Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

Krejzi1

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Pieprz w moździerzu napisał(a):

W ogóle coraz więcej się mówi o znaczeniu diety przy chorobach związanych z psychiką. Niewłaściwe szczepy bakterii w jelitach, niedobór tych sprzyjających, powoduje spore spustoszenie w chemii mózgu.

No bo jelita to nasz drugi mózg. Ma to w sumie sens ewolucyjny – wszystko, co żyje, musi żreć i wydalać, więc układ pokarmowy powstał bardzo wcześnie. Można być układem pokarmowym bez mózgu (np. niektóre prymitywne organizmy wodne, które sobie dryfują z prądem i jedzą to, co akurat pod pysio wpadnie, oraz niektóre osoby w internecie), ale mieć mózg bez układu pokarmowego już nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Lucy32 napisał(a):

Bardzo lubię,ale mowia tez że tuczy...i co tu wybrać 🤔

Ten artykuł w jakiejś śmieciowej gazecie mnie rozbawił. Mam dystans do tego i uważam, że dla laików podobne podchodzenie do tematu a także rzeszy czytelników może wywołać więcej szkód niż pożytku. Gdyby to było takie proste....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Pokraka napisał(a):

Sorry, ja tak napisałam ale to nie była pretensja ani próba wywołana w Was jakiegoś poczucia winy i wywołania do rozmowy. 

Ja tak sobie gadam. 

Spoko. To nie przytyk z mojej strony :D 

My tu rzeczywiście żyjemy chorobami i zaburzeniami. Czasem to nie pomaga a wręcz ściąga w dół. 

Dlatego równowaga jest potrzebna nawet na forum ;) U mnie objawia się tym, że mam przesyt i czasem mniej się angażuję ale bywa też, że piszę sporo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Ale dolar też będzie słabł mimo że oczywiście Ameryka sobie to reguluje,

kurs dolara nie ma wplyw na gospodarke chin bo oni maja recznie sterowany kurs w stosunku do dolara i nie tylko. gdyby nie to to juz dawno by sie juan umacnial ale przez to nie mogliby swiata zalewac tanimi rzeczami. dlatego u nich jest jak jest bo to nie jest zaden wolny rynek tylko komunizm i wszystko recznie sterowane. 

A Chiny się zajebiscie rozwinęly, mają nowe technologie, inwestycje na każdym kontynencie, saldo handlowe potężne, no i chce rozkręcić swoje krypto walute i też będą chcieli wzmocnić juana i spopularyzować i to się raczej uda bo Europa nie zamknie się na Chiny,

nie do konca maja rozwiniete rejony a maja tez zadu.pia gdzie ludzie nie maja co jesc. niektore rejony sa 30 razy biedniejsze od tych bogatych jak te ktorej "stolica" jest kanton czy szanghaj nigdy nie pamietam tych ich nazw. te prowincje na srodku moze torche na polnocny-wschod  sa biedne jak cholera.

nawet ta prowincja w ktorej sa zhangjaje  ktore kazdy zna tez nigdy nie wiem jak to napisac :D to obok turystycznych i bogatych miejsc to bywa i skrajna bieda gdzie zdjecie z bialym czlowiekiem to powod do dumy w wiosce a to wcale nie jakis biedny rejon jako calosc. 

chiny to ogolnie kraj skrajnosci i wcale nie jakiegos bogactwa moze sumarycznie tak ale ci ludzie co tam zyja nie wygladaja na zamoznych i szczesliwych ogolnie kraj do du.py gdzie co 200 metrow stoja jacys ormowcy w mundurach i pilnuja porzadku gdzie  nie dziala whatsapp, google i wiele innych rzeczy a ludzie sa w wiekszosci smutni jakby mieli depresje.

a i to typowy komunizm na lotnisku stoi 6 urzednikow i patrzy jak jeden przybija wizy mimo ze kolejka na 40 minut stania, dzisiaj bylem w urzedzie w pl i tak samo jedna baba nie ma numerkow i trzeba przyjsc na drugi dzien od rejestracji pojazdow a 5 innych siedzi ale one sie czym innym zajmuja bo np. wydawaniem prawo jazdy :D typowa organizacja pozostala po prlu i analogiczna jak w chinach. 

Bo usa traci na wiarygodności, a trump to odwrót świata od Ameryki tylko przyspieszy wg mnie.

pomaranczowy dziad zwany chitosem zrobil wiecej zlego dla tego kraju niz wszyscy inni amerykanie przez ostatnie 50 lat :D ale sobie frustraci wybrali to maja co chcieli. ja tam nie placze nad tym dziad dlugo juz nie pociagnie nie ma sie co nim przejmowac. chiny na jego miejsce nie wskocza bo chiny sie nigdy nie otworza na swiat bo to zagraza komunizmowi. ludzie by zwobaczyli ze mozna zyc inaczej. zaden komunistyczny kraj na dluzsza mete nie przetrwa na przykladzie kuby ladnie to teraz widac do czego prowadzi komunizm teoretycznie kraj ma wszystko zeby byc bogatym bo sama turystyka by go utrzymala jakby byla dobrze zarzadzana ale kto pojedzie na wakacje jak tam przypada na czlowieka 100g miesa na miesiac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi