Skocz do zawartości
Nerwica.com

Witajcie.

Adam1989r

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowy na forum.  Od wielu lat walczę z nerwicą lękową , przeważnie sa ta ataki paniki, lęk i serce.

W sytuacjach stresujących czuję silny, lęk szybkie walenie serca, zawroty głowy, taki standard. Natomiast często po takiej sytuacji następuje te rozładowanie i wszystk się stabilizuje.

Jednakże czasem mam sytuację, przeważnie zawsze wywołaną również jakaś reakcją stresową kiedy serce zaczyna mi szybko walic, 110-120 na minute, ale kiedy wracac do domu czy tej strefy mojego komfortu objawy nadal trwa, ciągle czuję pobudzenie , ciągle mnie nosi i cały czas mam ten głupi odruch kładzenia reki na szyję, sprawdzania tetna, oczywiscie serce wali jak szalone a ja jeszcze bardziej sie denerwuję i tworzy się takie błędne koło z którego nie umiem wyjść.

Mam takie przypadki srednio raz na 2-3 miesiące kiedy ten stan jakby sie blokuje i potrafi trwać od kilku godzin do nawet 2-3 dni aż się to w pełni uspokoi.

Co robić w takim przypadku? Jak się zachowywać i jak to wyłączyć? Macie jakieś rady albo sprawdzone na wlasnej skórze metody?  

Ps. oczywiście według rady jaką kiedyś usłyszalem w takich stanachc chowam cisnieniomierz i pulsometr i walczę z tym,zeby nie mierzyć co chwila i nakręcać sie jeszcze bardziej wysokimi wynikami bo wtedy te błędne koło zaciska się jeszcze mocniej.

Edytowane przez Adam1989r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, Adam1989r napisał(a):

Od 4 godzin mi się dzisiaj utrzymuję tetno 110 i silny lęk ,ze cos się zaraz stanie, uczucie noszenia i nie mogę usiedzieć na miejscu.

Co mam zrobic?

Do lekarza chyba(Psychiatry) jak nie masz pod ręką jakiegos benzo to nic sie nie da raczej zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Adam1989r napisał(a):

Mam tylko pramolan i Propranolol.  To moze pomoc?

Nie wiem,jesli to masz przepisane od lekarza to powinienes brac.Jesli to lek od babci ,to lepiej wróć do lekarza.Zreszta od razu ci nie pomoże ,dopiero po jakims czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Lucy32 napisał(a):

Nie wiem,jesli to masz przepisane od lekarza to powinienes brac.Jesli to lek od babci ,to lepiej wróć do lekarza.Zreszta od razu ci nie pomoże ,dopiero po jakims czasie.

Dzięki za radę, po prostu w tym momencie takiego ataku nie myślę do końca logicznie, czuję,że zaraz umrę itp odczucia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. 

Propranolol masz od lekarza? Jego się raczej nie bierze doraźnie ale potwierdzam że pomaga na objawy sercowe. Głównie na zbyt szybkie tętno i arytmię. Ogólnie propranolol na dużo fajnych zastosowań:p ale czy masz go od lekarza czy jak ktoś wspominał wcześniej wziąłeś sobie od kogoś? 

Benzo akurat ja nie polecam bo uzależniają pieruńsko szybko i jak się przyzwyczaisz że zawsze pomoże to później jest problem.

Ja sugeruje po prostu wizytę u psychiatry bo jest szansa że będziesz potrzebował normalnych leków SSRI które fajnie się sprawdzają w przypadku takich objawów jakie opisujesz. Ale trzeba je brać zgodnie z zaleceniami lekarza i takiej wizyty forum Ci nie zastąpi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, shadow_no napisał(a):

Hej. 

Propranolol masz od lekarza? Jego się raczej nie bierze doraźnie ale potwierdzam że pomaga na objawy sercowe. Głównie na zbyt szybkie tętno i arytmię. Ogólnie propranolol na dużo fajnych zastosowań:p ale czy masz go od lekarza czy jak ktoś wspominał wcześniej wziąłeś sobie od kogoś? 

Benzo akurat ja nie polecam bo uzależniają pieruńsko szybko i jak się przyzwyczaisz że zawsze pomoże to później jest problem.

Ja sugeruje po prostu wizytę u psychiatry bo jest szansa że będziesz potrzebował normalnych leków SSRI które fajnie się sprawdzają w przypadku takich objawów jakie opisujesz. Ale trzeba je brać zgodnie z zaleceniami lekarza i takiej wizyty forum Ci nie zastąpi 

Tak dostalem od lekarza jak powiedziałem,ze mam takie skoki pulsu ale jak to ja oczywście bałem się brać i tak leżą od miesiąca w szafce...

I mam Zoloft przepisany , właśnie ten ssri i jak mówiłęm, ciągle walcze z tym strachem przed tymi lekami i jestem w takim popieprzonym błędnym kole.

Zwłaszcza jak się naczytałem,że SSRI powodują silne nasilenie objawów przez pierwsze tygodnie leczenia.

Edytowane przez Adam1989r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Adam1989r napisał(a):

Ja ciągle uciekam od tych leków bo sie ich boję, ale chyba sam sobie szkodę i daje sie tylko tej nerwicy rozwijać coraz bardziej.

No wiesz,jak nie zaczniesz jakiejs terapi,(farmakoterapi,psychoterapi)to może być ciężko samemu wyjsc z tego.Jednak potrzebujesz pomocy,bo to się raczej samo nie wyleczy,a raczej bedzie się pogłębiać.

Zacznij chociaz od Psychiatry.Zobaczysz co ci powie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Adam1989r napisał(a):

I mam Zoloft przepisany , właśnie ten ssri i jak mówiłęm, ciągle walcze z tym strachem przed tymi lekami i jestem w takim popieprzonym błędnym kole.

Nie myl dwóch rzeczy – wcześniej pisałeś o benzo, teraz o SSRI.

SSRI, jeśli masz przepisane, krzywdy ci nie zrobi – bierz, zobaczysz czy pomoże (choć czasem konkretne SSRI nie pomagają i trzeba eksperymentować z innymi, no ale od czegoś trzeba zacząć).

Jeśli masz to SSRI przepisane przez innego lekarza niż psychiatrę, to byłoby jednak dobrze brać te leki pod kontrolą psychiatry. Przynajmniej rozwieje twoje wątpliwości jeśli będziesz się gorzej czuł na adaptacji (gdy zaczniesz brać te leki, i dopóki nie zaczną dobrze działać, mogą dziać się różne rzeczy – nic strasznego ani groźnego, ale jak masz do tego tendencję to możesz sobie wkręcać różne niefajne rzeczy i się nakręcać).

Od benzodiazepin trzymaj się z daleka jeśli absolutnie nie musisz ich brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Adam1989r napisał(a):

Tak dostalem od lekarza jak powiedziałem,ze mam takie skoki pulsu ale jak to ja oczywście bałem się brać i tak leżą od miesiąca w szafce...

A to juz masz zestaw.Wszyscy się boimy tych lekow,ale one w większości bardzo pomagają w takich problemach.Tylko trzeba się przełamać i zaczac brać.Bedzie dobrze ,zobaczysz.👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi