Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

Krejzi1

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, Pokraka napisał(a):

I dlatego kobiety żyją dłużej. 😏

Faceci nie chodzą do urologa (chyba, że już muszą) bo badanie prostaty przebiega dość... Nazwijmy to "upokarzająco" dla mężczyzny  xD

Edytowane przez eRCe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Jak juz rozmawiamy o zdrowiu to mnie w tym roku czeka wyrwanie zeba i wstawienie implanta niestety. Pod zebem jest jakas infekcja, ktorej nie da sie inaczej usunac. Na szczescie mnie nie boli, dlatego juz od paru lat z tym chodze, ale juz trzeci dentysta mi mowi, ze lepiej cos z tym zrobic zanim zainfekuje sasiadujace zeby wiec w koncu sie zdecydowalam na ten koszmar. Troche szkoda mi wyrywac niby zdrowego zeba.

Ha ha, no ja badam, robili mi z rok temu nawet jakis ogolny przeglad dla ludzi po 40. 

Koleżanka w pandemię robiła, maseczki ratowały ja przez wyglądem menelki. Jednak jak ktoś ma braki w uzębieniu to ani ładne cichy ani makijaż nic nie pomoże. Miała protezę ale w niej źle się czuła była niewygodna. Polewkę z niej miałyśmy 🫣

7 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

Ale ja nigdy nie miałem potrzeby, bo hydraulika zawsze działała prawidłowo. Jak przestanie to się pewnie wybiorę (choć znając mnie to pewnie nie).

Profilaktyka jest tańsza, skuteczniejsza i lepsza niż leczenie. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, eRCe napisał(a):

Faceci nie chodzą do urologa (chyba, że już muszą) bo badanie prostaty przebiega dość... Nazwijmy to "upokarzająco" dla mężczyzny  xD

Tak bo kobiety to chodzą dla przyjemności po lekarzach 🤦‍♀️

7 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Lepsza smierc niz palec w dupie :D

Ciekawe czy to przejaw tej słynnej męskiej logiki 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Pokraka napisał(a):

Koleżanka w pandemię robiła, maseczki ratowały ja przez wyglądem menelki. Jednak jak ktoś ma braki w uzębieniu to ani ładne cichy ani makijaż nic nie pomoże. Miała protezę ale w niej źle się czuła była niewygodna. Polewkę z niej miałyśmy 🫣

Profilaktyka jest tańsza, skuteczniejsza i lepsza niż leczenie. 😉

Ech, to szkoda, ze nie ma pandemii. Moze bede udawac, ze mam jakiegos wirusa, niektorzy zakladaja maseczki gdy sa chorzy, zwlaszcza Azjaci. U mnie na szczescie ten zab jest malo widoczny, bo jest na dole z tylu, tez mi dadza cos tymczasowego, zeby nie bylo dziury. Na implanta bede musiala czekac 6 miesiecy.

Zle to zabrzmialo, wcale nie szkoda, ze nie ma pandemii, szkoda, ze nie zrobilam tego w czasie pandemii.

5 minut temu, Pokraka napisał(a):

Ciekawe czy to przejaw tej słynnej męskiej logiki

Chyba tak, moj facet ma lek wysokosci i wpadl z kolegami na pomysl, zeby skoczyc na bungee. Mowi, ze gdy stal na gorze to zorientowal sie, jaki to zly pomysl, ale wolal umrzec niz narazic sie na kpiny 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Ech, to szkoda, ze nie ma pandemii. Moze bede udawac, ze mam jakiegos wirusa, niektorzy zakladaja maseczki gdy sa chorzy, zwlaszcza Azjaci. U mnie na szczescie ten zab jest malo widoczny, bo jest na dole z tylu, tez mi dadza cos tymczasowego, zeby nie bylo dziury. Na implanta bede musiala czekac 6 miesiecy.

Zle to zabrzmialo, wcale nie szkoda, ze nie ma pandemii, szkoda, ze nie zrobilam tego w czasie pandemii.

Jej też zeszło tak z 6 miesięcy przynajmniej, coś jej najpierw podawano na odbudowę kośćca bo przez stan zapalny bylo osłabione a przecież nie wkręca w niezdrowe miejsce, potem ten implant i 3 licówki zrobiła bo implant był 1 i było by widać. Więc zrobiła liciwki by reszta zębów lepiej pasowała i uśmiech na super. 😁

Edytowane przez Pokraka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Pokraka napisał(a):

Jej też zeszło tak z 6 miesięcy przynajmniej, coś jej najpierw podawano na odbudowę kośćca bo przez stan zapalny bylo osłabione a przecież nie wkręca w niezdrowe miejsce, potem ten implant i 3 licówki zrobiła bo implant był 1 i było by widać. Więc zrobiła liciwki by reszta zębów lepiej pasowała i uśmiech na super. 😁

A czemu byloby widac? Ten implant sie jakos wyroznial?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Chyba tak, moj facet ma lek wysokosci i wpadl z kolegami na pomysl, zeby skoczyc na bungee. Mowi, ze gdy stal na gorze to zorientowal sie, jaki to zly pomysl, ale wolal umrzec niz narazic sie na kpiny 😆

Myślę, że jednak to zdecydowanie mniej głupie niż nie pójść do lekarza.  😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Żaba Monika napisał(a):

A czemu byloby widac? Ten implant sie jakos wyroznial?

Tak bo implant byłby ładniejszy niż reszta wystawy. Ale zrobienie tych 3 najbliższych zębów wystarczyło i efekt wow. Jednak liciwki dają efekt hollywoodzkiego uśmiechu. 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Pokraka napisał(a):

Tak bo implant byłby ładniejszy niż reszta wystawy. Ale zrobienie tych 3 najbliższych zębów wystarczyło i efekt wow. Jednak liciwki dają efekt hollywoodzkiego uśmiechu. 😁

Mam nadzieje, ze u mnie nie bedzie sie wyroznial, bo slabo mi tego zeba widac. Dentystka mowila, ze nawet nie potrzebuje tego wypelniac niczym w miedzyczasie, ale czulabym sie niekomfortowo z dziura.

Nie wiem co to licowki, to nie to gdzie zdzieraja zeby i cos na nie nakladaja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Pokraka napisał(a):

A nie mogli jej zrobić brzydkiego implantu? 🤔

Jak sobie pomyślę o szlifowaniu zębów, to chyba wole swoje brzydale 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Mam nadzieje, ze u mnie nie bedzie sie wyroznial, bo slabo mi tego zeba widac. Dentystka mowila, ze nawet nie potrzebuje tego wypelniac niczym w miedzyczasie, ale czulabym sie niekomfortowo z dziura.

Nie wiem co to licowki, to nie to gdzie zdzieraja zeby i cos na nie nakladaja?

Tak, ale dobrze zrobione licówki wytrzymają jak implant 20 lat. 

Bo ci powiedziano że implant nie jest na caległe życie. Po 15 latach pewnie będzie trzeba wymienić koronę. 😉

5 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

A nie mogli jej zrobić brzydkiego implantu? 🤔

Jak sobie pomyślę o szlifowaniu zębów, to chyba wole swoje brzydale 😬

Może i by mogli ale czy byś chciała wydać 5 tys na brzydkiego zęba 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Pokraka napisał(a):

Tak, ale dobrze zrobione licówki wytrzymają jak implant 20 lat. 

Bo ci powiedziano że implant nie jest na caległe życie. Po 15 latach pewnie będzie trzeba wymienić koronę. 😉

Może i by mogli ale czy byś chciała wydać 5 tys na brzydkiego zęba 😂

Ech, nawet mi nie mow, na razie nie bede sie tym martwic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

No pewnie! 😄 Bo wtedy to tylko 5 tysięcy a nie wielokrotność za sąsiednie ulepszenia 😄

Prawda, widze tutaj smykalke do oszczedzania.

1 minutę temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

A co tam można włożyć i jak technicznie 🤔

Nie wiem szczerze mowiac jak to bedzie dzialalo. Chyba jakas taka proteza zeba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

No pewnie! 😄 Bo wtedy to tylko 5 tysięcy a nie wielokrotność za sąsiednie ulepszenia 😄

No ja nie, też bym brała z sąsiednimi ulepszeniami, razem z implatem wtedy ja to kosztowało 8 ale przynajmniej ładnie. I właściwie już nie wielka różnica. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

A co tam można włożyć i jak technicznie 🤔

10 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Prawda, widze tutaj smykalke do oszczedzania.

Nie wiem szczerze mowiac jak to bedzie dzialalo. Chyba jakas taka proteza zeba?

Ona miała taka protezę na druciku to była do dupy potem jej zrobił taka przymocowana do innych zębów, nie mogła tego zdejmować i to było ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

To i tak tanio, u mnie niestety sam implant wyniesie 3 razy tyle.

No to było 6 lat temu i jednak prowincja. Nie wiem jak teraz i u nas ceny wyglądają. Na szczęście mam jeszcze wszystkie swoje zęby. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Pokraka napisał(a):

No to było 6 lat temu i jednak prowincja. Nie wiem jak teraz i u nas ceny wyglądają. Na szczęście mam jeszcze wszystkie swoje zęby. 

Od czasow pandemii na pewno podrozalo. W Polsce jest nadal troche taniej niz tutaj z tego co patrzylam, ale wole jednak to zrobic na miejscu, w razie gdyby byly jakies klopoty i musialabym chodzic czesto na wizyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Od czasow pandemii na pewno podrozalo. W Polsce jest nadal troche taniej niz tutaj z tego co patrzylam, ale wole jednak to zrobic na miejscu, w razie gdyby byly jakies klopoty i musialabym chodzic czesto na wizyty.

Też bym postawiła na ciągłość bliskość opieki, tanio to można zrobić w Turcji ale jak to wygląda w realu to już krążą legendy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Pokraka napisał(a):

Też bym postawiła na ciągłość bliskość opieki, tanio to można zrobić w Turcji ale jak to wygląda w realu to już krążą legendy. 

Moja dentystka mowila, ze ma pacjentow po Turcji z powiklaniami.

Choc znajoma robila i jest zadowolona, ale pewnie to tez kwestia szczescia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi