Skocz do zawartości
Nerwica.com

Siwe włosy

Radek0003

Rekomendowane odpowiedzi

Ciężko będzie mamę przekonać żeby zaakceptowała swój wygląd. Mówię jej często,że pięknie wygląda,że to tylko włosy,ale jakby mnie nie słuchała. Problem jest przede wszystkim chyba w psychice,bo jak nie włosy to znajdzie coś innego, niestety ma dość duże zmarszczki na twarzy i nawet gdyby zmieniła kolor włosów to pewnie znajdzie niedługo inny powód. Ogólnie gdzieś chyba trzeba iść w tę stronę żeby spróbować jej poprawić wygląd fizyczny i trochę odmłodzić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że lepiej pracować nad akceptacją siebie, pokonać kompleksy. Akceptacja starzenia. Nie każdy ma takie same zmarszczki. Moja mama też ma mocniej widoczne że buzia już życiem i kłopotami zmęczona... do tego włosy musiała zmienić kolor na blond aby słabiej było widać odrosty siwe, bo też nie może często farbowac bo to niszczy włosy a mama ma słabe, wypadają, ma łysienie plackowate tak zwane. Już od dzieciństwa, to od wielkiego stresu w życiu.... Ale akceptuje to jakos. Pewnie się cieszy że trzyma figure. A jak jest z Twoja mama, jest coś w wyglądzie z czego jest zadowolona? Warto by to podkreślac. To poczuje się lepiej. Mama kolezanki sasiadki wcale nie daruje włosów, ma takie szpakowate bo jej nie stać. Nawet dlugi czas chodziła szczerbata bez zęba z przodu bo wypadł, w dorosłości zeby też zaczynają wpadać. Wiesz menopauza starzenie nie jest fajne, nie chce mówić że gdy nie ma problemów to się je wymyśla... Ale starzenie się jest tak naturalne jak śmierć. Według mnie to jest niepokojące że to tak bardzo wpływa na mamę twoja. Może ona jest blisko załamania z innych powodów a to tylko taki widoczne z zewnątrz problem tak jakby pokazowy, A ten prawdziwy schowany 

Farbuje*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Akceptacja starzenia.

Noo ja mam problem z tym. Nie wiem jak to można zaakceptować. Ogólnie przemijania, na które się nie ma wpływu. Ja się czasem czuję jakbym już był u progu śmierci, jakby mnie już nic nie czekało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, MicMic napisał(a):

Noo ja mam problem z tym. Nie wiem jak to można zaakceptować. Ogólnie przemijania, na które się nie ma wpływu. Ja się czasem czuję jakbym już był u progu śmierci, jakby mnie już nic nie czekało. 

No ale człowiek się starzeje 70 lat życia. Od 40 do 70 masz czas na zrozumienie że jesteś w wieku średnim 

Kup sobie suva żeby to zagluszyc

Xd

Godzinę temu, alone05 napisał(a):

Pierwsze siwe włosy pojawiły się u mnie kiedy miałam 30 lat a potem było ich coraz więcej. Zaczęłam farbować włosy. Teraz mam siwe odrosty tzn. siwe są tylko włosy na czubku głowy a reszta włosów zafarbowana.

30 lat to i tak późno. Pojedyncze włosy pojawiają się po 20 już

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi