Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

@lunatic

Wydaje mi się, że po trittico częściej ucinałem sobie drzemki przez dzień, a teraz to całkowicie zniknęło. U mnie ogólnie nerwica ustąpiła na kombo venle+chlorpothixen+triticco + cloranxen (uzależniłem się od afobamu swego czasu). Niestety psychiatra zmienił mi venle na cital i wszystko zaczęło wracać. Ponowny powrót do venli skończyłem po 3 dniach na pogotowiu :mrgreen: mimo, że brałem je wcześniej ok 2 lat.

Teraz od niecałego miesiąca biorę depralin (obecnie 10mg) + Cloranxen rano, a wieczorem Mirtagen. No i teraz poranki, to takie oszołomienie/odrealnienie. Wcześniej, jak byłem na trittico znacznie szybciej dochodziłem do siebie. No, ale wówczas był też Chlorprotixen (1x3 15mg - czyli kocia dawka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde bierzecie leki o których nawet nie słyszałam, przecież nerwica objawia się u wszystkich jednakowo, lęki, i.t.p.czy nie warto trzymać się jednego leku i dodatkowo wspomagacz w razie potrzeby.

U mnie Elicea długo się rozkręcała a kiedy myslałam, że juz dobrze to pojawiał się niepokój potem znów dobrze i tak w kółko, w tej chwili też jest spoko i wlaśnie tymi chwilami się cieszę.

Obserwując działanie leku u mnie to wlasnie zauważyłam że tak on działa kilka tygodni dobrze, kilka dni gorszych, ale to moze o to chodzi bo przecież to nie antybiotyk, że leczenie trwa 10 dni i jestem zdrowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sm@kosz,

nie masz na tym mirtagenie wiecej energii?

na wcześniejszej kombinacji leków znacznie częściej za dnia łapało mnie znużenie/senność/brak ochoty na wykonywanie czynności niż teraz na Mirtagenie. Wcześniej byłem bardziej przymulony, obecnie jest ok, najgorsze są poranki. Aczkolwiek ja obecnie próbuję się pozbierać po nawrocie nerwicy i wrócić do czasów, gdy wszelkie objawy somatycznie nie robiły na mnie wrażenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmopl79, 25mg. Też czytałam, że dobry i pomaga w wejściu na antydepr.

krista, ale ja ten Lamitrin mam brać jako wspomagacz właśnie, bo mi kiepsko coś idzie z tym Servenonem. Sorry, ale jeśli od listopada się leczę i teraz jest pogorszenie to czemu mam się nie wspomóc? To mój 4 nawrót nerwicy, wcześniej niczym sie nie wspomagałam, ale widocznie teraz muszę. Nie moge się szprycować benzo codziennie zanim Servenon zacznie działać. Odkąd zaczęłam brać Servenon nie mogę jeść, spać i na prawdę jest mi ciężko. Może jesteś twardsza, ale ja już jestem zmęczona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, benzo jest zabójcze. Działa szybko i skutecznie na wszelkiego rodzaju lęki/niepokoje, ale równie szybko organizm się do niego przyzwyczaja i woła o większą dawkę. A po jakimś czasie, jak braknie afobamu pod ręką, lub weźmie się go o kilka godzin za późno to przechodzi się istne piekło na ziemi. Ja kończyłem na 4mg afobamu /24h, a zaczynałem od sporadycznego 0,25 /24h. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inez3

Dobrze, że dostałaś coś wspomagającego, bierz i niczym się nie przejmuj.

Ja nie wyobrażam sobie wyjścia z nerwicy bez małej dawki chlorprothixenu. Wcale bym nie spał, a napięcie mięśni by mnie rozsadziło.

Każdy przypadek jest indywidualny i nie ma co porównywać naszego leczenia. Trzeba zaufać lekarzowi i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krista, hydroksy to nie stabilizator, to uspokajacz. Lamitrin to stabilizator nastroju, trochę inny rodzaj leku. No tak czy siak mam nadzieję, że mi to pomoże i jakoś lepiej wejdę w ten servenon. Pierwszy raz mi się zdarza brać coś dodatkowego do antydepr, ale widocznie tym razem trzeba.

Najchętniej to nic bym nie brała, już nigdy żadnych leków, ale się nie da... A tak w ogóle to najchętniej nie miałabym nerwicy ;). Ogólnie to najgorszemu wrogowi nie życzę tego co my mamy i przeżywamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez chciałbym coś doraźnego, ale pewnie znowu zamiast walki z nerwica słyszałbym teksty "a na detoks Pan nie chce iść?" :D

Bralem hydro na samym początku no i faktycznie w porównaniu z afobamem to był taki rowerek naprzeciwko czołgu. Pamiętam, ze zastanawiałem sie dlaczego to zostało mi wgl przepisane, skoro nie mam żadnego świądu skórnego. :mrgreen:

Ehhh i pomyśleć, ze wszystko zaczęło się od zwykłego kołatania serca po wypiciu kawy i piwka w pracy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sm@kosz, a u mnie się zaczęło od tego, że zrobiło mi się słabo i niedobrze w autobusie... No nie, pierwszy epizod to był chyba wyjazd na wycieczkę szkolną, na którą nie chciałam jechać (nie znosilam jeździć autokarami, bo kiedyś miałam chorobę lokomocyjna). Nie mogłam na niej jeść ani spać. Przeszło. Potem podobna jazda przed odpowiedzią na historii. Przeszło. Pierwszy dłuższy atak nerwicy - obowiązkowy wyjazd na studiach, tak nie chciałam jechać... W końcu nie pojechałam i tak się zaczęły pierwsze leki i terapie. Nawroty wyglądały już tak samo - złe samopoczucie w komunikacji miejskiej, które prowadziło w końcu do problemów z wyjściem z domu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi