Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

siema

czy ktoś z Was wracał już do paroksetyny? brałem ją jakiś rok temu przez 2 miesiace, po czym pomogla mi i stwierdzilem ze juz jej nie potrzebuje wiec przestalem ja brac.

Niestety kilka miesiecy wszytskie objawy wrocily wiec poszedlem do psychiatry znowu po tabletki. i tak mija 3 dzien 20mg. mam dziwne wrazenie ze rok temu jak zaczynalem pierwszy raz to brac to czulem sie lepiej niz teraz. Generalnie totalna ospałość, jakiś lęk i odrealnienie lekkie. Najgorzej jak jestem w pracy bo pracuje jako kelner i tak nie wypada ziewać przy klientach:)

myslicie ze jeszcze raz zadziala to tak dobrze jak w tamtym roku czy nie ma sensu ?

kuba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Kuba , jest tu klika osob, ktore zaczynaja kuracje paro juz ktorys raz. Zdania sa podzielone. Z relacji niektorych osob wynika, ze trzeba troche dluzej poczekac na efekt niz za pierwszym razem. Tylko ze 3 dni, to jest za krotko zeby cos powiedziec. Ja kiedys mialem przerwe 2 miesiace, symptomy wrocily, wiec zaczalem brac paro ponownie. Po okolo 10 dniach zaczela dzialac tak jak za pierwszym razem ;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie... za każdym kolejnym powrotem trzeba trochę dłużej czekać na efekt....

podpisuje się pod wypowiedzią Don Corleone...

-- 06 lip 2015, 18:31 --

czyli tak naprawde odstawiles ja po 2 miesiacach wtedy kiedy zaczela ona dzialac... parogen zaczyna dzialac w 100% od 4-6tygodnia.... czyli ty poczules sie super bo paro zaczelo dzialac i odstawiles... wiec znowu spadek i nawrót....

SSRI to są leki których nie bierze się 2 miesiące.... minimum to 6 miesięcy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, zauwazylam, ze biore paro 3ci miesiąc- w pierwszym miałam seroxat, w drugim jakiś odpowiednik - niebieskie tabletki i teraz znow mam seroxat... i widze roznice w działaniu ... chociaż dawka paro taka sama ...a wcale nie sugerowałam się nazwa handlowa...

czy ktoś tez tak miał ? seroxat działa mocniej ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie pomoge, zawsze staram sie miec ten sam lek... z tą samą nazwą i od tego samego producenta.... zamiennik zawsze bedzie inny... zamiennik zamiennika tak samo.... bazuja na jednym ale to generyki wiec czyms napewno sie roznia miedzy sobą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuba- ja tez mieszkam w Anglii i nie place za leki, które mam na receptę- ale czasem w aptece nie maja akurat tego wiec daja inny. tu przepisują lekarze "substancje czynna" nigdy nie wpisują mi na recepcie nazwy handlowej jak w Polsce.

ale naprawdę zauwazylam, ze Seroxat działa mocniej na mnie, 10 mg niby to samo a na Seroxacie czuje się lepiej i nie mam wogole atakow a na zamienniku zdarzaly się... dziwne to trochę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Bralam lek Parogen od 1.5 roku . 20 mg rano i po poludniu . Od jakiegos czasu zmniejszalam dawke bardzo po malu .Biore teraz 10 mg rano . Ale od jakiegos czasu znowu wszystko wraca , czyli lek , brak snu i dusznosci . Czy ktos tez tak mial . Zastanawiam sie do powrotu starych dawek . bo czulam sie naprawde dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli pracujesz i masz working tax lub masz jobseekera lub masz dziecko do 1 roku zycia to otrzymujesz taka biala karte i wtedy wszystkie leki z recept masz za darmo... nie płacisz nic... to jest plus Anglii... pomyślcie o emerytach- oni tu tez maja lekarstwa za darmo...serce mi się kraja jak widze w Polsce Staruszkow wybierających miedzy kupieniem jedzenia a lekow :(

a czemu nie pojdziesz do gp po receptę ? mi od paru miesięcy leki przepisuje mój rodzinny ...

państwowo do psychiatry kierują tylko z psychozami, schizofremia itp. ...

jedynie proponują psychoterapie ale jakos nie mogę się zdecydować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Kasia , wiatmy Cie serdecznie w dziale paroksetyny ;)

To znaczy, ze bralas 40mg paro dziennie ? Od jakiego czasu jestes na 10mg ?

To czasami normalne, ze gdy zmniejszamy dawke, powracaja symptomy pierwotne, ktore sa czesto trudne do odroznienia z symptomami odstawienniczymi. Ja obecnie tez redukuje powoli paro, w skokach 2.5mg i jestem juz na 20mg z 30mg, ale wiem ze ponizej 20mg bedzie coraz trudniej, czytalem kiedys w ksiazce na temat paro, ze 10mg do 20mg zajmuje najwiecej receptorow dlatego odczuwamy najbardziej brak dawki. Gratuluje, ze wogole udalo ci sie juz zejsc do 10mg ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 dzien brania paroksetyny 20mg , mialem dzisiaj taki lek panike u fryzjera ze jeszcze nigdy takiego nie mialem , zimne poty. Mam nadzieje ze przejdzie to wszystko szybko i znowu bede sie czul tak jak w tamtym roku kiedy to bralem. Podobno im gorzej na poczatku tym lepiej pozniej zadziala. Oby tak bylo, bo nie jestem w stanie juz prawie pracowac:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuba - spokojnie... to tak działa... tez na początku miałam takie akcje...

teraz od dwóch dni biore Seroxat, a miesiąc brałam jakiś odpowiednik i powiem Wam, ze czuje się tak jakbym zwiekszyla dawke.. a przecież jest ta sama...

znow mocniejsze uderzenie paro... dziwne to bardzo, ze jest taka roznica pomiędzy orginalem a generykiem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalam dziś , że genetyki różnią się biodostepnoscia stąd czasem inne odczucia po wzięciu genetyka a oryginału. Czytalam, że niektórzy nie czują różnicy, a na niektóre organizmy to znacząco wpływa.

Ja po paru pierwszych dniach na paro miałam taki atak w domu co mi się wcześniej nie zdarzało. Ale to minęło. Tobie też napewno szybko przejdzie. W razie co ratuj się benzo lub hydro przez pierwszy tydzień. Chociaż mnie hydro jedynie usypia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

halo, halo mam ważne pytanie !!

w związku z tym moim kaszlem okrutnym bylam wlasnie u lekarza i zapisal mi erytromycynę (bo jestem w ciąży- miał maly wybor- jestem uczulona na penicyliny) i moje pytanie- mogę przy paro brac erytromycynę ?? 250 mg x 4 dziennie ??

dziekuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://bil.aptek.pl/servlet/interakcje/list

tutaj sprawdzisz interakcje leków... przydatna strona ;-)

a ja za to powiem że mam lekkie obawy jeśli chodzi o zwiększenie paroksteyny (parogenu) na 30mg.... boje się tego czy znowu będę miał mega skutki uboczne... bo pracować muszę, a w 2 najbliższe weekendy mamy impreze ze znajomymi, a potem imprezke rodzinną... i cholera boje się tych skutków ubocznych bo zawsze dają mi w kość, wcześniej nawet brałem L4.... jak zaczynałem... nigdy nie zwiekszałem dawki w trakcie...

jak będzie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

feniksx - znam ta stronke- nie wykazalo interakcji, ale jednak wole sie upewnić czy ktoś bral już taki zestaw ;) nie chce później mieć jazd...

co do zwiększenia dawki to ja niestety nie pomoge... wiem tylko, ze przy sertralinie jak zwiekszylam dawke był odlot... ale ogolnie sertralina zle na mnie dzialala... nakrecala mi leki zamiast je hamować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi