Skocz do zawartości
Nerwica.com

Emetofobia - Lęk przed wymiotowaniem

Dorotaa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Wracam po latach podzielić się moimi doświadczeniami. Emetofobia już mnie tak nie trzyma. Nadal boję się wymiotowania lub odruchu wymiotnego, ale przynajmniej nie panikuję z tego powodu. Nie zamartwiam się też zbytnio, gdy odczuwam jakieś mdłości czy ścisk w gardle (ostatnio tak mi się kręciło w głowie i mnie ona bolała, że myślałam, że zwymiotuję, ale o dziwo nawet mnie to nie zmartwiło. Pomyślałam sobie, że jeśli się to stanie, to się stanie i próbuję utrzymywać takie podejście). Nie wiem, czy pozbyłam się emetofobii, ale jest duża poprawa. Pomogło mi dotarcie do przyczyny istnienia tej fobii - u mnie emetofobia była "symbolem" traum i strachu, że się one powtórzą. Kiedy to sobie uświadomiłam, to wówczas ten lęk przed wymiotowaniem znacznie się obniżył. Pomaga mi również świadomość, że nie wszystkie mdłości i ściski w gardle kończą się zwymiotowaniem.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie znowu gorzej niestety. Jakoś trzy tygodnie temu, z powodu stresu i psychosomatycznych objawów, spięło mi się gardło, co zinterpretowałam, jako odruch wymiotny. Zadzwoniłam do psychoterapeutki z atakiem paniki, co mi pomogło, ale teraz cały czas odczuwam lęk antycypacyjny. No i jazda od nowa. A Wy jak się trzymacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem i mam, ale się zmuszam. Sode wystarczy powąchać i jazda 🙂 Pójdzie nosem nie raz. Nie raz potem mam przetyrany cały przełyk, ale świadomość jak będę się czuć po tym jest przekonywująca. To jak z treningiem- nie chce się, ale jak już wrócisz wyczerpany na pompie to jesteś z siebie dumny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi