Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wieczne zmęczenie

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, acherontia styx napisał(a):

@Lusesita Dolores przede wszystkim badania krwi i od tego trzeba zacząć. Ten kolagen to Ci pomoże jak umarłemu kadzidło, człowiek nie przyswaja kolagenu w takiej formie bo go strawi i po kolagenie.

Robię morfologię pełną co 2 miesiące i wszystko jest w normie.

O co Ci chodzi o przyswajanie kolagenu w takiej formie.?

Ja biorę kolagen w płynie. Dałam za niego kupę kasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.08.2024 o 20:37, Lusesita Dolores napisał(a):

biorę colagen firmy primabiotic i witaminę B complex

Mamie kupiłem DopperHerz Kolagen 11000. Kolagen ma postać płyną i składa się z 30 buteleczek. Jedna na dzień. Dostrzega poprawę:⁠-⁠)

https://gemini.pl/doppelherz-system-kollagen-11000-plus-25-ml-x-30-ampulek-0093693?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=ceneo&utm_id=ceneocpc&ceneo_cid=efe82650-5b6d-99de-d436-6f954e8868a1

Co mogę brać na zmęczenie które mi towarzyszy bez przerwy?

Ciagle jestem niewyspana i zmęczona.....

W dniu 3.08.2024 o 20:58, acherontia styx napisał(a):

Przyczyn może być wiele. Proponuję zielona herbatę matcha z Japonii oraz inulinę :⁠-⁠)

A jak się odżywiasz? Regularnie? Jesz śniadanie?

W dniu 3.08.2024 o 20:58, acherontia styx napisał(a):

No ale morfologia to nie wszystko. Panel tarczycowy, żelazo, ferrytyna, wit. D i resztę też w takiej sytuacji powinno się sprawdzać.

Popieram wykonanie badań.

Edytowane przez johnn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Badanie tarczycy było?

Może potrzebujesz więcej snu? Jesteś w stanie spać więcej?

Śpij codziennie w tych samych godzinach, nawet w weekend, to poprawi jakość snu. Nie pij herbaty i kawy po 14 stej, mają kofeinę i spłycają sen. Zainteresuj się detoxem dopaminowym, w tym temacie będą informacje co obniża poziom tego neuroprzekaźnika, m.in smartfony używane zbyt długo, zachcianki, słodycze.

Pewnie są jeszcze jakieś kwestie, o których nie pamiętam albo nie wiem.

Na koniec, na pewno bardzo mogą pomóc adaptogeny. Zen szeń, rożeniec górski i inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wcześniej miałaś takie objawy przy tym zestawie leków?

Też większość tych leków, które bierzesz są lekami ostatniej szansy, więc zakładam, że są one u ciebie już absolutną koniecznością. Wobec tego nie wolno mi w tym zakresie niczego sugerować.

Ale mogę zaproponować wizytę u lekarza prowadzącego, który może zaproponuje ci coś na wzmocnienie i nie mam tu na myśli jakichś tam leków ale może suplementy, dietę, zdrowy styl życia. To potrafi bardzo zmobilizować organizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co mogę brać na zmęczenie które mi towarzyszy bez przerwy?

Ciagle jestem niewyspana i zmęczona.....

pracuje od poniedziałku do piątku po 7 godzin

biorę colagen firmy primabiotic i witaminę B complex

Może zbadaj witaminę D? Bardzo częsty niedobór 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.08.2024 o 20:54, Lusesita Dolores napisał(a):

Wszyscy tylko zbadaj to zbadaj tamto...

A ja po prostu chce czuć się normalnie bez tych całych badań

Przewlekłe zmęczenie może mieć wiele przyczyn, banalnych, poważnych, fizjologicznych czy psychologicznych i badaniami wyklucza się po prostu lub potwierdza niektóre opcje. Zmęczenie jest typowe dla cukrzycy i niedoczynności tarczycy a to są powszechne schorzenia. Poza tym niedobór wit D też powoduje duże zmęczenie. Jeśli to jest powód, to zmęczenie nie jest jedyną rzeczą, która Ci zagraża, dlatego trzeba to sprawdzić, a leczenie przyczyny usunie zmęczenie. 
Senność i zmęczenie często jest spowodowane tak banalną rzeczą jak… przewlekłe odwodnienie! Jeśli ktoś jest ciągle senny, pierwszym krokiem są oczywiście badania oraz przyjrzenie się stylowi życia. W wielu przypadkach spadek formy minie jeśli człowiek zacznie pić 2 litry wody dziennie, jeść 5 porcji warzyw, spać regularnie i ruszać się codziennie chociażby na spacer. Tylko tyle i aż tyle.

Jeśli fizycznie jest się zdrowym a zmiana stylu życia nie pomogła, to w grę wchodzą zaburzenia typu hipersomnia czy zespół przewlekłego zmęczenia. To są już jednostki cięższe do diagnozy i leczenia. W każdym razie, nie ma prostego sposobu żeby czuć się lepiej. Nawet jeśli zmęczenie wynika ze stylu życia, to zmiana go podczas gdy człowiek by tylko spał i leżał też jest trudna. Wiem co mówię, bo czuję się zmęczona od jakiś 25 lat. Potrafię spać po 14 godz na dobę i być niewyspana. Są dni kiedy oczy same mi się zamykają. Rano jest horror, dobudzenie się to fizyczna tortura, oczy pieką i się zamykają, ciało nie chce mnie słuchać, mózg krzyczy o jeszcze 10 min snu. I tak codziennie. Ostatnio ograniczam sen. Staram się spać nie więcej niż 9 godz na dobę bo za długie spanie też paradoksalnie powoduje senność i zmęczenie. I jest ok. Wstaje się tak samo trudno, śpiąca i tak jestem, ale więcej zrobię w ciągu doby jeśli śpię 9 godz a nie 12.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.09.2024 o 11:23, Jurecki napisał(a):

Zmęczenie jest po prostu od choroby i nic z tym nie zrobi.

A co, jeśli czujesz się zmęczony bez powodu i odkąd pamiętasz, a lekarze mówią Ci, że nic Ci nie dolega? Niby nie cierpisz na żadną chorobę, ale są dni, kiedy jesteś tak wykończony bez powodu, że nie możesz funkcjonować. Nie masz diagnozy, oficjalnie nic Ci nie dolega, ale czujesz się jak trup. Jak na to wziąć L4? Jak to wytłumaczyć? Ja tak mam, lekarz niby tłumaczy spadki energii przez ADHD, ale nadal nie bardzo wiadomo jak to ogarnąć? Powinnam postarać się o zaświadczenie o niepełnosprawności czy raczej dalej się zmuszać do jako takiego funkcjonowania w te dni, kiedy czuje się jak zombie? Kto mi powie co jest lepsze dla mnie? Czy pozwalanie sobie na odpoczynek kiedy nie mam energii, czy raczej pokonywanie własnych słabości? Jak do tej pory, ani psychiatrzy ani psychologowie ani inni lekarze nie odpowiedzieli mi na to pytanie. To ja muszę decydować czy mam się do czegoś zmusić czy raczej odpuścić. I nawet nie wiem, czy to dla mnie dobre czy nie. Nikt nie potrafi mi powiedzieć czy powinnam się zajechać dla rezultatów, czy może raczej robić rzeczy na 20% moich możliwości, ale zupełnie bez presji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi