Skocz do zawartości
Nerwica.com

Sprawa ukraińska

Grouchy

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Czytając tę dyskusję odnoszę wrażenie, że co najmniej dwie osoby są niepełnoletnie, bo lecą jakąś naiwną hurrapropagandą proukraińską.

Ej ja jestem tu nieletni :D

Chicken-hearted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

To sobie zajrzyj w ukraiński internet jakie są nastroje. Tłuszcza jest łatwo sterowalna przez oligarchów polityków. W tej chwili już się Ukraińcy na Polaków wypięli, złorzeczą nam i grożą.

Tam podobno to też trochę podzielone jest wszystko. O ile wschodnia Ukraina jest bardziej pro-UPA to zachodnia albo nie podziela albo ma to w dupie. Jak wszędzie nie powinno się tak w 100% uogólniać.

Natomiast mniej ważne jest jakie wewnętrzne nastroje u nich panują. Ważne jest jakie jest oficjalne stanowisko  ich reprezentantów narodu. I ono pod tym względem nie jest z naszego punktu widzenia korzystne. 

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

radiu Maryja mówią że obecnie w Polsce jest gorzej niż za Stalina.

Nie wiem, słuchasz? Gdy rządzi pis to tvn, onet, newsweek czy wyborcza krzyczały, że mamy reżim totalitarny.

Edytowane przez Grouchy

Chicken-hearted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Owszem słyszałam to na własne uszy

Napisałeś że są neonazistowskimi faszystami

Że mają mentalność nazistowsko-sowiecką i to nie brzmi jak "zwykli Ukraińcy nie lubią Polaków" Już raz twierdziłaś, że Cię nazwałem nazistką, chociaż napisałem coś zupełnie innego. 

Edytowane przez Grouchy

Chicken-hearted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, shadow_no napisał(a):

Tam podobno to też trochę podzielone jest wszystko. O ile wschodnia Ukraina jest bardziej pro-UPA to zachodnia albo nie podziela albo ma to w dupie. Jak wszędzie nie powinno się tak w 100% uogólniać.

Natomiast mniej ważne jest jakie wewnętrzne nastroje u nich panują. Ważne jest jakie jest oficjalne stanowisko  ich reprezentantów narodu. I ono pod tym względem nie jest z naszego punktu widzenia korzystne. 

Nic by nie było jakby nasz kraj umiał prowadzić politykę za granicą. A że nie umie, zrobił burze nad czymś ćo nie ma wielkiego znaczenia dla naszego prosperity czyli nazwanie oddziału (kiedy jest i było juz wiele innych czczacych upa rzeczy) Zachowujemy się nagle jak obudzeni ze snu, nie wiecie że strategie się buduje dlugoterminowo i prowadzi ją kontynuując niezależnie od zmiany kto wygra wybory. Z takimi krajami można robić interesy a nie z taka Polska co zachowuje się raz tak raz tak. Nie jesteśmy poważnym partnerem. Wykorzystała całą tę awanturę właśnie Litwa która poparła Ukrainę która teraz jest bardziej sprawczą jako państwo niż my o wiele. I się teraz przyłącza narracja do silniejszego a nasza pozycja w regionie leci w dół. Super i brawo klaszczemy

2 minuty temu, Grouchy napisał(a):

Że mają mentalność nazistowsko-sowiecką i to nie brzmi jak "zwykli Ukraińcy nie lubią Polaków" Już raz twierdziłaś, że Cię nazwałem nazistką, chociaż napisałem coś zupełnie innego. 

Powiedzenie że naród ma mentalność nazistowską A jest nazistowski dla mnie znaczy to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Powiedzenie że naród ma mentalność nazistowską A jest nazistowski dla mnie znaczy to samo

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie co napisałem, i pokaż mi, że wprost napisałem, że naród na mentalność nazistowską. Miałem na myśli kraj, władze, reżim a to  niestety rzutuje na obywateli ale nie napisałem wprost, że sami zwykli Ukraińcy wszyscy są nazistami, napisałem raczej o mentalności sowieckiej. Myślałem, że jesteś bystrzejsza.

Chicken-hearted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Grouchy napisał(a):

A czy my uznajemy tych co spalili żydów w Jedwabnem za bohaterów i stawiamy im pomniki? Nadal nie rozumiesz w czym problem? My im pomagamy a oni bezczelnie sobie czczą tych, którzy Polaków pozarzynali.

I co takiego strasznego zrobił ten Łupaszka w porównaniu z UPA?

My im pomagamy, najpierw dajemy wszystko za darmo a potem krzyk i płacz że daliśmy za darmo. To nie do mnie. 

A za co oni tych bohaterów czczą za pozarzynanie Polaków? Nie dlatego, o i jak już pisałam wyżej ale powtórzę, albo umniejszaja skalę przez zrownywanie liczby ofiar z obu stron albo w ogóle przemilczaja temat np w książkach do nauki w szkole. Dlatego nie zgadzam się ze zrownujecie dzisiejszego Ukraińca ze zbrodniarzami A wasza narracja właśnie tak brzmi. Maja takich bohaterów to znaczy że sami są faszystami. 

Łupaszki z upa nie będę porównywać bo nie o to chodziło, to samo z przykładem jedwabne

1 godzinę temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

A ty taka mądra bo...? Studiowałaś historię, mieszkałaś 10 lat na Ukrainie, nie posiadasz tv, radia i internetu i wszystko sama tak z siebie wydobywasz. No na pewno.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że fałszywe?

Zjawilas się mi to tu powiedzieć? No słuchaj wybacz że z głowy i że głowa gromadzi różne wiadomosci. Stąd nazywa się to mądrością człowieka bo mądrość się nabywa w przeciwieństwie do inteligencji 

1 godzinę temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

To sobie zajrzyj w ukraiński internet jakie są nastroje. Tłuszcza jest łatwo sterowalna przez oligarchów polityków. W tej chwili już się Ukraińcy na Polaków wypięli, złorzeczą nam i grożą.

No właśnie to jest kluczowe. Sterowalne jak sama mówisz. Jesli dla Ciebie internetowe szambo które specjalnie podbijne trollami się wszędzie wylewa i to wg Ciebie odpowiada temu co w rzeczywistości to się tym karm. Już nie wspomnę jakie szambo również sterowalne jest w polskich komentarzach:)

4 minuty temu, Grouchy napisał(a):

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie co napisałem, i pokaż mi, że wprost napisałem, że naród na mentalność nazistowską. Miałem na myśli kraj, władze, reżim a to  niestety rzutuje na obywateli ale nie napisałem wprost, że sami zwykli Ukraińcy wszyscy są nazistami, napisałem raczej o mentalności sowieckiej. Myślałem, że jesteś bystrzejsza.

O tym to też słyszałam, ale nie wypowiedziałes się dokładnie więc można było rozumieć dwojako

Edytowane przez Dalila_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierwsza napisałam żeby oddzielać władzę i polityków od obywateli. Oczywiście nikt się nie odniósł do tamtych argumentów w mojej 1 wypowiedzi 

W dniu 6.07.2026 o 19:17, Grouchy napisał(a):

Czy sądzicie, że nasz prezydent miał rację? Ja po reakcji Ukraińców uważam, że tak i niestety swoją mentalnością i niewdzięcznością pokazują, że cywilizacja europejska kończy się na Bugu. Nie można cały czas zasłaniać się wojną.

1. Nie piszesz o rządzie tylko Ukraincach. Bo to nie rząd tworzy cywilizację tylko ludzie są jej częścią, naród  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Dalila_ napisał(a):

Ja pierwsza napisałam żeby oddzielać władzę i polityków od obywateli. Oczywiście nikt się nie odniósł do tamtych argumentów w mojej 1 wypowiedzi 

A ja się pytam kto nie oddziela? Przecież pisałem, że władze ukraińskie pozwalają na czczenie upa i to ich wina. Wyciągasz jakieś *(&^*^owe wnioski z moich wypowiedzi i się niepotrzebnie nakręcasz. Mówię, już raz twierdziłaś że Cię wyzywałem od nazistek a tak nie było, masz problem ze zrozumieniem tekstu.

Chicken-hearted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

. Nie piszesz o rządzie tylko Ukraincach. Bo to nie rząd tworzy cywilizację tylko ludzie są jej częścią, naród 

Jeżeli więc naród ukraiński jest taki, jak jego przedstawiciele to bardzo przykre, ale chyba nie bo Zełeńskiego nie Putin a Ukraińcy sami dopadną, osądzą i ukarzą.

Edytowane przez Grouchy

Chicken-hearted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.07.2026 o 14:16, Grouchy napisał(a):

Kult SS-Galizien, wiele symboli nazistowskich u żołnierzy itp. Brzydką historię ma ten kraj ale jeśli się tego wyrzekną to droga do Zachodu otwarta. Ich wybór.

No i znowu, symbole nazistowskie u żołnierzy. To ze jest jakiś margines tak jak nasi falangowcy nie znaczy że cały naród lubi nazizm. Masz zarzuty ale przekladasz je na ogół. A co do hejtu w necie zmiksowanego z trollami to nie sądzę ze to też wiarygodnie oddaje nastroje. Bo ludzie którzy nie mają do napisania hejtu zwyczajnie w tej nagonce jedni na drugich nie uczestniczą. To na pewno jest większość obywateli, w pl to samo:)

W dniu 10.07.2026 o 13:36, Grouchy napisał(a):

Niestety póki co Ukraina to kraj o zmiksowanej mentalności nazistowsko-sowieckiej w reżimie oligarchicznym.

Kraj to wg Ciebie tylko władza? Tu też piszesz o kraju, ja bym odczytala że naród ma taka mentalność A nie aktualny rzad

W dniu 10.07.2026 o 13:36, Grouchy napisał(a):

To nie jest kraj, który w najbliższym czasie powinien przystąpić do UE. Już Turcja wydaje się cywilizacyjnie bliższa.

Ta Turcja gdzie są więźniowie polityczni jest bliższa xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Grouchy napisał(a):

Jeżeli więc naród ukraiński jest taki, jak jego przedstawiciele to bardzo przykre, ale chyba nie bo Zełeńskiego nie Putin a Ukraińcy sami dopadną, osądzą i ukarzą.

Skąd wiesz że będą pierwsi i że np nie ucieknie z kraju z rodzina jak przegra wybory? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.07.2026 o 23:10, shadow_no napisał(a):

Dalila dziś chyba na trzeźwo zaczęła pisać

A Ty co się ze mnie nasmiewasz? Z błędów stylistycznych czy tego co pisze? 

Przeleciałam szybko okiem dyskusje i zdecydowanie zgadzam się z tym co napisała @Żaba Monikaz całością, jak dla mnie wyczerpała temat. Nie potrzebnie wgl tyle później pisałam xd

I Jurecki też o Jedwabnem napisał już 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

52 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Zjawilas się mi to tu powiedzieć? No słuchaj wybacz że z głowy i że głowa gromadzi różne wiadomosci. Stąd nazywa się to mądrością człowieka bo mądrość się nabywa w przeciwieństwie do inteligencji 

Ojej. To chyba powtarzasz to co usłyszałaś. Tak brzmiał ten zarzut do Grouchy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Ojej. To chyba powtarzasz to co usłyszałaś. Tak brzmiał ten zarzut do Grouchy?

Brzmiał by wszystko oceniać swoim olejem w głowie:) no słuchaj Ty możesz uważać że nie mam racji a ja że wy nie macie już nie mogę? Poza tym wszystko co się usłyszy trzeba też poddać pod trzeźwy osąd. Jak ktoś powtarza bezmyslnie to prędzej zrozumiem niż jak się z tym zgadza bo to gorzej jeszcze świadczy w moich oczach:D

A tak poza tym jakbyś chciała zdobywać wiedzę jak nie z zewnątrz? Nazarlabys się piksow albo kwasu raczej i przekazała nam swoje wizje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Brzmiał by wszystko oceniać swoim olejem w głowie:) no słuchaj Ty możesz uważać że nie mam racji a ja że wy nie macie już nie mogę? Poza tym wszystko co się usłyszy trzeba też poddać pod trzeźwy osąd. Jak ktoś powtarza bezmyslnie to prędzej zrozumiem niż jak się z tym zgadza bo to gorzej jeszcze świadczy w moich oczach:D

A tak poza tym jakbyś chciała zdobywać wiedzę jak nie z zewnątrz? Nazarlabys się piksow albo kwasu raczej i przekazała nam swoje wizje?

Cieszę się, że sama rozprawiłaś się ze swoim zarzutem. To że ktoś nie podziela twojego zdania, nie znaczy że tylko bezmyślnie powtarza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos różnych poglądow na ten sam fakt to przypomniał mi się cytat z Jamesa Cleara:

"Dwie osoby mogą zwrócić uwagę na ten sam fakt ale zareagować na niego zupełnie inaczej ponieważ każdy ma swój prywatny system (filtr) emocjonalny"

Im szybciej się ludzie nauczą, że nie wszyscy są zdolni myśleć tak samo jak oni, tym łatwiej będzie się im żyło. 

Można pokazywać swój punkt widzenia, ale narzucanie go albo dziwienie się, że ktoś myśli inaczej nigdy nie przyniesie pożądanego rezultatu 🤷‍♂️

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, shadow_no napisał(a):

Apropos różnych poglądow na ten sam fakt to przypomniał mi się cytat z Jamesa Cleara:

"Dwie osoby mogą zwrócić uwagę na ten sam fakt ale zareagować na niego zupełnie inaczej ponieważ każdy ma swój prywatny system (filtr) emocjonalny"

Im szybciej się ludzie nauczą, że nie wszyscy są zdolni myśleć tak samo jak oni, tym łatwiej będzie się im żyło. 

Można pokazywać swój punkt widzenia, ale narzucanie go albo dziwienie się, że ktoś myśli inaczej nigdy nie przyniesie pożądanego rezultatu 🤷‍♂️

Ja mam znajomych o różnych poglądach a jeden z moich najbliższych znajomych ma poglądy politycznie prawie 180* różne od moich i jakoś nam to nie przeszkadza. A jak Dalila warunkuje dogadywanie się ze mną i lubienie mnie od tego, co ja uważam i myślę na temat Ukrainy, no to sorry, ale chyba to nie jest osoba warta znajomości.

10 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Eh e prawica dlaczego Braun głosował przeciw poprawie w pe?

A co mnie faszysta Braun obchodzi.

Chicken-hearted

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi