Skocz do zawartości
Nerwica.com
Ten temat

RYSPERYDON (Orizon, Risperidon Vipharm, Risperidone Teva, Risperon, Rispolept, Rispolept Consta, Ryspolit, Torendo Q-Tab)

Hadrianus

Czy risperidon pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

80 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy risperidon pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      39
    • Nie
      12
    • Zaszkodził
      35

Rekomendowane odpowiedzi

@zburzony Coś właśnie słyszałem, że rysperydon bywa pomocny w depresji i lęku uogólnionym, ale wtedy bierze się go w niskiej dawce 0,5-1,5mg na dobę podobnież. Z tym, że sam rysperydon może też dawać przykre uboki w postaci objawów pozapiramidowych i hiperprolaktynemii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogromne brawa dla firmy Orion Corporation za wprowadzenie Rysperydon -u , Orizon w dawce 0,5 mg. Wielki ukłon dla osób z dwubiegunówka.

Lekarze w USA często stosują zamiast litu lub walproinianow, właśnie rysperydon lub jako dodatek.

Kobiety w USA z dwubiegunówka stosują nawet jedynie 0.25mg rysperydon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.10.2022 o 13:24, acherontia styx napisał(a):

Ja miałam 2 podejścia do niego i za każdym razem musiał iść w odstawkę. Wystarczył niecały miesiąc, żeby prolaktyna nie leciała w górę.

Rozwiń  

W sensie odstawka z powodu prolaktyny? To jakie dawki brałaś? Ja 1,5mg i jest lepiej z prolaktyną niż na sulpirydzie 300mg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście rysperydon może być z powodzeniem stosowany w leczeniu zaburzeń lękowych uogólnionych w dawce 0,5-1,5mg/d. Ma on udowodnioną skuteczność w leczeniu tego zaburzenia. Jednak z racji poważniejszych działań ubocznych (wyższe ryzyko wzrostu prolaktyny i wystąpienia objawów pozapiramidowych przez silne blokowanie receptorów D2 w stosunku do innych leków z grupy neuroleptyków) jest neuroleptykiem drugiego rzutu w tym wskazaniu, w przypadku niewystarczającej skuteczności kwetiapiny w dawkach 50-300mg/d. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.10.2022 o 14:29, MarekWawka01 napisał(a):

Rzeczywiście rysperydon może być z powodzeniem stosowany w leczeniu zaburzeń lękowych uogólnionych w dawce 0,5-1,5mg/d. Ma on udowodnioną skuteczność w leczeniu tego zaburzenia. Jednak z racji poważniejszych działań ubocznych (wyższe ryzyko wzrostu prolaktyny i wystąpienia objawów pozapiramidowych przez silne blokowanie receptorów D2 w stosunku do innych leków z grupy neuroleptyków) jest neuroleptykiem drugiego rzutu w tym wskazaniu, w przypadku niewystarczającej skuteczności kwetiapiny w dawkach 50-300mg/d. 

Rozwiń  

A jak mocno zwiększa się stężenie rysperydonu przy braniu fluoksetyny 60mg? Bo właśnie mam taki zestaw.

Nie spodziewałem się że rysperydon ma tyle działań niepożądanych, ja nie czuje ich zbytnio. Może dlatego że w OCD to chyba neuroleptyk 1 rzutu do SSRI? A w ogóle dobrze rozumiem że studiujesz jakieś nauki medyczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.10.2022 o 15:56, acherontia styx napisał(a):

Tak. Brałam 1mg na dobę. 

Rozwiń  

No to całkiem zadziwiające. Myślałem że te neuroleptyki 2 generacji tego nie powodują w niskich dawkach...

To chyba mam farta że przy 1,5mg mam prolaktynę coś koło 40

Edytowane przez ProstyUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.10.2022 o 15:00, ProstyUser napisał(a):

A jak mocno zwiększa się stężenie rysperydonu przy braniu fluoksetyny 60mg? Bo właśnie mam taki zestaw.

Nie spodziewałem się że rysperydon ma tyle działań niepożądanych, ja nie czuje ich zbytnio. Może dlatego że w OCD to chyba neuroleptyk 1 rzutu do SSRI? A w ogóle dobrze rozumiem że studiujesz jakieś nauki medyczne?

Rozwiń  

Fluoksetyna jest silnym inhibitorem CYP2D6, który odpowiada za metabolizm rysperydonu i w mniejszym stopniu jego czynnej frakcji przeciwpsychotycznej. Im wyższa dawka fluoksetyny, tym większe ryzyko wzrostu stężenia czynnej frakcji przeciwpsychotycznej rysperydonu. 

I dobrze, że nie czujesz. To oznacza, że korzyści ze stosowania leku są w twoim wypadku wyższe niż szkody wyrządzane w wyniku terapii tym lekiem. Ja tak samo jak ty nie czuję działań niepożądanych kwetiapiny. Jest tylko lepiej.

W dniu 30.10.2022 o 16:01, ProstyUser napisał(a):

No to całkiem zadziwiające. Myślałem że te neuroleptyki 2 generacji tego nie powodują w niskich dawkach...

To chyba mam farta że przy 1,5mg mam prolaktynę coś koło 40

Rozwiń  

Akurat rysperydon ma wyjątkowo duże ryzyko wywołania hiperprolaktynemii z neuroleptyków 2 generacji z powodu bardzo wysokiego powinowactwa do receptorów D2. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, czy po tak krótkim czasie stosowania 1mg Orizonu czyli Risperidonu moglo miec to na mnie jakis staly wplyw? Czuje sie tragicznie, taki jednolinijny, jestem 3 tygodnie od odstawienia i nie widze poprawy. Czuje sie jakbym stracil swoja cala kreatywnosc, odbior muzyki, swiadomosc, inteligencje i postrzeganie swiata. Lek byl mi przepisany z powodu PTSD, ktore minelo samoistnie zanim w ogole terapia zaczela dzialac. Boje sie ze nie wroce do poprzedniego stanu... Czuje jakby moje zycie stracilo sens. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.04.2023 o 05:18, Dryagan napisał(a):

@manuel brałem ten lek dość dawno, ale faktycznie tak się po nim czułem jak piszesz. Jakby mi ktoś napuścił dymu do mózgu. Opisane objawy ustąpią pewnie niedługo i wszystko wróci do normy. To silny lek przeciwpsychotyczny, dlatego taka reakcja

Rozwiń  

Dzieki ci bardzo!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 22.03.2006 o 22:16, Hadrianus napisał(a):

Polecam ten lek każdemu kto ma problemy z nadmierną agresją (szczególnie podczas ataku / napadu lęku). :idea: Lek dostępny TYLKO z receptą wiec należy skonsultowac się z lekarzem. :!:

Rozwiń  

'Ja też polecam biorę 3 miesiące 1mg Risperidon godzinę przed snem wraz z Citalopram 40mg który biorę na śniadanie. Pierwsze 4 tygodnie na respirydonie były trudne podczas wstawania lub siadania często miałem zawroty glowy ogólnie średnie samopoczucie po tygodniach efekty uboczne ustały a lek z każdym tygodniem działa lepiej. Jestem bardzo wyciszony. Może nie tryskam energia  ale jeśli coś robię jestem skoncentrowany. Nie czuje stresu presji a otaczający mnie świat wydaje się czasem śmiesznie niespokojny. Mimo że czuję się lepiej i jestem oazą spokoju której nic nie jest w stanie wytracic z  rownowagi to czasami ale zadko wydaje mi się że ten lek mi coś dal ale i też zabrał. Jestem tak spokojny emocjonalnie beż natretnych myśli że czasami widzę ile mnie znikło. Czy to jestem jeszcze ja ?. Spie jak dziecko

16864221743945604615134899083082.jpg

Edytowane przez kryptokoryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Risperidon wpływa na stabilność cyklu dobowego snu? Lekarz mi zapisał 0,5 mg, ale za tydzień jadę na 2-tygodniowy rejs, w czasie którego będzie rytm wahtowy, czyli po 4h różnych aktywności w różnych porach doby, a sen wtedy, gdy akurat będzie wolne, a nie noc. Czy taka dawka może utrudnić takie funkcjonowanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.10.2023 o 19:17, Edzio35 napisał(a):

Witam biorę rispolept 0.5mg dostałem ataków paniki ostrych to jest trzeci dzień pogotowie było tętno 139 ciśnienie 150/100 czy nadal brać ten lek

Rozwiń  

To jest pytanie do lekarza. Nikt Ci tu na nie nie odpowie, bo nikt z nas lekarzem nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.10.2023 o 19:17, Edzio35 napisał(a):

Witam biorę rispolept 0.5mg dostałem ataków paniki ostrych to jest trzeci dzień pogotowie było tętno 139 ciśnienie 150/100 czy nadal brać ten lek

Rozwiń  

Trzymaj sie jesteś bardzo dzielny mi tez to przepisali na sen po tym jak poprzedni "lek" mi go zepsuł. Niestety ale w moim przypadku zaufanie do lekarza przypłaciłem utrata zdrowia ale może Tobie pomoże. Teraz możemy sie tylko modlić ale na to brak siły. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 21.10.2023 o 19:38, modelarz napisał(a):

Trzymaj sie jesteś bardzo dzielny mi tez to przepisali na sen po tym jak poprzedni "lek" mi go zepsuł. Niestety ale w moim przypadku zaufanie do lekarza przypłaciłem utrata zdrowia ale może Tobie pomoże. Teraz możemy sie tylko modlić ale na to brak siły. 

Rozwiń  

Dziękuję za wiadomość to jest straszne uczucie umierania głowie to jest straszne czy nie utracie przytomności łykam 0.5mg co będzie na 1'mg pogotowie było u mnie od/cenzura/ dostałem 

W dniu 21.10.2023 o 19:21, edta napisał(a):

To jest pytanie do lekarza. Nikt Ci tu na nie nie odpowie, bo nikt z nas lekarzem nie jest.

Rozwiń  

Dziękuję za odpowiedź 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.10.2023 o 20:48, Edzio35 napisał(a):

Witam 15 dni jestem na rispolepcie 1 mg zrobił mi zapalenie pęcherza moczowego ataki paniki duszności teraz z tyłu głowa uciska ból głowy co robić odstawić to ciężko wytrzymać to jest mocny lek boję się utracie przytomność 

Rozwiń  

To ja już spanikuję chyba tez mi to przepisali albo ketrel dodatkowo, dlaczego tak leczą, to może weterynarze więcej wiedza od tych psychiatrów, czy można tak szkodzić człowiekowi, przecież widac że cierpi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.10.2023 o 21:13, acherontia styx napisał(a):

A przepraszam skąd wiesz że rispolept szkodzi skoro nawet go nie wziąłeś? Chcesz żeby Cię weterynarz leczył to idź do weterynarza.

Rozwiń  

Szkodzi jak widać Edziowi, przeciez napisał, troche mnie to zniechęciło. Przepraszam zapomniałem że to forum promocji leków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.10.2023 o 21:28, acherontia styx napisał(a):

Serio uważasz, że lek jest w stanie wywołać zapalenie pęcherza? bo nie znam leku, który byłby w stanie to wywołać. Człowieku, bierz poprawkę na to co niektórzy tu piszą. A Edzio na forum pojawia się regularnie (na różnych kontach) i co najmniej od roku jak nie dwóch pisze to samo nt tych samych dolegliwości, a wtedy rispoleptu nie brał.

Rozwiń  

Nie obrażaj mnie w ulotce jest napisanie może wywołać zapalenie pęcherza moczowego ulotki nie czytałaś a tam wszystko piszę po co kłamiesz pana nie może wywołać nawet psychiatra potwierdził tak

W dniu 31.10.2023 o 21:26, modelarz napisał(a):

Szkodzi jak widać Edziowi, przeciez napisał, troche mnie to zniechęciło. Przepraszam zapomniałem że to forum promocji leków.

Rozwiń  

Nie słuchaj acherontia styx bo gówno wie o tym ulotki nie czytała psychiatra potwierdził może wywołać antybiotyk muszę łykać zwiększa ataki paniki to mocny lek bardzo 

Edytowane przez Edzio35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.11.2023 o 10:57, Edzio35 napisał(a):

Nie słuchaj acherontia styx bo gówno wie o tym ulotki nie czytała psychiatra potwierdził może wywołać antybiotyk muszę łykać zwiększa ataki paniki to mocny lek bardzo

Rozwiń  

Dyskusja jest wskazana ale prywatnych wycieczek nie będziemy tolerować. Ostrzeżenie słowne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt tutaj nie bierze tego leku? Nie wiem jak sprawdza się przy schizofrenii ale małe dawki 0,5-1 mg na mnie działały aktywizująco i antydepresyjnie, chociaż dość krótko co jest typowe przy neuroleptykach. Zastanawiam się czy nie spróbować ponownie risperidonu, ciekaw jestem czy po latach kiedy biorę inne leki też będzie działał w taki sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi