Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

dostałam dziś receptę na seroxat, w aptece za 1 opakowanie zapłaciłam 75 zł, a na recepcie lekarka wypisała mi 3 opakowania...

ile płacicie za seroxat i czy przysługuje na niego jakaś zniżka?

Pika, z tego co wiem to Seroxat jest lekiem oryginalnym, dlatego jest drogi i zniżka na niego raczej nie przysługuje. Ja biorę generyk - Parogen, cena to ok. 12 zł za 30 tabletek 20mg, może poproś psychiatrę o zamianę na tańszą wersję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fugu, brałam 10 lat temu seroxat i miałam go na zniżce, co prawda do najtańszych nie należał, bo płaciłam za niego około 40 zł. ale żeby teraz 75zł? i pani w aptece powiedziała że nie ma na niego zniżki, dziwi mnie to trochę bo wiem że kiedyś kupowałam go na P - czyli choroby przewlekłe... czyżby nie był już lekiem refundowanym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pika30, daj spokój ten oryginał nie jest wart swojej ceny, w życiu bym nie dał za to 70zł, poproś o tańszy zamiennik, ja jadłem arketis i nie narzekałem a płaciłem parę złotych.

Mi zawsze proponują generyki w aptece.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej hoł,

Leczę się już seroxatem od 1,5 roku i co?

No i czuję sie teraz gorzej. Zaczęłam leczyć nerwicę, a na tym leku mam stany depresyjne. WTF? Słabe poranki, bardzo słabe i nie wiem już co robić.

Na lęki działa super, nie maiłam żadnego od tego czasu, ale w zamian przygnębienie i depresja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Leki generyczne nie są w żaden sposób gorsze od leków oryginalnych[6]. Identyczność substancji czynnej w obydwu preparatach nie oznacza jednak, że lek oryginalny i zamiennik zawsze będą tak samo wpływały na pacjenta – substancje nie są tymi samymi preparatami. Środki wypełniające, stabilizujące i zanieczyszczenia, które wchodzą – obok substancji czynnej – w skład generyku są oczyszczane i syntezowane odmiennymi metodami[7]. Różnice te nie mają wpływu na efekt leczniczy[8]. Według badań różnica w przyswajalności leków generycznych i oryginalnych wynosi ok. 3,5%, co jest porównywalne z różnicami występującymi dla różnych partii tego samego leku oryginalnego[9].

Leki generyczne spełniają jednakowe w stosunku do ich odpowiedników oryginalnych kryteria w odniesieniu do ich jakości, skuteczności i bezpieczeństwa. Kryterium biorównoważności (czyli bezpieczeństwa i skuteczności) wystarcza do uprawomocnienia obecności leku generycznego na rynku. Czynnikami wpływającymi na zróżnicowanie leków są zarówno koszty przeprowadzenia badań (pomijanych lub przeprowadzanych na niewielką skalę przez firmy wprowadzające zamiennik na rynek), jak i problemy z zastosowaniem kryteriów definicyjnych biorównoważności w stosunku np. do leków o działaniu miejscowym. Jednak te same standardy dotyczą wszystkich leków. Tworząc generyk, można się oprzeć na badaniach skuteczności i bezpieczeństwa wykonanych dla leku oryginalnego, co dodatkowo korzystnie wpływa na cenę leku[6]."

czy to oznacza że zamienniki mogą dawać inne skutki uboczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pika30, bardzo wątpliwe, mogą być minimalne różnice w "mocy" które niektórzy odczuwają nawet między samymi generykami. Moim zdaniem nie ma sensu tak przepłacać za oryginalny Seroxat bo w żadnym stopniu nie przełoży się to na lepszy efekt terapeutyczny a skutki uboczne nie będą mniej dokuczliwe czy inne. 70zł to horrendalna cena jak dla mnie za ten gniot ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

70zł to horrendalna cena jak dla mnie za ten gniot

faktycznie drogo jak za oryginał . Teraz , po kilku latach na tym specyfiku , nie rózrózniłbym oryginału od generyku , ale gdybym zaczynał przygodę z tym lekiem zdecydowanie wolałbym pierwowzór . Jest lepszy . Znam osobę która jak zaczynała brać Seroxat to czuła sie swietnie i bezx uboków . Po ponad roku i długiej przerwie od tego leku znów wskoczyła na Paroksetyne ,a le generyk i wytrzymała około 2 tygodni , bo uboki były zbyt silne ( czego na orginale nie było ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

woowoo, możesz próbować zmienić paroksetynę na inny lek z tej grupy o innym profilu działania np. sertraline, fluoksetyne, oczywiście będzie ryzyko pogorszenia Twojego stanu więc sama musisz podjąć decyzję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja znajoma ma jeszcze dla mnie odłożone 2 opakowania Seroxatu za 57 zł ale jak je skończę, to przechodzę na generyk, bo jedno opakowanie oryginału wystarcza mi na 3 tygodnie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalebx3, nie ma pewności że to wina generyku, ludzie przy kolejnych podejściach do tego samego leku mogą różnie reagować a może składać się na to naprawdę mnóstwo czynników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalebx3, bardzo dobrze :D

Jeżeli przy zamianie pojawią się uboki, to chyba kurwicy dostanę, bo cieszyłam się, że prawie ich nie miałam przy wchodzeniu na Seroxat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalebx3, nie ma pewności że to wina generyku, ludzie przy kolejnych podejściach do tego samego leku mogą różnie reagować a może składać się na to naprawdę mnóstwo czynników.

też brałem to pod uwagę , ale nawet sam jak lek wyszedł w 99 i zacząłem sie nim leczyć nie czułem żadnych uboków.A były to początki na tym leku .

-- 09 lut 2014, 22:04 --

Jeżeli przy zamianie pojawią się uboki, to chyba kurwicy dostanę, bo cieszyłam się, że prawie ich nie miałam przy wchodzeniu na Seroxat

mogą sie pojawic lecz wątpie , a jeśli juz to bardzo niewielkie ,,, bynajmniej tańsze od 57 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańszy jest Paroxinor, niecałe 4zł za opakowanie. Bez sensu przepłacać. Brałem z 4 różne generyki sertraliny i nie widzę różnicy. Gdyby jakaś była, to leki nie zostałyby dopuszczone do sprzedaży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytam jeszcze lekarza przy najbliższej wizycie, czy zdarzają się przypadki uboków przy zamianie na generyk. Kurde kilka lat wstecz nie zawracałabym sobie głowy taką bzdurą, tylko od razu zmieniałabym, a teraz taka ze mnie boidupa :pirate:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

magnolia84, ile już bierzesz seroxat, naprawdę nie miałaś żadnych uboków? to super :) ja oczywiście jeszcze nie łyknęłam tableteczki, tak strasznie się boję. Brałam seroxat 10 lat temu, ale to było wtedy inaczej, mieszkałam u rodziców, mama przy mnie siedziała, łykałam seroxat + afobam i szczerze mówiąc nic nie pamiętam, wiem tylko że non stop spałam, a po dwóch tyg byłam jak nowo narodzona. Teraz jest inna sytuacja, ja sama w domu z 7 miesięcznym dzieckiem, mąż od rano do nocy w pracy.... i co tu robić :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi