Skocz do zawartości
Nerwica.com

Nocne Darki - czynne 23:00 - 6:00

scrat

Rekomendowane odpowiedzi

Ksylitol (C5H12O5) – organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy słodki w smaku (cukrol), zredukowana pochodna ksylozy.

Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności E967; głównie gum do żucia i cukierków ze względu na działanie przeciwpróchnicze. Zalecany również dla diabetyków, ponieważ jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Posiada wielokrotnie niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza czy sacharoza. FDA uznało ksylitol za substancję, która nie wywołuje próchnicy. W roku 1996 JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej i jednocześnie stwierdziło, że wcześniejsze niekorzystne wyniki badań na zwierzętach przeprowadzone w latach 70. XX w. nie mają zastosowania dla ludzi[2].

Natomiast u psów ksylitol może powodować poważne uszkodzenie wątroby, a nawet śmierć. Spożycie ksylitolu w ilości >100 mg/kg masy ciała wywołuje u psa wydzielanie dużych ilości insuliny, prowadząc w konsekwencji do znacznego obniżenia poziomu cukru we krwi (hipoglikemii).

There is no wonder drug, there are only lies...

escitalopram 30mg

pregabalina 600mg

bisoprolol 5mg

umeklidynium 55ug

wilanterol 22ug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monika1974,

Monia ja u siebie w zielarskim kupuję. Niestety drogi jest: 25 zł za 1/2 kg. Smakuje prawie jak cukier, ale jest taki jakby "zimny" Nie wiem jak to wytłumaczyć:). W nadmiarze jak ktoś nieprzyzwyczajony może wywołać biegunkę. Myślę ,że nie tuczy:)

Dziękujemy naszemu MÓZGOWI :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo generalnie wszelkie słodziki w większych dawkach wywołują efekt przeczyszczający. Np. sorbitol zawarty w gumach do żucia i jabłkach. Jak przesadzisz z gumami to żucia do biegunka murowana. :P

escitalopram 30mg

pregabalina 600mg

bisoprolol 5mg

umeklidynium 55ug

wilanterol 22ug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo generalnie wszelkie słodziki w większych dawkach wywołują efekt przeczyszczający. Np. sorbitol zawarty w gumach do żucia i jabłkach. Jak przesadzisz z gumami to żucia do biegunka murowana. :P

Ale ksylitol na początku. Należy stopniowo przyzwyczajać organizm i nie strasz mi Monki to żadna chemia :nono:

Zajrzyjcie tutaj: http://www.xylitol.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mad_Scientist, byłam tylko psa wysikać i wykupkać :mrgreen:

ah i tak Ci nie wierzę w to tęsknienie i martwienie się ale okłamuj mnie jeszcze :105:

aaaa znalazłam tego posta z pytaniem co biorę...

odpowiadam : sertagen 50 mg i depakine chrono 500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałem i to i to. Sertraliny najlepiej nie wspominam. A depakine chrono przepisują jako stabilizator nastroju i profilaktycznie przeciwko CHAD.

escitalopram 30mg

pregabalina 600mg

bisoprolol 5mg

umeklidynium 55ug

wilanterol 22ug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.