Skocz do zawartości
Nerwica.com

Psychologia to pseudonauka .

Walczący z wilkami

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

No to powiedz czemu myli, bo przecież na terapię można chodzić do psychoterapeuty jak i psychologa

Nie. Psycholog nie ma narzędzi do prowadzenia psychoterapii. Terapia u psychologa to jedynie wsparcie psychologiczne - nie psychoterapia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chodziłam na terapię do psychologa. Czy dobrze zrobiłam? Chyba nie, bo gdy zrezygnowałam z niej po 2 latach to zaczęła mi się największą mania w życiu. Ale byłam bez leków. Nie obwiniam jej, ale ona twierdziła, że to terapia eklektyczna.  A wiem, że nie była psychoterapeutka. Czyli co? Oszukała mnie?

Edytowane przez Verinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Verinia napisał(a):

Ja chodziłam na terapię do psychologa. Czy dobrze zrobiłam? Chyba nie, bo gdy zrezygnowałam z niej po 2 latach to zaczęła mi się największą mania w życiu. Ale byłam bez leków. Nie obwiniam jej, ale ona twierdziła, że to terapia eklektyczna.  A wiem, że nie była psychoterapeutka. Czyli co? Oszukała mnie?

Myślałem że psycholog jest psychoterapeutą przeważnie. A w ogólnym podsumowaniu tych 2 lat , jesteś zadowolona z tej terapii? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Catriona napisał(a):

Nie. Psycholog nie ma narzędzi do prowadzenia psychoterapii. Terapia u psychologa to jedynie wsparcie psychologiczne - nie psychoterapia.

Dokładnie tak, aż mnie dziwi, że to taka mało powszechna wiedza. 

8 minut temu, mrNobody07 napisał(a):

Myślałem że psycholog jest psychoterapeutą przeważnie. A w ogólnym podsumowaniu tych 2 lat , jesteś zadowolona z tej terapii? 

Zazwyczaj jest odwrotnie, dobry terepeuta powinien być jednocześnie psychologiem. 

28 minut temu, Verinia napisał(a):

Czyli co? Oszukała mnie?

Jeśli prowadziła terapie nie będąc terepeuta, to tak. A bardziej wykorzystała Twoja niewiedzę, bo nie prawnie nie jest to nigdzie usankcjonowane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Bo psycholodzy nie mówią że "polecam pani wsparcie psychologiczne najlepiej u mnie" tylko mówią "zalecam terapię jak Pani chce może u nas". To znaczy że wprowadzają w błąd. No ale kurde chodzisz kilka lat do psychologa po wsparcie psychologiczne.... beka xd

A ona raz do mnie - Ja jestem najlepsza w mieście 🙂

To było z 10 lat temu, więc ja jeszcze mało wiedziałam.

A mój doktor powiwedział, że ona pracowała jakiś czas w szpitalu psychiatrycznym, ale ją usunęli, bo wg niego się nie nadawała i była jakaś "Sztuczna". 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 minut temu, Verinia napisał(a):

A ona raz do mnie - Ja jestem najlepsza w mieście 🙂

To było z 10 lat temu, więc ja jeszcze mało wiedziałam.

A mój doktor powiwedział, że ona pracowała jakiś czas w szpitalu psychiatrycznym, ale ją usunęli, bo wg niego się nie nadawała i była jakaś "Sztuczna". 😛

A ja do tej pory mało wiem. I też tak chodziłam caly rok do jednej na terapię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi