Skocz do zawartości
Nerwica.com

DULOKSETYNA (AuroDulox, Depratal, Dulofor, Duloxetine Mylan/ +pharm/ Sandoz/ Zentiva, Dulsevia, Duloxetenon, Dutilox)

suzak29

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, Orzeszkowa napisał(a):

Lucy to fajnie że u ciebie działa. Ja teraz nie jestem w momencie do odstawiania a poza tym wiele osób pisało że przy kolejnym razie lek nie działał tak jak za pierwszym razem. 

U mnie tak sobie ale mam też pewne problemy życiowe. Zawsze jest problem przy naszej chorobie stwierdzić, czy zły nastrój wynika z problemów czy z pogorszenia choroby.

No tak,odstawianie i wchodzenie spowrotem to tez nie taka prosta sprawa.Ja musialam odstawic,bo bylo slabo.Teraz po dwoch miesiacach przerwy wchodze znowu bo nie mam juz alternatyw zadnych.Wypròbowalam amitryptyline i to bylo kiepskim pomyslem.Mi jeszcze nie jest dobrze jestem dopiero czwarty dzien na 30mg i dwa pierwsze dni byly spokojne.Od wczoraj się zaczęło.Moze 90tka cos ci pomoze w twoim przypadku warto spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Mi  na zaburzenie lękowe uogolnione niedawno przepisał lekarz wenlafaksyne (velaxin37.5). Przez pierwsze 7 dni ostra biegunka, gazy, mdłości, brak apetytu ból głowy. Myślałem ze te skutki uboczne ustapią ale nie bylo żadnej poprawy. Po konsultacji z lekarzem kazał pilnie odstawić skoro po 7 dniach nie jest nic lepiej. Przepisał mi  w zamian duloksetyne . Wczoraj pierwsza dawka wzięta.  Lekką senność mialem w ciągu dnia i lekkie gazy. Zobaczymy jak kolejne dni beda wyglądały. Gorzej u mnie ze snem. Setinin pomagal tylko na początku. Tritico bardzo zaklejony rano bylem i tez Częste wybudzenia były.  . Tisercin po nim jestem spiacy ale mimo wszystko wybudzam sie w nocy i śpię na czujce.. hydroksyzyna dziala ttlko przez 2-3 dni. Potem juz to samo co zawsze. Bardzo dużych okres czuwania w nocy. Spanie na czujce. Przekladaniesie z boku na bok. Nie moge przespać całej nocy i byc wyspanym. Macie jakies sposoby na sen??? Dostałem teraz do duloksetyny lek na noc :Chlorprothixen® Hasco 30mg i mimo wszystko dalej sen bez poprawy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, Dadek napisał(a):

Witajcie. Mi  na zaburzenie lękowe uogolnione niedawno przepisał lekarz wenlafaksyne (velaxin37.5). Przez pierwsze 7 dni ostra biegunka, gazy, mdłości, brak apetytu ból głowy. Myślałem ze te skutki uboczne ustapią ale nie bylo żadnej poprawy. Po konsultacji z lekarzem kazał pilnie odstawić skoro po 7 dniach nie jest nic lepiej. Przepisał mi  w zamian duloksetyne . Wczoraj pierwsza dawka wzięta.  Lekką senność mialem w ciągu dnia i lekkie gazy. Zobaczymy jak kolejne dni beda wyglądały. Gorzej u mnie ze snem. Setinin pomagal tylko na początku. Tritico bardzo zaklejony rano bylem i tez Częste wybudzenia były.  . Tisercin po nim jestem spiacy ale mimo wszystko wybudzam sie w nocy i śpię na czujce.. hydroksyzyna dziala ttlko przez 2-3 dni. Potem juz to samo co zawsze. Bardzo dużych okres czuwania w nocy. Spanie na czujce. Przekladaniesie z boku na bok. Nie moge przespać całej nocy i byc wyspanym. Macie jakies sposoby na sen??? Dostałem teraz do duloksetyny lek na noc :Chlorprothixen® Hasco 30mg i mimo wszystko dalej sen bez poprawy. 

Miałem podobne akcje z lekami ssri zwłaszcza biegunki wspomaganie sie loparemidem, ale ile można ? Ja obecnie zmieniłem całkowicie grupę leków. Na wenlafaksynie też miałem biegunki. A odnośnie duloksetyny nie wiem bo nie brałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.12.2025 o 16:50, Lucy32 napisał(a):

No tak,odstawianie i wchodzenie spowrotem to tez nie taka prosta sprawa.Ja musialam odstawic,bo bylo slabo.Teraz po dwoch miesiacach przerwy wchodze znowu bo nie mam juz alternatyw zadnych.Wypròbowalam amitryptyline i to bylo kiepskim pomyslem.Mi jeszcze nie jest dobrze jestem dopiero czwarty dzien na 30mg i dwa pierwsze dni byly spokojne.Od wczoraj się zaczęło.Moze 90tka cos ci pomoze w twoim przypadku warto spróbować.

Hej. Jaka dawke amitryptyliny bralas? Co bylo z nia nie tak i jak dlugo na niej wytrzymalas? Ja bralem duloksetyne 120mg ale niewiele dawala i tez teraz probuje amitryptyliny 100 - 150mg. Poczatki byly obiecujace a teraz sam nie wiem. Wyprobowalem juz tone lekow.

Bralas kiedys reboksetyne (Edronax)? Tez mocno dziala na noradrenaline...

A dobra, widze juz ze to Ty wczesniej odpisalas w watku o amitryptylinie. W takim razie wszystko jasne 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, NoMoreDepression napisał(a):

Hej. Jaka dawke amitryptyliny bralas? Co bylo z nia nie tak i jak dlugo na niej wytrzymalas? Ja bralem duloksetyne 120mg ale niewiele dawala i tez teraz probuje amitryptyliny 100 - 150mg. Poczatki byly obiecujace a teraz sam nie wiem. Wyprobowalem juz tone lekow.

Reboksetyny nigdy nie bralam.Teraz jestem na Dulo.Amitryptylina mnie szarpala w ciagu dnia lękami i stanem depresyjnym.Nic nie ustepowalo po podnoszeniu dawki.Doszlam do 100mg i na tej dawce bylam prawie trzy tyg i nie bylo zadnego progresu.Leki jak byly,tak byly i depresyjny nastroj.Wyzej wchodzic nie chcialam bo mialam za duzo ubokow np.problemy z kupka.I czulam sie juz wyczerpana.Na sen dzialala po 4 godz od wziecia i to slabo jakos.Wybudzalam sie w nocy i wstawalam i tak wczesnie.Bralam ja juz o 20.00tej zeby moc zasnac o 1wszej w nocy i to ze zmuszeniem sie do snu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jeszcze biore mirte 30 oprocz tego takze u mnie ze snem w porzadku, wrecz denerwuje mnie uspokajajace dzialanie ami, prawdopodobnie przeciwhistaminowe - ale juz jest troche lepiej po 2 tyg brania.

Jesli masz problem z energia i szukasz noradrenaliny to polecam sprobowac reboksetyny. Ale tez moze wywolac lęk, wiadomo na kazdego dziala inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, NoMoreDepression napisał(a):

No ja jeszcze biore mirte 30 oprocz tego takze u mnie ze snem w porzadku, wrecz denerwuje mnie uspokajajace dzialanie ami, prawdopodobnie przeciwhistaminowe - ale juz jest troche lepiej po 2 tyg brania.

Jesli masz problem z energia i szukasz noradrenaliny to polecam sprobowac reboksetyny. Ale tez moze wywolac lęk, wiadomo na kazdego dziala inaczej.

No widzisz ciebie Ami uspokaja a mnie męczyła lękami i pobudzeniem.Caly dzien czulam sie jak chora na niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

57 minut temu, Catriona napisał(a):

Najgorszy lek ever - on powinien zostać już dawno wycofany. 

Tak sie składa, że na mnie całkiem niezle działa i nie mam zbytnich skutkow ubocznych. Ja bralem to nawet w kombo z 375 wenlafaksyny, 30 mirty i jeszcze metylofenidat, takze powinienem latać, ale wcale tak nie było ;) Mam strasznie zryte receptory. Ale pamiętaj, że każdy z nas jest innych i takie uogólnienia nie bardzo mają miejsce w psychiatrii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest i tak stary lek, w wielu krajach już wycofany - u nas też w końcu wycofają. Reboksetyna aktywizująca? Spałam po niej 18h/doba a lekarz jak mnie zobaczył po 4 dniach brania stwierdził, że wyglądam jakbym nie spała tydzień. Z marszu wypisał mi na 2 tyg, zwolnienie i kazał natychmiast odstawić i wysłał na badania bo był przerażony moim stanem. Podkreślam brałam tylko 4 dni
Gdzie brałam inne leki aktywizujące i nie miałam absolutnie takich problemów. Ten też nie nasilił lęków ani niczego, ale fizycznie zrobił ze mnie chodzącego trupa. Największy syf jaki istnieje.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zupełnie odwrotnie zadziałał u Ciebie niż u mnie. A brałem nawet po 8 - 12 mg.

Tylko, że ja wtedy jeszcze benzo jadłem na codzień, co pozwalało mi eksperymentować z niższym ryzykiem "lękotwórczości". Na pewno mi się po tym nie chciało spać, miałem też zmniejszony apetyt.

Ale coś w tym jest co piszesz, kiedyś moja była psychiatra była zdziwiona, że to biorę - mówiła, że przepisała 3 razy 3 osobom i za każdym razem były jakieś paskudne skutki uboczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, NoMoreDepression napisał(a):

A dobra, widze juz ze to Ty wczesniej odpisalas w watku o amitryptylinie. W takim razie wszystko jasne 🙂

A co ci nie pasuje teraz na Ami ?Masz jakies skutki uboczne , lęki?Czy ta sennosc?Powinna przejsc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej brak jakiegoś spektakularnego działania. Ale i tak jest chyba troche lepiej niż na duloksetynie. Nie wiem czy jest sens wychodzić z dawkami ponad 150 mg, w ulotce jest niby to jako max dawka, ale ludzie biora i po 300 niektórzy. Pewnie wtedy by wyszły skutki uboczne na pierwszy plan.

Ogólnie to bardzo ciężko jest mi dobrać leki dlatego, że jak coś mnie pobudza to też wywołuje lęk i nerwowość, jak coś mnie usypia to znowu jest to odwrotność pożądanego przeze mnie efektu.

Ami robi w pewnym sensie jedno i drugie ale muszę ją jeszcze trochę pobrać, żeby wyrobić sobie opinie 🙂

Ogólnie u mnie jest taka sytuacja, że leki szybko zaczynają działać, często już po 1 tabletce lepiej się czuję. A pózniej to dzialanie zamiast sie utrwalac to zanika ile bym tego nie brał. Mój mozg wraca ciagle do homeostazy nic-sie-niechcenia. Chodzę też na terapie jakby co, ale czasem wydaje mi się, że biologie probuje ta terapia przeskoczyc.

Edytowane przez NoMoreDepression

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi