Skocz do zawartości
Nerwica.com

byliscie w auschwitz?

rough_boy

Rekomendowane odpowiedzi

wiem ze to nie jedyny oboz zaglady ale ja bylem i powiem wam ze doniesienia nie klamia. pewnie nie ma w tym nic ze powietrze jest inne ale w mentaln wchodzi taka swiadomosc ze jestes w miejscu gdzie zostalo zamordowanych tysiace ludzie. dziwnie sie czulem chodzac tam po chodniku i wchodzac do budynkow i do krematoriow, dziwne to bylo uczucie

P_20260327_051905_1_1.thumb.jpg.c9cfe1be67d066adc9aa581dbbcf2862.jpgP_20260327_051845_1_1.thumb.jpg.82c8d7daef950f10871a45e67a8a74e5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylam wiele razy i w sumie nie byl to dla mnie jakis szok ani specjalne wrazenie. Owszem, miejsce okropne i co sie tam dzialo, no ale jednak teraz troche inaczej to wyglada. A juz sie naogladalam tyle filmow i tyle o tym naczytalam, ze nie bylo to zaskoczenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłam w samo południe na wycieczce szkolnej i czułam nocny klimat, trochę podobny do tego klimatu z uchodźcami, ale tam naprawdę przepadło wiele istnień i ta cisza, zapach w powietrzu, miejsca tortur są przerażające. Czuć cierpienie najbardziej niewinnych, bezbronnych Żydów, dzieci ich rodziców, czuć psy które chciały im pomóc, ptaki smutno patrzące, czuć zakonników, którzy najbardziej przeżywają ich ból. Ludzie wchodząc tam są, albo głęboko skupieni, nienaturalni, wręcz martwi, albo ogłupiają wszystko spojrzeniami, odwracają uwagę jakby drwili albo czuli się współwinni i chcieli by to ich nie dotykało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze takie półmózg robiące sobie tam selfie… i to dorośli. Zdarzają się. Ale co do wycieczek szkolnych no my chyba byliśmy w gimbazie a nie podstawówce nie pamiętam chyba że w starszych klasach. Może i coś tam rozrabiali jak się znudziło im ale selfie sobie nie robili 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi