Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy Luminal może pomóc na bezsenność?

lorana

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka lat temu przez rok spałam po 3 h na dobę. Czułam się wtedy lepiej psychicznie, więc jakoś to przetrwałam, ale to był horror.

Teraz zdarza się,że nie śpię przez 40 h i wysiadam. Biorę 45 mg mirty, czasem ketrel 100, Feniactil inne ustrojstwa i nic nie działa. Żadne zetki( zolpidem, zolpikln itp) nie uśpiły mnie nigdy. Benzo w każdej dawce tak samo. 

Są dni, że śpie na samej mircie, więc nie brałabym tego Luminalu codziennie, wiem, że on uzależnia.

Słyszeliście, że ktoś brał ten lek na sen lub korzystaliście, i czy on może pomóc w bezsenności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystałem, tylko niestety nie zawsze w sposób terapeutyczny. Zanim zacznie działać potrafi upłynąć do godziny, czasem nawet dłużej i czlowiek tego nie świadomy jest w stanie bardzo łatwo go przedawkować, czasem ze skutkiem śmiertelnym. Uwierz mi i przestań myśleć o tym leku. Zbyt długo pozostaje w organizmie, jak na lek nasenny. To jest ostatnia nadzieja dla chorych na jakieś trudne do opanowania rodzaje padaczki, nie dla ludzi z bezsennością. Uzależnienie przyjdzie zawsze z czasem, a wyjśc jest z tego trudniej, niż z najsilniejszych benzo.

Próbowałbym z tą mirtazapiną i Ketrelem, to nie są złe leki. Ewentualnie zapytaj lekarza o inny lek neuroleptyczny na spanie. Tylko lekarza psychiatrę. Z benzodiazepin można korzystać doraźnie, kiedy jesteś powiedzmy mocno nie wyspana, np. któryś dzień pod rząd bez snu. Do typowo nasennych leków z tej grupy należą: Estazolam, Signopam, Nitrazepam, ale też i Relanium.. mi czasem pomagał Lorafen.

Edytowane przez Fobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 minut temu, Fobic napisał(a):

. Do typowo nasennych leków z tej grupy należą: Estazolam, Signopam, Nitrazepam, ale też i Relanium.. mi czasem pomagał Lorafen.

Mnie zetki nie uśpiły ani razu. Benzo też.

Edytowane przez lorana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze Midazolam, tylko on bardzo krótko działa. Próbowałaś różnych dawek? Czy po jednej tabl. danego leku? Za zgodą lekarza może zwiększ dawkę. Biorąc benzo doraźnie nic ci nie grozi, dopóki nie łączysz ich z alkoholem, lub nie bierzesz opioidowych leków przeciwbólowych. Tak ogólnie, to pozostałbym przy kombinacji antydepresant + neuroleptyk. Oprócz mirtazapiny stosowałem też mianserynę z trochę gorszym rezultatem, ale tobie może akurat wyjdzie na dobre. Z neuroleptyków najwięcej brałem właśnie kwetiapinę (Ketrel) i promazynę, która w tej samej dawce działa silniej i dłużej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi