Skocz do zawartości
Nerwica.com

Kryzys

Michu95

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety mam całkowity kryzys I bezsenność i to że za dnia przesypiam Pół dnia

Ale i nie tylko bo też to że mam typowo depresyjne problemy

Spadek nastroju monstrualny załamanie porażkami

Oraz do tego szajbami ojca i paroma innymi sprawami

Nie wiem co zrobić..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Michu95 napisał(a):

Niestety mam całkowity kryzys I bezsenność i to że za dnia przesypiam Pół dnia

Ale i nie tylko bo też to że mam typowo depresyjne problemy

Spadek nastroju monstrualny załamanie porażkami

Oraz do tego szajbami ojca i paroma innymi sprawami

Nie wiem co zrobić..

To bezsenność czy przesypianie pół dnia? . Bo jak bezsenność dla Ciebie  to nie spanie w nocy, a spanie w dzień no to źle to interpretujesz pojęcie , bo to jest zaburzony rytm dobowy. Ja nie zasypiam w dzień nawet jak nie śpię całą noc, męczę się, ale czekam do następnej nocy i dopiero zasypiam. Leczysz w jakiś sposób tą depresję? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, DEPERS napisał(a):

To bezsenność czy przesypianie pół dnia? . Bo jak bezsenność dla Ciebie  to nie spanie w nocy, a spanie w dzień no to źle to interpretujesz pojęcie , bo to jest zaburzony rytm dobowy. Ja nie zasypiam w dzień nawet jak nie śpię całą noc, męczę się, ale czekam do następnej nocy i dopiero zasypiam. Leczysz w jakiś sposób tą depresję? 

Właśnie w ten sposób robię ja ale często padam w środku dnia co do leczenia owszem biorę leki pregabaline 

Neurotop olanzapine i clopixol mam ten kryzys

Ze względu na nadmiar różnych negatywnych sytuacji

Mowa tu i o przegranej w konkursie który miał wypromować

Moją twórczość muzyczną mowa tu o sprzeczkach z ojcem

Który ma ciężki charakter i ma niebieską kartę

Mowa tu o parkinsonizmie polekowym

Na który biorę lek który nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Michu95 napisał(a):

Właśnie w ten sposób robię ja ale często padam w środku dnia co do leczenia owszem biorę leki pregabaline 

Neurotop olanzapine i clopixol mam ten kryzys

Ze względu na nadmiar różnych negatywnych sytuacji

Mowa tu i o przegranej w konkursie który miał wypromować

Moją twórczość muzyczną mowa tu o sprzeczkach z ojcem

Który ma ciężki charakter i ma niebieską kartę

Mowa tu o parkinsonizmie polekowym

Na który biorę lek który nie pomaga.

Bierzesz cztery leki które na samopoczucie to na pewno nie pomogą. Żaden z nich nie jest lekiem przeciwdepresyjnym , wszystkie hamujące UN

Edytowane przez DEPERS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, DEPERS napisał(a):

Bierzesz cztery leki które na samopoczucie to na pewno nie pomogą. Żaden z nich nie jest lekiem przeciwdepresyjnym , wszystkie hamujące UN

Radziłbyś mi powiedzieć o tym wszystkim psychiatrze?

Bo wiem że ostatnio bardzo się pogorszyło.

Poza stanami depresyjnymi i bezsennością mam też spore lęki nie raz z bólem brzucha i do tego jestem nerwowy mimo leków uspokajających bywam pobudzony wszystko trwa

Z 3-6 tygodni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, Michu95 napisał(a):

Radziłbyś mi powiedzieć o tym wszystkim psychiatrze?

Bo wiem że ostatnio bardzo się pogorszyło.

Neuroleptyki hamują UN poprzez blokowanie dopaminy, pregabalina też hamuje, ale żaden z tych leków nie ma działania serotonicznego, a to głównie ona uspokaja wprowadza taki chill, ja po neuroleptykach w ogóle nie mogłem spać byłem tylko osowiały. Dwa pozostałe leki bierzesz pewnie na drgawki. To jest dość silny zestaw leków, lekarz który to przepisywał nie robił raczej tego na depresję więc Twój obecny stan jest inny niż na ostatniej wizycie i leczenie też nie jest ułożone Strike przeciwdepresyjne wręcz bym powiedział, że na jakiś silny epizod schizofrenii. Na pewno musisz iść do lekarza, bo neuroleptyki stosowane same bez leków przeciwdepresyjnych mogą powodować anhedonie jak u mnie np sulpiryd stosowany solo. Twój stan się pogorszył więc lekarz musi o tym wiedzieć żeby dobrać odpowiednio leczenie, myślę, że coś dobierze przeciwdepresyjnego, może coś zredukuje, albo całkiem odstawi. Lekarza musisz odwiedzić obowiązkowo:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, DEPERS napisał(a):

Neuroleptyki hamują UN poprzez blokowanie dopaminy, pregabalina też hamuje, ale żaden z tych leków nie ma działania serotonicznego, a to głównie ona uspokaja wprowadza taki chill, ja po neuroleptykach w ogóle nie mogłem spać byłem tylko osowiały. Dwa pozostałe leki bierzesz pewnie na drgawki. To jest dość silny zestaw leków, lekarz który to przepisywał nie robił raczej tego na depresję więc Twój obecny stan jest inny niż na ostatniej wizycie i leczenie też nie jest ułożone Strike przeciwdepresyjne wręcz bym powiedział, że na jakiś silny epizod schizofrenii. Na pewno musisz iść do lekarza, bo neuroleptyki stosowane same bez leków przeciwdepresyjnych mogą powodować anhedonie jak u mnie np sulpiryd stosowany solo. Twój stan się pogorszył więc lekarz musi o tym wiedzieć żeby dobrać odpowiednio leczenie, myślę, że coś dobierze przeciwdepresyjnego, może coś zredukuje, albo całkiem odstawi. Lekarza musisz odwiedzić obowiązkowo:) 

Tak też zrobię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do clopixolu i olanzapiny biorę ten zestaw na urojenia

Pregabaline z kolei na lęki ale jest bezskuteczna

I przydałoby się coś mocniejszego co do neurotopu

Biorę go jako stabilizator nastroju masz rację przyda się 

Lekka korekcja w lekach mowa tu o antydepresancie

Oraz jakimś przeciwlękowym bo to co dzieje się ze mną 

To dramat do tego drgawki rąk na nie biorę comtess

Który już w ogóle jest niewypałem i czekać mnie będzie 

Pewnie wizyta u neurologa bo w obecnym stanie

To nawet tworzyć muzyki nie mogę.

Dzięki za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

59 minut temu, Michu95 napisał(a):

Dzięki za rady.

😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

59 minut temu, Michu95 napisał(a):

Dzięki za rady.

Antydepresanty są zazwyczaj przeciwlękowe np paroksetyna, wenlafaksyna, duloksetyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, Michu95 napisał(a):

Karbamazepina, zgodnie z ulotką, może zmniejszać stężenie olanzapiny w surowicy krwi i tym samym zmniejszać jej skuteczność. Skoro masz ją zaleconą jako stabilizator, to ja bym spróbował zaproponować lekarzowi jej zamianę na lamotryginę, która jako jeden z niewielu stabilizatorów ma działanie zapobiegające depresji. Akurat lamotrygina jest delikatniejsza w działaniu od karbamazepiny, jest dużo lepiej tolerowana i co najważniejsze - nie zmniejsza stężenia w krwi albo i skuteczności innych leków.

Jeśli chodzi o antydepresanty, to rzeczywiście można spróbować ci jakiś dać, skoro ciągle masz stany lękowo-depresyjne. Ja ze swojej strony mogę polecić duloksetynę, która zdaje się mieć najlepiej zrównoważone działanie serotoninergiczno-noradrenergiczne spośród wszystkich leków przeciwdepresyjnych dostępnych w Polsce. Oprócz działania na depresję duloksetyna ma udowodnione klinicznie działanie na zespół lęku uogólnionego czyli w potocznym rozumieniu tzw. "przewlekły stres". 

Co do pregabaliny, to myślę, że można by ją darować na jakiś czas, ona jest mocno tłumiąca i stosuje się ją raczej wtedy, kiedy leki przeciwdepresyjne są nieskuteczne przy leczeniu lęku. 

Porozmawiaj z lekarzem o możliwościach bezpiecznego dopasowania odpowiednich dla ciebie leków. Najlepiej tak, aby zostało ci w zestawie jak najmniej leków, w jak najmniejszych skutecznych dawkach. Do tego powinno się dążyć, każdy lekarz powinien o tym pamiętać. Im więcej leków i im wyższe dawki, tym większe ryzyko nasilenia działań niepożądanych i tym samym pogorszenia jakości życia. 

Clopixol to mocny lek. Silnie działa na objawy wytwórcze schizofrenii, w tym urojenia i omamy. Poza tym działa też mocno uspokajająco. W połączeniu z olanzapiną, to już jest ultramocny lek. Ja bym starał się go ograniczyć do minimum, a nawet do zera. Bo też teoretycznie sama olanzapina powinna dawać radę z silnymi urojeniami.

Też jestem ciekaw, co by było gdyby odstawiono ci tą karbamazepinę i zwiększono olanzapinę do dawki, która działała by skutecznie na te urojenia, bo jak wspomniałem teoretycznie karbamazepina może trochę dziwnie majstrować przy tej olanzapinie. Olanzapina ma już szersze działanie w leczeniu schizofrenii - powinna działać zarówno na objawy pozytywne, jak i negatywne. Bo clopixol, zgodnie z literaturą, to już w zasadzie tylko na objawy wytwórcze i stany pobudzenia będzie działał - tak jak wyżej napisałem. Dlatego w ostateczności można by spróbować samej olanzapiny bez clopixolu. Ale nie mi to oceniać!

Wobec tego moja propozycja jest następująca:

duloksetyna + lamotrygina + olanzapina + (ewentualnie) clopixol 

Oczywiście nie jestem lekarzem, dlatego nie podaję tutaj konkretnych dawek oraz które leki po kolei wprowadzać i odstawiać. Ty w żadnym wypadku nie masz prawa sam tego robić!!! Od tego jest już tylko lekarz. Życzę powodzenia! 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem u mnie ten że mam urojenia cały czas (bez clopixolu)

a olanzapine biorę tylko na noc a w dzień olanzapiny brać bym nie mógł ze względu na działanie na senne samą lamo brałem kiedyś i nie działała więc prędzej już dulo i lekka modyfikacja clopixolu oraz wdrożenia mirtoru zamiast olanzapiny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olanzapina sama nie da rady z psychozą i urojeniami, działa bardziej jak stabilizator i na sen. Też biorę clopixol (raz na miesiąc depot) i olanzapinę na noc. Tak więc @MarekWawka01 lepiej nie zalecaj odstawienia clopixolu. Wszystko zależy od tego na co kto bierze.

Cytat

A takie pytanie jaki lek jest najbardziej skuteczny?

A to pytanie jest zupełnie "od czapy". Nie ma czegoś takiego jak najbardziej skuteczny lek, bo na jednego coś będzie skuteczne a na innego nie. Musisz niestety sam przejść przez dopasowywanie leku do swoich potrzeb. U mnie np. clopixol + olanzapina wyeliminowały to co niepotrzebne, znaczy urojenia. Brałem przez trochę pregabalinę, ale teraz nie biorę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznaję w kwietniu gdyby nie ja doszło by do tragedii

Powstrzymałem konflikt moich rodziców ojciec leciał 

Z rękami na mamę ja powstrzymałem go przed pobiciem

Mojej mamy zgłosiłem to i ma założoną niebieską kartę od wtedy jestem w kryzysie.

Edytowane przez Michu95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi