Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów


Gods Top 10

Rekomendowane odpowiedzi

sylwester siè zbliza,moze powrzucajmy jakies ciekawe przepisy?ja bèdè robic kulebiaka:przepis jest na forum.A wy dziewczyny co pichcicie?nie pozwolmy zdechnàc temu tematowi..w koncu nie tylkà nerwicà zyjemy prawda?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szpinak z makaronem, serem i szynką :

Składniki

Torebka szpinaku mrożonego

pół paczki makaronu najlepiej rurki

4 ząbki czosnku

gałka muszkatołowa, sól, pieprz

ser (jaki kto lubi)

2 łyżki masła

kilka plastrów szynki skrojonych na kostkę

 

Sposób przygotowania

Makaron ugotować.

 

W garnku rozpuścić masło i dodać szpinak, jak odparuje woda to dodać czosnek, szynkę pokrojony w kostkę ser.

 

Gdy trochę ser się rozpuści, to wrzucamy makaron i doprawiamy przyprawami.

 

Dusmy przez chwilkę.

 

Gotowe!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już zrobiłam ale jest w garnku, jak wróci mój luby to wleję na talerz i foto tu wkleję :D Wsadziłam migdały do ścierki i tłukłam wałkiem, ale to nie to :? A na danie główne robię nasze kochane boczniaki :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Donkey- to ja mam kilka prostych i pysznych propozycji :D Poniżej zdjecia tych ciast (ja robiłam) -pierwsze trzy foto to Zebra, kolejne jedno to Wuzetka, zdjęcie piernika jest gdzieś na poprzednich stronach. Wygląda tak samo jak murzynek :smile:

A na końcu coś, co wczoraj było Zupą Migdałową a przez noc w lodówce zrobiło mi niespodziankę i zamieniło sie w gęsty krem :smile:

Betty- ja też ostatnio rzadko gotuję bo leń jestem ;)

Poza tym moja mama i teściowa mają skłonności do zasypywania mnie toną jedzenia więc często nie ma sensu abym gotowała.

 

 

1. ZEBRA

* Produkty:

*

* 5 żółtek

*

* 250g cukru

*

* 1 paczuszka cukru wanilioweg0

*

* 1/2 buteleczki aromatu ...ja daję cytrynowy

*

* 125ml letniej wody

 

* 250ml oleju

*

* 375g maki

*

* 1 proszek do pieczenia ( mala paczka)

*

* 5 bialek

*

* 3 lyzki kakao

 

Robimy tak:

 

Żółtka,cukier ,wanilię ubić na pulnchną masę ,dodać aromat ,wodę i olej.Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawac porcjami.Bialka ubić i ostrożnie wymieszać ( juz nie mikserem ! ).Ciasto podzielić na dwie części i do drugiej dodać kakao. Tortownicę wysmarować tluszczem i obsypać tartą bulką .Na środek tortownicy wylożyć dwie stolowe łyżki jasnego ciasta , a następnie dwie łyżki ciemnego ciasta, potem znowu jasne itd , ciasto ładnie sie rozpłynie, nie mieszamy !!!. Piec w nagrzanym piekarniku 50 -6 0 minut. Temepratura okolo 170 stopni. Po upieczeniu oblać czekoladą lub lukrem. Ja obląłam biało-czarną czekoladą i na to wiórki czekolady, cukier puder na środek z rodzynkami i kostki Milki biało-czarnej.

 

 

2.PIERNIK.

 

1/2 szkl. wody

1 kostka masła lub margaryny

2 szkl. cukru

3 czubate łyżki kakao

4 łyzki cynamonu

całość zagotować i na małym ogniu gotować przez 5 minut (uwaga miewa ochotę wykipieć)

Przestudzić, odlać pół szklanki. Do pozostałej masy dodać

2 szkl. mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczyptę soli

3 jajka

Wymieszać. Ma mieć konsystencję gęstego ciasta na placki ale dać się wylać do formy.

Piec w temp. 170-180 st ok. 40-50 min (sprawdzić patyczkiem)

Polać polewą (albo nie) i jeść.

 

 

3. WUZETKA

1/2 szkl. wody

1 kostka masła lub margaryny

2 szkl. cukru

3 czubate łyżki kakao

4 łyzki cynamonu

całość zagotować i na małym ogniu gotować przez 5 minut (uwaga miewa ochotę wykipieć)

Przestudzić, odlać pół szklanki. Do pozostałej masy dodać

2 szkl. mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczyptę soli

3 jajka

Wymieszać. Ma mieć konsystencję gęstego ciasta na placki ale dać się wylać do formy.

Piec w temp. 170-180 st ok. 40-50 min (sprawdzić patyczkiem)

Polać polewą (albo nie) i jeść

 

Tu przepis:

 

# CIASTO

# mąka 12 łyżek

# cukier 12 łyżek

# śmietana gęsta kwaśna 12 lub18% 12 łyżek

# kakao 2 łyżki

# soda oczyszczona 1 łyżeczka

# cynamon 1 łyżka

# jajka 2 szt

 

 

Daję też na krem, ale mi sie ta śmietana ubić nie chciała i była za płynna, więc ja następnym razem dam zwykłą w sprayu...

 

KREM

# śmietana kremówka 30% lub 36% 1 litr

# cukier puder 4 łyżki

# sok z 1/2 cytryny

 

# Dodatkowo

# dżem z czarnej porzeczki, wiśni, moreli lub wg uznania.

# polewa czekoladowa (dałam biało-czatną, efektowniejsza)

# owoc wiśni

zebra.jpg.de3867eaf618bf2f72143229bff221b8.jpg

zebr.jpg.773e54ab534f2ff5fdbebfd8d000b9f2.jpg

200911062140-mini.jpg.331ab308c41c95ece27f6c87f1ef4955.jpg

200911132148.thumb.jpg.92e5e402f6c148c5150485ae9f4ded3f.jpg

659823212_Obraz015.thumb.jpg.327c70e23e7fe6a6917a05336d7e95de.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wovka- ja robiłam parówy! Moja mama takie robiła jak bylam mała :D Strasznie nam smakowały, pycha!!!

A jak chcesz zupe robić to kup starte migdały, chyba że masz możdzierz bo ciężko je rozbić, jak kupiłam całe :x Smakuje troche jak zupa mleczna, dobrze do niej dodać cynamon :smile:

 

p.s. A cukiernie nieee, ja nie umiem piec :smile: Moja teściówka mogla by cukiernie otworzyć, zna chyba tysiąc ciast na pamięć przepisy :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też mam lenia :-|

 

Ostatnio zrobiłam pierogi- cały Boży dzień robiłam farsz, ciasto, kleiłam, gotowałam... a one wyszły twarde i tak niedobre że nawet moj kot nie chciał zjeść ! :evil:

I powiedziałam sobie- pier*le, nie robie!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dobra leń troche mi minął :) ale tylko trochę ;)

na dziś na obiad zaplanowałam ziemniaczki z gziczką :) mniam - taka mnie ochota wzięła na coś prostego i dobrego

a na jutro z kolei wątróbki drobiowe z cebulką :) mniam mniam

nie chce mi się robić nic wymyślnego ;/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×