Skocz do zawartości
Nerwica.com

Elektrowstrząsy

Damiano123456

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.12.2023 o 11:41, Pssd98 napisał(a):

Elektrowstrząsy podaje się w formie serii zabiegów odbywających się zwykle dwa razy w tygodniu przez 3-8 tygodni.

Miałeś ew?

Powiedzcie jak mocno to bolesne jest jestem ciekawa. Pewnie wyjdzie że dentysta jest bardziej bolesny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Doktor Indor napisał(a):

Czy ja jestem jedyną osobą, którą fakt stosowania takiej terapii przeraża?

A bo w filmach to tak głupio zawsze przedstawione. Że bardziej przypomina krzesło elektryczne niż terapie.

Skuteczność to większość opinii jakie sam słyszałem jest w krótkim okresie czasu dobra ale z trwałością efektów jest już róznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, shadow_no napisał(a):

A bo w filmach to tak głupio zawsze przedstawione.

Filmy filmami, tam jak pacjenta rażą prądem to musi podskakiwać jak rażony prądem i włosy muszą mu dęba stawać, inaczej nie będzie efektu. Ale mi nie chodzi o efekt filmowy a o to, czym to jest naprawdę, czyli o celowe, niekierowane przepuszczenie prądu przez tak delikatną i skomplikowaną strukturę, jaką jest mózg, w celu m.in. wywołania napadu padaczkowego, licząc się m.in. z ryzykiem arytmii i utratą pamięci. „Jakoś to działa, ale w sumie to nie wiemy jak”. Nie wiem co się musi z kimś zadziać żeby to było uzasadnione. Nie wiem co musi się z kimś dziać, żeby dobrowolnie się na to zgodził. I to to mnie przeraża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

Nie wiem co musi się z kimś dziać, żeby dobrowolnie się na to zgodził. I to to mnie przeraża.

Rozumiem to bo sam bym się takiej metody leczenia nie podjął. Natomiast rozumiem też podejście pacjentów dla których może się to wydawać jedyna opcja na poprawę ich stanu. W walce o swoje zdrowie czasem możemy dojść do pewnej ściany i wtedy może się to wydawać jedyna opcją.

W sumie czasem podobne słowa słyszałem odnośnie podejścia do leków stosowanych w psychiatrii. Sporo osób podobnie do nich podchodzi "nie wiem co musiałoby się ze mną dziać, żebym zdecydował się na psychotropy" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi