Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Elmopl miala brac lamotrygine ale nie bierze, ale ktoś inny chyba bierze to moze coś powie jak działa, to jest stabilizator wpływający właśnie na układ glutaminergiczny, ja nie wiem jak to w praktyce działa, w teorii ma stabilizować samopoczucie

-- 22 kwi 2014, 18:01 --

można ten lek też lączyć z SSRI

-- 22 kwi 2014, 18:03 --

inez3,

Ty chyba to bierzesz o ile dobrze pamiętam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biorę Lamitrin. Jak działa? W zestawie z esci działa tak, że czuje się normalnie. Nie wiem co robi lamitrin, ale jak zaczęłam go brać przestałam mieć "telepawki" itd. Tak jakby się wszystko uspokoiło. Lekarz mi to zapisał, bo nie chciał żebym brała benzo dłużej. Szczerze mówiąc nie wiem, który lek na co zadziałał u mnie - esci na lęki, lamitrin na ustabilizowanie dobrego samopoczucia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie go łączy z antydepresantem to raczej ma za zadanie zeby nie było gorek w postaci jakiegoś za duzego pobudzenia itp., na to zeby nie było dołów tez ma działać ale na to tez działa antydepresant

-- 22 kwi 2014, 18:12 --

Nie wiem co robi lamitrin, ale jak zaczęłam go brać przestałam mieć "telepawki" itd.

o właśnie o to chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tojaaa mi chodzi, żeby pozbyć się tego lęku uogólnionego i ataków paniki bo to mój główny problem a Ty piszesz, że dalej u Ciebie to jest, to jak tu się nie martwić? Czy uważacie, że leki SSRI są dobre na nerwicę lękową z atakami paniki? czy to dobry wybór lekarza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie 4-6 tyg to dość długo, biorąc pod uwagę, że Zotral działał już po 2 tyg i był rewelacyjny do momenty aż nie uznałam, że jestem zdrowa i go rzuciłam :? jaka ja byłam głupia, ale cóż nie pozostaje nic więcej niż mieć nadzieję, że i ten "za chwilę" zadziała ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

makaka, mam to samo, co Ty. Czasem trzeba wypróbować kilka rożnych leków żeby trafić na właściwy. Esci jest dobry na lęki, więc pewnie pomoże Ci, nie wiem czemu. Mnie nie zatrybil jak trzeba. Trochę mi pomógł, ale niewiele. Mimo tego jakoś ogarniam sie, pracuje, ale wszystko na sile. Głowa do góry, uśmiechnij sie do siebie, na pewno esci zadziała, trzeba czasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 dzień na Elicei, czy osoby zażywające ten lęk na początku też miały uczucie telepania zimnem, bóle głowy, ogólnie objawy uboczne są do zniesienia, wszystko zniosę tylko żeby mi zabrał ten lek ataki lęku i paniki. Dziś od rana czuję straszne przymulenie, aż musiałam na pół godziny się położyć co mi się nigdy nie zdarza. czy również mieliście takie przymulenie?

Ja chyba jestem tez tutaj o najkrotszym stazu brania leku-ESC-Luxamil.

Musialam sprawdzic, co to za lek bierzesz, bo ja tak nie obcykana juz z lekami nowej generacji, niz reszta Panstwa.

Mialam tez to samo na poczatku, wlasnie zimno, bol glowy, szum w uszach, dwa dni temu uderzenia goraca, mialam jeden dzien, ze "chodzilam po scianach", nosilo mnie, i jestem duzo starsza od Ciebie.

Wiesz, Makaka, jak sie nasilaja skutki uboczne, czlowiek nie czuje sie ani dobrze, ani soba, to i lęki sie nasilaja.

Sadze, ze jak to wszystko bedzie powoli ustepowalo, to i lęki tez beda mijaly. Z tego, co przeczytalam, wyglada, ze lek powinien pomoc. Potrzeba czasu, cierpliwosci, choc to bardzo trudno. Kazdy dzien to wyzwanie. Wiem, latwo powiedziec, ale wyglada na to, ze bedzie dobrze.

Lęki i panika, to chyba najgorsze, co sie moze zdarzyc. Mialam w zyciu chyba ze 3 razy ataki paniki, bo sie zle poczulam, a sama jak pies w domu. Tak, bez powodu-nie mialam. I bardzo Ci wspolczuje tych lęków.

Jak widac duzo tutaj jest z Panstwa, ktorzy maja nerwice lękową i mija. Bedzie dobrze, sie powtorze. :yeah:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ashleigh

Bedzie dobrze daj czas lekom mi zaczęła Elicea pomagać po 2 tygodniach męczarni ale teraz jest dużo lepiej i da się żyć oczywiście czasami ma się gorszy dzień ale łatwiej to wszystko mija . Ataki lęku też się zdarzyły ale szybko sobie z nimi poradziłem i wiem że to zasługa leku Elicea {Escitalopram} Pozdrawiam i życzę szybkiej poprawy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi