczelam tyc ( ruszam sie i malo jem).Moze to tez skutek odstawienia hydroksiziny branej 4 tyg 2 razy dziennie? Chociaz podobno hydro nie uzaleznia. Czekam nadal na super efekty escitapramu - juz 4tydzien. Czy ktos tak mial? Ma to szanse jeszcze ruszyc ( 2 dni mialam swietne a potem bum w dol) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.06.2022 o 08:44, EwaC napisał:

Dziekuje, ze pytasz. Jestem od srody w domu. Mam brac 15 ale wystrzela mnie w kosmos po tej dawce wiec zmniejszam do 10-12. Nie biore hydroksiziny, ktora podawano mi 2 razy dziennie ( bo tak;)). Nie jest dobrze. Wieczorami mam ciagle nasilone lęki , uczucie duszenia w klatce piersiowej, serce szaleje, kłuje. Sennosc jest okropna. Do tego zauwazylam, ze zaczelam tyc ( ruszam sie i malo jem).Moze to tez skutek odstawienia hydroksiziny branej 4 tyg 2 razy dziennie? Chociaz podobno hydro nie uzaleznia. Czekam nadal na super efekty escitapramu - juz 4tydzien. Czy ktos tak mial? Ma to szanse jeszcze ruszyc ( 2 dni mialam swietne a potem bum w dol) 

bierz hydro, nie uzależnia, 

W dniu 5.06.2022 o 17:37, EwaC napisał:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Kerstina napisał:

bierz hydro, nie uzależnia, 

Samopoczucie mam do d…:( Czekam az zacznie dzialac ten caly esci. Bo nie dziala na 100% a ja mam 3 tyg z zycia stracone w szpitalu psychiatrycznym gdzie poszlam by mi dobrano skuteczny lek:( . Hydro nie chce juz brac. Nie obawiam sie az tak bardzo uzaleznienia co zamulenia oraz tycia ( nie wiem po czym przytylam- po esci czy hydro bo nie od jedzenia - jadlam niskokalorycznie). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, jestem teraz 7,5mg, docelowo 10mg. Lęki się pogorszyły... natrętne myśli - np. mam takie dziwne nieprzyjemne uczucie i potrzebę sprawdzania czy kogoś nie ma np. w krzakach, gdy jestem na ogrodzie... Nikogo tam nie ma. Ale strasznie zacząłem się bać, że rozwija się schizofrenia... miał ktoś podobne lęki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzisiaj biorę 11 dawkę 15mg. Ostatnie dni miałam średnie, bo dużo stresu, zmęczenia obowiązkami + praca, praca i jeszcze raz praca. Już nie pamietam kiedy tyle pracowałam. A zyćko mnie nadal kopie po dupie i ciagle jakieś problemy wychodzą. I teraz się zastanawiam czy to wpłynęło na moje pogorszenie samopoczucia czy to to przejście na 15mg trochę później się zamanifestowało. Odpuściłam wczoraj wieczorem wszystko i na chillerce spędziłam piątek i dzisiejszy poranek. 100% do samopoczucia. Tylko Esci jeszcze dzisiaj nie brałam 😂😂😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.06.2022 o 10:20, EwaC napisał:

Samopoczucie mam do d…:( Czekam az zacznie dzialac ten caly esci. Bo nie dziala na 100% a ja mam 3 tyg z zycia stracone w szpitalu psychiatrycznym gdzie poszlam by mi dobrano skuteczny lek:( . Hydro nie chce juz brac. Nie obawiam sie az tak bardzo uzaleznienia co zamulenia oraz tycia ( nie wiem po czym przytylam- po esci czy hydro bo nie od jedzenia - jadlam niskokalorycznie). 

Będzie dobrze, jeszcze trochę cierpliwości, ja nie tyję ani na leriwonie, a biorę 60 mg ani na innych lekach, i mocno staram się nie chudnąć. Ostatnio wprowadzam esci, to trochę zejdę z lerivonu, bo jednak też coś tam działa i na przekaźniki i na spanie. Ale to chyba za mało. Ja mam duże kłopoty zdrowotne od niedawna, przypadkowo na usg wyszła bardzo poważna sprawa, Bez relanium i doražnie afobamu ciężko było się choć trochę otrząsnąć i przejść piekło diagnostyki u nas,  od końca lutego  jeszcze bez leczenia, to horror. A byłam szczęśliwym człowiekiem,wszystko bym oddała żeby mieć tylko nerwicę czy depresję, ale rozumiem że każdy ma swoje sprawy najważniejsze. Więc głową do góry, jak jest jako takie zdrowie, to nerwica i depresja do pokonania. Powodzenia, będzie dobrze. Grunt to zdrowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Kerstina napisał:

Będzie dobrze, jeszcze trochę cierpliwości, ja nie tyję ani na leriwonie, a biorę 60 mg ani na innych lekach, i mocno staram się nie chudnąć. Ostatnio wprowadzam esci, to trochę zejdę z lerivonu, bo jednak też coś tam działa i na przekaźniki i na spanie. Ale to chyba za mało. Ja mam duże kłopoty zdrowotne od niedawna, przypadkowo na usg wyszła bardzo poważna sprawa, Bez relanium i doražnie afobamu ciężko było się choć trochę otrząsnąć i przejść piekło diagnostyki u nas,  od końca lutego  jeszcze bez leczenia, to horror. A byłam szczęśliwym człowiekiem,wszystko bym oddała żeby mieć tylko nerwicę czy depresję, ale rozumiem że każdy ma swoje sprawy najważniejsze. Więc głową do góry, jak jest jako takie zdrowie, to nerwica i depresja do pokonania. Powodzenia, będzie dobrze. Grunt to zdrowie.

Życze duuuzo zdrowia i to cos co wyszło Ci na usg by znikneło na zawsze. Ps. Co do nerwicy, mam pełna diagnostyke. Wiele razy chciałam by wyszlo cos innego niz nerwica, cos co da sie wyleczyc i miec spokoj. Wiem, ze to glupie ale tak myslalam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.06.2022 o 14:09, Kerstina napisał:

Dużo zdrowia…mam nadzieję, że się wyleczysz ze wszystkiego i wrócisz do normalnego życia.podobno wiara czyni cuda- gdyby tak nie było już dawno polozyłabym się w łóżku i nie wstawała….wiara w przyszłość oraz dzieci pozwalają mi normalnie funkcjonować 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kochani czy to ma szanse jeszcze zadzialac? Jestem zalamana. 4 tyg i tylko 3 lepsze dni. Bol glowy okrutny, mdlosci, bol trzustki (?), rozwolnienie. Lekarze nawet nie chce zrobic badam bo przeciez mam nerwice lękowa wiec nic nie wyjdzie…jestem pod ściana, zalamana. Lęki sa nadal. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Venencja napisał:

Dużo zdrowia…mam nadzieję, że się wyleczysz ze wszystkiego i wrócisz do normalnego życia.podobno wiara czyni cuda- gdyby tak nie było już dawno polozyłabym się w łóżku i nie wstawała….wiara w przyszłość oraz dzieci pozwalają mi normalnie funkcjonować 

❤❤❤

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.06.2022 o 15:19, EwaC napisał:

Życze duuuzo zdrowia i to cos co wyszło Ci na usg by znikneło na zawsze. Ps. Co do nerwicy, mam pełna diagnostyke. Wiele razy chciałam by wyszlo cos innego niz nerwica, cos co da sie wyleczyc i miec spokoj. Wiem, ze to glupie ale tak myslalam. 

❤❤❤

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi