Skocz do zawartości
Nerwica.com

BÓG - czy istnieje,jaki jest,nasze wyobrażenie

sbb88

Czy wierzysz w Boga?  

54 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wierzysz w Boga?

• Tak, jestem wyznawcą kościoła latającego potwora spaghetti
      0
    • Tak, wierzę w Boga (hinduista)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (judaista)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (muzułmanin)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (chrześcijanin-inny odłam)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (protestant)
      1
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (prawosławny)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (katolik)
      20
    • Tak, jestem rycerzem Jedi
      2
    • Tak, ale go nie lubię (satanista, nihilista)
      1
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (wyznaję inną religię)
      0
    • Tak, wierzę w Boga osobowego (ale nie wyznaję religii)
      2
    • Przykładam marginalne znaczenie do koncepcji Boga (buddysta)
      1
    • Tak, wierzę w Boga bezosobowego (deista/panteista itp.)
      6
    • Nie mam zdania/Niezdecydowany (agnostyk)
      10
    • Nie, Bóg nie istnieje (ateista)
      19

Rekomendowane odpowiedzi

Wg raportu CBOS na 2012 rok 93% polskiego społeczeństwa to katolicy, 2 % to wyznawcy innych religii a tylko 4 % to niewierzący. Tutaj wyniki są diametralnie inne, po części to skutek zaburzeń psychicznych przez co niektórzy czują się opuszczeni przez Boga lub może odwrotnie niewiara sprzyja tym zaburzeniom. W młodym pokoleniu które dominuje tu na forum więcej jest niewierzących niż w całej populacji ale na pewno nie w takim stopniu jak tutaj, no i trzeba brać pod uwagę że użytkownicy internetu to ludzie zwykle bardziej liberalni i świeccy niż ci co z niego nie korzystają lub rzadko.

Jak czyta się wpisy na różnych portalach internetowych gdzie są tematy mniej lub bardziej związane z religią tą wydaje się że połowa co najmniej to niewierzący, wątpiący a co najmniej radykalni antyklerykałowie, ale wiadomo te osoby tam piszące jak i tutaj udzielające odpowiedzi to nie jest reprezentatywna próba gdyż religią interesują się albo ateiści, antyklerykałowie albo głęboko wierzący reszta ci przeciętnej i tzw letniej wiary rzadko w tym temacie się wypowiada stąd takie mylne wrażenie można odnieść że co druga osoba to ateista.

Te wyniki CBOS co przytoczyłem wyżej też mogą być zniekształcone i to na korzyść wierzących, ludzie wciąż zwłaszcza w mniejszych ośrodkach, wychowani w tradycyjnych rodzinach boją się przyznać do swojej niewiary, czy zwątpienia bo to nie wypada tak samo jak kiedyś bali odpowiedzieć ankieterom mimo anonimowości do tego że głosują na Leppera, czy Kaczyńskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miażdżąca większość zadeklarowała się jako bezwyznaniowcy (natenczas 60) lub jako katolicy (natenczas 53)

Jest to forum nerwica, czyli, że na dolegliwości psychiczne cierpią głównie Ci, co Boga nie uznają lub uznają Go w formie proponowanej oficjalnie przez Watykan.

Ja mówiłem już w tym temacie że ateizm przyja zaburzeniom psychicznym dlatego próbuje wierzyć choc idzie mi to jak po grudzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się zgodzę.

Ktoś z zaburzeniami lub też z innymi problemami, ma też problemy z wiarą w Boga. Bo wtedy on myśli, że "skoro on ma te problemy z psychiką, to pewnie Boga nie ma"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się zgodzę.

Ktoś z zaburzeniami lub też z innymi problemami, ma też problemy z wiarą w Boga. Bo wtedy on myśli, że "skoro on ma te problemy z psychiką, to pewnie Boga nie ma"...

Spotkałem się z taką znaną metaforą:

kiedy człowiek mówi coś do Boga to się nazywa modlitwa, a kiedy Bóg mówi coś do człowieka to się nazywa schizofrenia.

Od Siebie autorsko dodam metaforę:

kiedy człowiek nie znajduje nigdzie Boga to się nazywa depresja, a kiedy znajduje Boga w samym Sobie to się nazywa mania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się zgodzę.

Nie rozumiem dlaczego niektórzy przyjmują za normalny stan kiedy ktoś wierzy w Boga a nienormalny kiedy nie wierzy i nazywają to "problemem z wiarą w Boga".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, mania nie jest obowiązkowa, to raczej pułapka dla neofitów, której prawdziwie oświecony ma szansę uniknąć.

Ale wydaje mi się, że wątek mógłby wrócić do korzeni... czyli tematu, bo zrobiłem off topa. (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to chyba nie jest offtop. Nie wiem też czy myślimy o tym samym...ale przecież są przróżne szkoły w obrębach kazdej religii które mówią chyba właśnie o odnalezieniu Boga w sobie...Sufizm, różokrzyżowcy gnostycy i pewnie wiele innych. Grof James Jung i inni psycholodzy badali takie stany. Zgadza sie, że są to stany które można nazwać odmiennymi stanami świadomości, lub spojrzeć na nie jednoznacznie negatywnie jak ty to robisz i nazwać manią, neofityzmem Tutaj grof pokrutce o tym mówi. To jest koleś badający takie rzeczy od kilkudziesieciu lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście Biblie przeczytałem raz i tylko nowy testament. Nic nie znalazłem:)...ale wielu ludzi znajduje w niej bardzo rózne rzeczy, więc osobiście bym sie nie zdziwił...Tylko że ja osobiście nie bardzo rozumiem w czym różnica? Chodzi tylko o zamianę słowa Bóg na kosmita? Czy ty uważasz że kosmici tylko nas stworzyli, a nie całą rzeczywistość wraz z nami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslalem ze w Biblii jest wzmianka ze Bog stworzyl tylko czlowieka a ze po za ziemia nie ma zadnych innych rozumnych istot czy w ogole istot zyjacych.

Z kolei ja uwazam ze jest zycie pozaziemskie i to dalece, dalece bardziej rozwiniete niz nasze. Z drugiej strony nie wiem czy to wlasnie Ci kosmici przybyli kiedys na ziemie pozmieniali DNA u neandertalczykow i stad wyszedl homo sapiens(brakujace ogniwo w teorii darwina) a na dodatek by nas stale kontrolowali. No chyba taka tez jednak kloci sie z chrzescijanizmem?:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wierzysz w życie pozaziemskie... można założyć że zgodnie z prawdopodobieństwem powinno ono istnieć. Wierzysz też że my zostaliśmy stworzeni przez kosmitów... rzeczywiście nauka jest dość bezradna jeśli chodzi o jasne wyjaśnienie naszego pochodzenia i rzeczywiście jest to troche dziwna kwestia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio sledze aktywnosc wlasnie roznych niewyjasnionych obiektow wokol slonca. (niby sa jakies teorie ale nie ma 100% pewnosci). Filmy te to nie sa zadne fake. Sa to zdjecia z satelil badajacych slonce. Takich obiektow niezidentyfikowanych jest po prostu masa...Jak sie to oglada to rzeczywiscie nasuwa sie wniosek ze nie jestesmy sami.(nie wliczajac tysiecy nagran na naszym niebie czy takie incedenty jak ten w roswell czy rendelsham forest w uk). Mam nadzieje ze dozyje dnia kiedy oficjalnie rzady potwierdza ze istnieje zycie pozaziemskie i na dodatek ze kosmici od zawsze nam towarzysza:)( jakas konferencja ma byc odnosnie tego wlasnie niedlugo w waszyngtonie.moze juz byla?). Pytanie jaki mialoby to wplyw na wiare? Moze wlasnie z tego powodu jest to ukrywane?

[videoyoutube=hetTitgSdLI][/videoyoutube]

[videoyoutube=-yRrgaUG_Wc][/videoyoutube]

[videoyoutube=T2oyFmLuZw4][/videoyoutube]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.viewzone.com/monalisa.html

To jest jeszcze lepsze. Pokazane cialo z misjii apollo 20 wlasnie zz tego statku wyzej. Nikt nie zdementowal tego i nie stwierdzil ze to fake. Aczkolwiek na 100% tez nie wiadomo czy to prawda. Jak rzady nie potwierdza albo nie zobaczy sie na wlasne oczy to ludzie i tak nie uwierza.

Pojedyncza moga sie ujawniac ale widocznie wszystko sprytnie jest utajnione. Masowo moze nie chca zeby ludzie czasem nie okdyrli ich technologii albo sa po prostu tak do przodu od nas (jak np my w stosunku do zwierzat albo i lepiej) ze po prostu nie jestesmy dla nich ciekawi i szukaja innych cywilizacjii byc moze bardziej rozwinietych. To tylko gdybania i nic tylko czekac az ktoregos dnia wstanie sie a tu na niebie tysiace ufo..:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ja czytalem tez opinie takich"specow" piszacych ze to moze byc prawdopodobne. Wiec komu wierzyc? No ale czekaj jezeli w tej sprawie wypowiadal sie jeden z czlonkow apollo 20 i jezeli to fake to moze i te wszystkie ladowania na ksiezycu to fake..No cos wlasnie o to chodzi ze nigdy do konca nie jest wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchaj jak widze takie nagrania jak te co podalem wyzej odnosnie slonca to wlasnie na logike nasuwa sie jedno. Np na tym drugi linku co wkleilem(z satelity soho). Co wedlug Ciebie wisi nad tym sloncem? Warto poszukac samemu i poczytac jak pokretnie NASA to tlumaczy. Jeszcze glupsza i dziwaczniejsza teoria anizeli statek obcych stacjonujacy nad sloncem.:).

Skoro wszeschwiat jest taki wielki i pewnie ma biliony planet o warunkach zblizonych do ziemskich to niby czemu zycie mialo by nie wyewoluowac? Takie myslenie jest nie logiczne:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi