Skocz do zawartości
Nerwica.com

Galopujące przybieranie na wadze

lorana

Rekomendowane odpowiedzi

Mam lekką niedoczynność tarczycy. W ciągu 2 lat przybrałam 17 kg, w tym 10 kg w pół roku i 4 kg w ostatnim tygodniu, po odstawieniu Euthyroxu.

Eutyrox kazał mi odstawiać endokrynolog( bardzo dobry lekarz) w dawce 50 mg, po tym , jak przez ponad 2 mies. brałam tę dawkę i wystąpiły uporczywe, całodniowe bóle głowy, po 2 mies. brania leków. Nawet tramal nic mi  nie pomagał.

Czy da się jakoś naturalnie poradzić z niedoczynnością?

Nie mam z czego obciąć kalorii, bo ja NIGDY nie jadłam za dużo, raczej mało, ale w granicach normy.

Jestem żywym przykładam tego, że tycie z powietrza jest możliwe.

Tycie nie ma nic wspólnego z branymi przeze mnie antydepresantami, jak nie brałam ich krótko wcale, to też tyłam.

Edytowane przez lorana
Zapomniałam dopisac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam niedoczynnosc tarczycy i hasimoto. Biorę eutyrox 112. Jestem szczupła (rozmiar 38). Nie wiem ile ważę bo od kilku lat się nie ważyłam. Od 3 miesiecy biegam 3 razy w tygodniu i prawdopodobnie jeszcze schudłam w tym czasie.

Ja zanim zaczęłam się leczyć 20 lat temu byłam szczupłą nastolatką i na pewno waga nie wskazywała na to że mam jakieś problemy. Potem miałam taki okres, że trochę przytyłam. Nie wiem czy była w tym wina tarczycy. Jak mieszkałam w domu to mama raczej dietetycznie nie gotowała.  Odchudzałam sie przez chwilę, ćwiczyłam. Udało mi się schudnąć 12 kg. Chyba nie ma jakieś specjalnej recepty. Zdrowa dieta, ruch. Jak się je za mało to też ponoć nie jest dobrze bo organizm wszystko kumuluje. Tak po prostu jest, że jedni nie ważne ile i co jedza i są szczupli a inni nie. Trzeba się z tym pogodzić i robić co można.  

Nie wiedziałam, że można tak źle zareagowc na euthurox.  Czyli co wyszło na to, że masz tej niedoczynności nie leczyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, lorana napisał(a):

Czy da się jakoś naturalnie poradzić z niedoczynnością?

No to skoro endokrynolog kazał Ci odstawić hormony, to nie powiedział Ci o co masz zadbać, żeby nie nasilała się niedoczynność?

Sama mam niedoczynność, aktualnie prawdopodobnie nie reagującą na hormony (widzę to po wynikach, które nie specjalnie się zmieniły mimo korekty dawki) i u mnie endokrynolog w ogóle nie zaczynał od razu od hormonów i TSH zbiła mi samymi suplementami odpowiednio dobranymi. Hormony doszły po czasie, przy nadal częściowo utrzymanej suplementacji.

Nie podam jakimi, bo u mnie niedoczynność została wywołana konkretnym czynnikiem i miałam przy tym zapalenie tarczycy (nie Hashimoto) i suplementy były dobierane pod stan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, acherontia styx napisał(a):

to skoro endokrynolog kazał Ci odstawić hormony, to nie powiedział Ci o co masz zadbać, żeby nie nasilała się niedoczynność?

Rozpisał tylko dawkowanie witaminy d3 na cały rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi