Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, a u mnie po wczorajszym sukcesie poranek z okropnymi nerwami... Ja już nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć. W poniedziałek minęły 2 tyg. od początku zażywania przeze mnie esci. Nie chcę się tak czuć... :( Dziś mam wizytę u psychologa - ostatnia była miesiąc temu - nie ma to jak wizyty państwowe. Mam zamiar się zapytać czy przyjmuje gdzieś prywatnie albo czy mogę iść gdzieś indziej. Mam poleconego psychologa gdzie terapia byłaby bardziej intensywna - spotkania nawet 2 razy w tyg. Dziś bym najchętniej nie szła do pracy. Nie wiem, może odreagowuje wczorajsze napięcie? Okropne uczucie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wisnia80, dzięki. Oby pomogło w końcu.

Tobie również powodzenia życzę,daj znać jak się po nim będziesz czuła..Ponoć już po tygodniu powinno czuć się efekty, czyli pobudzenie,radość, dobre samopoczucie

-- 19 mar 2014, 08:48 --

inez3, współczuję takiego "czucia się" a jaką dawkę leku masz przypisaną? I jakiego? Mi lekarka powiedziała,że lek powinien zacząć działać juz po tygodniu,ale nawet po dwóch mogę nie czuć poprawy. Wtedy z 1/2 tab. mogę przejść na 1 tab. / dobę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja biorę dawkę 10 mg to już ponad 2 tydzień. Wróciłam od psychologa. Kazala mi bardziej racjonalizować wszystko. Teraz siedzę w pracy i chciałabym żeby ten dzień się już skonczyl. Wzięłam dziś cały afobam. Jestem trochę zalamana tym dzisiejszym dniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz o leku głównym? No trochę zaczal po tygodniu, bo wróciłam do pracy. Kolejny tydzień też lepszy, bo zaczęła znów jeździć samochodem sama. Natomiast jak widać po dzisiejszym poranku nie działa jeszcze w pełni...

-- Śr mar 19, 2014 12:28 pm --

Jednym słowem biorę 2 tyg i 2 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inez3,

spodziewasz się ze bedziesz miała każdy dzień super niezależnie od tego co się będzie wokół działa dlatego ze bierzesz SSRI?

No właśnie, tak to nie działa. SSRI dają pewną otoczkę, ochronę przed stresem, jednak wystarczy jakieś większe zmartwienie, nieprzyjemne zdarzenie, duży stres w pracy i cała ta bańka ochronna pęka i zaczynają się objawy somatyczne - napięcie, rozdrażnienie, kłopoty ze snem itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic, nie, ale czekam na to, że bede reagować adekwatnie do sytuacji tzn. normalnie, a nie panikowac chociaż nie ma powodu. Tak miałam na poprzednich lekach.

Luki_Nerwusik, wszystko się zgadza tylko tak jak pisałam wyżej to nie jest u mnie normalne, takie reakcje, a ja chcę powrotu do normalności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To muszę przyznać, że jestem mniej wymagający od leków, bo w mniejszym czy większym stopniu, ale jakieś objawy nerwicy i lęku społecznego mam właściwie od wczesnego dzieciństwa. Nie wiem jak wygląda normalność.

Było dużo czasu by przywyknąć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może wystarczy, żebyś miała afobam pod ręką, ale nie bierz go "na zaś". Miej go przy sobie, żeby czuć się pewniej. A jak coś się będzie działo to go łykniesz. Przecież 15 minut i już działa. Nałykałem się tego sporo w swoim czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałabyś raz spróbować i nie wziąć afobamu, bo całkiem możliwe, że to gorsze samopoczucie samo by przeszło.

Najczęściej tak jest, że nerwicowcy najgorzej czują się rano, a im bliżej wieczora tym lepiej.

Bierzesz tak małą dawkę afobamu, że aż dziwne że to pomaga, więc może bez niego by nie było wielkiej różnicy.

Ja brałem głównie w nocy, bo miałem ataki, serce waliło, w uszach pisk, tysiące myśli i nie byłem w stanie zasnąć.

0.5 mg zazwyczaj pomagało, ale czasem trzeba było dorzucić więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi lekarz mówił żeby brać rano 1 tabl. póki co się stosuję. Dostałam receptę na 0.5, ale nie była potrzebna. Eh, jestem załamana tym wszystkim dziś. Trzese się i chce już do domu...

Żebym ja była w stanie sobie wytłumaczyć, że przecież nic takiego się nie dzieje to by było łatwiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inez to poczatki...normalne tylko ze musisz sie starac i troche sobie w glowie poukladac.wiem ze ranki bywaja tragedia, potem to mija a jaka jest satysfakcja jak nie wezmiesz wspomagacza i dasz rade w pracy...ja tak robilam, wystawialam sama siebie na próbę-a bywalo cieżko...myslalam chwilami że zawine do domu i ukryje sie najlepiej pod lózkie:-) tydzień minał dwa mies i moja pewnosć siebie wrociła wraz z dobrymi wieczorami-na poczatku-potem rankami az w koncu jest juz normalnid..z gorszymi dniami-KTÓRE MA KAŻDY. Dasz rade walcz o siebie:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ellora, i ja właśnie na tą normalność czekam. Ogólnie nie rozumiem tych stanów. Nie ma powodu do stresu. Większy był wczoraj, a dałam radę. Wiem również, że nic mi się nie stanie - nie zemdleje, nie zwymiotuje, ale to uczucie, że chce już stąd wyjść jest najgorsze. Ja muszę zauważyć, że i tak poprawa jest. Tylko te złe chwile przykrywaja te dobre i to na nich się skupiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chęć do ucieczki to normalna reakcja organizmu, taki pierwotny instynkt gdy czujemy stan zagrożenia.

Tego zagrożenia oczywiście nie ma, jednak nasza podświadomość wysyła takie sygnały do mózgu. Jesteśmy jakby ciągle w blokach startowych. Minie i to. Chociaż dobrze później ten stres jakoś odreagować ćwiczeniami, bo część tego napięcia zostaje i się później kumuluje.

Często właśnie przeżyty stres wychodzi w dolegliwościach nerwicowych po jednym dniu lub kilku dniach, gdy jesteśmy już spokojni, a wcale nie w dzień najbardziej nerwowy i nie możemy zrozumieć, czemu właśnie dzisiaj nerwica nas mocniej trzyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luki_Nerwusik, a z tym to się akurat zgodzę. Moja nerwica wybuchła kiedy w nowej pracy zakończył się stres, bo już wszystko ogarnialam i było fajnie. Co do ćwiczeń, od miesiąca nic nie robię, bo się boję, że to napięcie mnie złapie na sali. Staram się natomiast jakieś spacery chociaż uskuteczniac. Ogólnie jestem okropnie skupiona na objawach zamiast zająć się czymś innym.

-- Śr mar 19, 2014 3:44 pm --

Jeszcze raz dziękuję, że tak mi dziś wszystko tlumaczycie i macie tyle cierpliwości. Pomaga mi to dziś przetrwać :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tez te tłumaczenia dużo dają. Wsparcie, jakie tu otrzymujemy jest strasznie ważne i pozwala troche uspokoić sie, choc na chwile. Musimy byc dla siebie cierpliwi, bo jak to w kurwicy bywa dzien z górki, po czym dzien pod gorke

-- 19 mar 2014, 16:08 --

Luki_Nerwusik, tak a propos cierpliwości i wsparcia. Nieswojo sie poczułam kiedy w odpowiedzi na moj post, ze obawiam sie skutków odstawienia paro, napisałeś,ze szkoda Twojej energii na tlumacZenie tych kwestii. Większość z nas czesto ma jakieś obawy wyimginowane lub prawdziwe, taka nasza natura. Chyba wszyscy oczekujemy dobrego słowa a nie braku cierpliwości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi