Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy się dobrze zarabiać nie pracując na etacie? Czyli mając tzw. elastyczne godziny pracy

Raccoon

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie poza branżą IT.

Nie mam żadnych specjalnych umiejętności, jestem po ogólniaku i niestety po raz kolejny dochodzę do wniosku że praca na etacie przez moje dolegliwości psychiczne i fizyczne (zespół jelita drażliwego, dyskopatia, astma, alergia, ocd, zaburzenia depresyjne nawracające, do tego duża wadą wzroku też mnie niestety z wielu prac dyskwalifikuje) nie jest dla mnie. Chciałbym pracować w tzw. elastycznych godzinach pracy, ale większość takich ofert to albo branża IT albo jakieś call center dla studentów, a ja mam prawie 31 lat i muszę sam się utrzymać, opłacić rachunki i czynsz. Pracuję od 19 roku życia praktycznie cały czas z krótkimi przerwami (najdłuższa przerwa w zatrudnieniu to był ponad rok w okresie 2023/2024), ale często właśnie przez ujowe zdrowie mi dziękowali albo sam rezygnowałem, zderzało mi się że w jednym roku miałem 10 różnych miejsc zatrudnienia.

Czy ktoś tak pracuje i może coś doradzić?

Edytowane przez Raccoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po liceum ogólnokształtcącym jest ogólnie ciężko. Lepiej mają ci po technikum czy nawet zawodówce, zależy od zawodu. Może powinieneś pomyśleć o jakichś kursach. Sprawdzić na jaki zawód jest zapotrzebowanie w Twoim mieście tak by to nie przeszkadzało ci pracować z Twoimi dolegliwościami. Najlepsza była by praca w internecie, ale z nią też jest ciężko. 

Albo jakieś szkoły policealne, chociaż prywatnie zawsze możesz się z kimś dogadać, zależy na kogo trafisz i co byś chciał robić. 

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, You know nothing, Jon Snow napisał(a):

Najlepsza była by praca w internecie, ale z nią też jest ciężko. 

Pracowałem kiedyś zdalnie (czasy kowidowe), potem niestety był powrót do biura, a potem mnie zwolnili. Teraz większość ofert pracy zdalnej to branża IT albo call center.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, acherontia styx napisał(a):

praca typowo biurowa w systemie hybrydowym (3 dni z biura, 2 dni z domu).

Ciekawe w sumie dlaczego jest mało ofert pracy zdalnej na full. Wtedy można pracować praktycznie z każdego miejsca w Polsce. Ja akurat mieszkam w dużym mieście, ale dużo osób mieszka daleko od wielkich miast gdzie ciężko o pracę.

5 minut temu, acherontia styx napisał(a):

ale no to trzeba mieć jakąś historię leczenia.

Mam taką grubą, ale nie chcę

IMG_5294.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.06.2025 o 17:19, Raccoon napisał(a):

zderzało mi się że w jednym roku miałem 10 różnych miejsc zatrudnienia.

Nieźle. Ludzie czasami mają problem ze znalezieniem jednej pracy, a ty znalazles 10 w rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, bei napisał(a):

Nieźle. Ludzie czasami mają problem ze znalezieniem jednej pracy, a ty znalazles 10 w rok.

To było 10 lat temu, młody byłem i to było na zasadzie tydzień w jednej, potem tydzień w drugiej, same zlecenia. Żabka, call center, magazyn i kilka innych. Miałem wtedy 21 lat, status osoby uczącej się, więc takich brali chętnie do takich prostych prac. Nawet tego w cv nie wpisuję 😆

Edytowane przez Raccoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.06.2025 o 19:23, acherontia styx napisał(a):

To jest Twój wybór. Możesz zmieniać pracę 10x w roku na śmieciowych umowach, a możesz zrobić coś co sprawi, że pracodawca będzie trochę łaskawiej patrzył na potencjalne problemy zdrowotne i mieć etat i wszystkie świadczenia w przypadku dłuższej nieobecności spowodowanej pogorszeniem stanu zdrowia 

Nawet tutaj jest libowe /cenzura/olo?

W dniu 16.06.2025 o 19:23, acherontia styx napisał(a):

To jest Twój wybór. Możesz zmieniać pracę 10x w roku na śmieciowych umowach, a możesz zrobić coś co sprawi, że pracodawca będzie trochę łaskawiej patrzył na potencjalne problemy zdrowotne i mieć etat i wszystkie świadczenia w przypadku dłuższej nieobecności spowodowanej pogorszeniem stanu zdrowia 

Nawet tutaj jest libowe  pieprzenie? @acherontia styx twoje gadanie jest toksyczne, zdajesz sobie sprawę? Może 10-15 lat temu tego rodzaju gadanie jeszcze dało się przełknąć, ludzie są już bardziej świadomi, że nie wszystko jest ich wyborem i nie dadzą sobie tak łątwo wcisnąć libkowego /cenzura/enia. No chyba, chyba, że ofiar szukasz na tym forum, wśród słabszych. Może jakoś odreagowujesz swoją pracę z ludźmi tak, żeby nie dać się przytłoczyć problemami innych, nie wiem. Ale nie wydawaj sądów w tematach, o którech pojęcia nie masz - a są tak złożone, że nie starczyłoby semestru na przedmiocie dedykowanym tylko zagadnieniu wyboru i wolności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xD nie kloccie się. Jej chodziło o wybór odnośnie przedstawiania orzeczenia, korzystania z niego. A jemu odnośnie tego że możesz też srac diamentami a i tak nie dostaniesz cudownej pracy z cudownym szefem. Oboje macie rację 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oficjalnie od 1 sierpnia będę bezrobotny. Nie z mojej decyzji, ale rozstaliśmy się pokojowo, bez kłótni, szef powiedział że mnie lubi ale nie jest mnie w stanie dalej zatrudniać ze względu na moje nieobecności spowodowane problemami zdrowotnymi. Ja go rozumiem, sam bym takiego pracownika zwolnił, bo po co komu pracownik którego ciągle nie ma? Przez cały lipiec mam urlop i tak. A potem zobaczę co dalej. Trochę oszczędności mam. W sumie to nie jest mi smutno, i tak się tego spodziewałem. Nie pierwszy raz jestem w takiej sytuacji więc przywykłem 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi