Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

lily was here

Rekomendowane odpowiedzi

zrobilem to dla ciebie i odpalilem czata :D jak ktos rusza nogami i nie chce kupwac diosminy a szukac przyczyny choroby to moze ponizej masz wycene i zrozumiesz dlaczego ludzie jednak wola diosmine za 20zl jak im pomoze :d

Cytat
o nie sa wszystkie nie ma czynbniku leydena i paru innych rzeczy nie oszukuj mnie tylko podaj mi koszt wszystkich badan a nie jednego jakiegos pakietu moze byc koszt z roznych laboratoriów

Masz rację — policzmy każde badanie osobno, włącznie z mutacją czynnika V Leiden. Przyjmuję aktualne ceny znalezione w różnych polskich laboratoriach; nie korzystam z ceny jednego pakietu.

Ważne rozróżnienie: „czynnik V” i „czynnik V Leiden” to nie to samo badanie. Leiden jest badaniem genetycznym mutacji genu F5. Przykładowo w ALAB samo badanie Leiden kosztuje obecnie 256 zł, a badanie mutacji protrombiny 244 zł.

Jeżeli natomiast chcesz naprawdę szeroki panel sprawdzający zarówno nadmierną krzepliwość, jak i skłonność do krwawień, można do tego dołożyć jeszcze m.in. czynniki IX, XI, XII, von Willebranda itd. — wtedy lista będzie większa niż powyższe 16 badań.

Łączny koszt

Przy przyjęciu środkowych wartości tam, gdzie laboratorium nie podaje jednej ogólnopolskiej ceny:

około 3 900–4 500 zł.

Do tego może dojść opłata za pobranie materiału. Ceny potrafią się znacząco różnić między miastami i laboratoriami. Dla przykładu ALAB podaje obecnie 320 zł za antygen vWF, a aktywność czynnika II kosztuje w Warszawie 265 zł.

Dwa najważniejsze genetyczne badania na trombofilię można znaleźć taniej: Diagnostyka podaje 189 zł za sam czynnik V Leiden, a wspólne badanie Leiden + mutacja protrombiny G20210A kosztuje od 274,55 zł, więc wykonywanie ich razem jest znacznie bardziej opłacalne.

Ważna korekta: nie traktowałbym jednak tych ~28 badań jako „pakietu, który warto zrobić profilaktycznie”. Oznaczanie wszystkich czynników II, V, VII, VIII, IX, X, XI, XII i XIII bez wskazań zwykle nie jest pierwszym etapem diagnostyki. Podobnie D-dimer nie służy do przesiewowego sprawdzania, czy ktoś ma trombofilię. W diagnostyce trombofilii ALAB wymienia przede wszystkim Leiden, F2 G20210A, APCR, antytrombinę, białka C/S, LA, przeciwciała antyfosfolipidowe oraz czynnik VIII

prosciej 20zl zaplacic jak sie nie ma innych objawow jak 4k i jeszcze szukac lekarza ktory bedzie umial w nich sie poruszac i nie uzna cie za wariata ze to z powodu niespokojnych nog przyszlas :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, lily was here napisał(a):

Nic nie zakończyliśmy sprawdź na co odpowiadasz. Zapytałeś czy masaże dla Grażyn czy lecznicze , ja na to że dla Grażyn na samopoczucie i odmładzające a Ty że to bzdura (to odmłodzenie) marketingowa a ja że widzę efekt. Czytaj na co odpowiadasz to był odrębny watek

to dziala na zasadzie sugestii empirycznie to nie jest potwierdzone a dzialanie diosminy jest potwierdzone empirycznie bo jest dopuszczona jako lek 

13 minut temu, lily was here napisał(a):

Tak inne niż na zwykly ból głowy, silniejsze i nie wiem czy migrena jest aż tak niewiadomego pochodzenia 

moze bóle klastrowe to tez na pewno ma juz nazwe i leki na to sa :D

spoznilas sie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, libed napisał(a):

dziala na zasadzie sugestii empirycznie to nie jest potwierdzone a dzialanie diosminy jest potwierdzone empirycznie bo jest dopuszczona jako lek 

Ale to nie ma żadnego związku z tematem po co to łączysz? To było na co wydaje kasę 

7 minut temu, Malowany_ napisał(a):

Może i ciebie namówi😏

Ja już mówiłam że Brak środków 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkrycie dnia - tumana nie można obrazić lub zmobilizować nazwaniem go tumanem, bo tuman...nie zna znaczenia wyrazu tuman 🤦🏼‍♀️

Teraz, lily was here napisał(a):

ahahaa 😄a potem co. Prenumerata na 2 lata małym druczkiem

Ale potem niech płaci kary umowne przy zespole chrypiącego gardła (bez rozróżnienia czy to infekcja wirusowa strun głosowych czy angina paciorkowcowa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Odkrycie dnia - tumana nie można obrazić lub zmobilizować nazwaniem go tumanem, bo tuman...nie zna znaczenia wyrazu tuman 🤦🏼‍♀️

A to ja jakiś czas temu w kontekscie gościa z kafeterii miałam taka rozkmine. Jaki sens się wyzywać od debili z realnymi debilami, po 1 czy to zrozumieją po 2 co z tym zrobią.

3 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Ale potem niech płaci kary umowne przy zespole chrypiącego gardła (bez rozróżnienia czy to infekcja wirusowa strun głosowych czy angina paciorkowcowa).

😀

Edytowane przez lily was here

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, lily was here napisał(a):

Kobieta dwa razy szaleje - jak dojrzewa i jak siwieje.

madrosci z Borewicza 

Głowa siwieje a dupa szaleje. Ale za dużo nie poszaleje jeśli z tyłu liceum a z przodu muzeum. Mina blednie, włos rzednie, ruszają się zęby przednie.

1 minutę temu, Malowany_ napisał(a):

Spokojnie dogadamy się 😆

Bedzie pani zadowoloonaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Głowa siwieje a dupa szaleje. Ale za dużo nie poszaleje jeśli z tyłu liceum a z przodu muzeum. Mina blednie, włos rzednie, ruszają się zęby przednie.

A o facetach sa takie mundrosci? Nieee oni się nie starzeją 🤭

1 minutę temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Bedzie pani zadowoloonaa

A może Ty jesteś chętna 😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, lily was here napisał(a):

O zroście blizny macicy z pęcherzem? Kiedy Ty o tym pisałaś bo mam mindfuck czy to dziś czy rok temu

Kurde ale jestem zaburzona olala 😀

Kurde, sama nie wiem kiedy i czyj to był przypadek 😂 Ale jeszcze ostatnio się dowiedziałam, że przeciekające tampony to oznaka krzywej szyjki macicy 🤔🙄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Kurde, sama nie wiem kiedy i czyj to był przypadek 😂 Ale jeszcze ostatnio się dowiedziałam, że przeciekające tampony to oznaka krzywej szyjki macicy 🤔🙄

To było w dyskusji o wyższości porodu naturalnego nad cesarką i różnych takich kluskach śląskich 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi