Skocz do zawartości
Nerwica.com

Nerwica a lot samolotem

isavxs

Rekomendowane odpowiedzi

Jak radzicie sobie z nerwicą podczas lotu samolotem? Za dwa miesiące czeka mnie prawie trzygodzinny lot, co jest dla mnie koszmarem... Kiedy w zeszłe lato leciałam 1,5h to myślałam, że się wykończę, serce waliło non stop (a niestety moja nerwica kumuluje się głównie w sercu) i nie mogłam się uspokoić, a co dopiero 3h... Macie jakieś sposoby na opanowanie stresu podczas lotu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@isavxs akurat na takie przypadki powstały tabletki "doraźne" ;) 

Jeśli na co dzień wszystko jest względnie w porządku i masz pod kontrolą swój stan a wiesz, że w określonej sytuacji będzie nie za ciekawie to to jedyny przypadek gdzie osobiście akceptuje używanie tzw. benzo, których jestem na co dzień dużym przeciwnikiem.

A na co dzień ogólnie się leczysz na te ataki? Jakieś SSRI lub coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie leciałam jeszcze samolotem, latałam helikopterami. 

Jeśli ktoś ma nerwicę na punkcie dźwięku, to szumy w takich helikopterach są straszne nawet ze słuchawkami na uszach. 

Z lękiem wysokości i lękiem przed rozbiciem się samolotu też ciężko sobie poradzić, przy silnym lęku proponowałabym raczej inny rodzaj transportu. 

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, isavxs napisał(a):

Macie jakieś sposoby na opanowanie stresu podczas lotu?

Jeśli już używać benzodiazepin, co generalnie zawsze odradzam, to wg mnie właśnie na takie sytuacje.

W moim przypadku wygląda to dużo lepiej niż bym się po sobie spodziewał, bez benzo. Chyba świadomość że nic ode mnie nie zależy, że pilot ma sytuację pod kontrolą, że mam grunt pod nogami i stabilne podparcie, pomaga. No ale każdy ma inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi