Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Mufiśka napisał(a):

No właśnie bo wiem, że biorą na noc kiedy właśnie są tak zmęczeni po niej, moja kumpela też bierze na noc i jak pytałam lekarza mojego to też mówił, że mam sama zdecydować jak mi lepiej będzie. Czy po około 3 tygodniach brania paro mają prawo bywać jeszcze gorsze momenty ? 

To był mój pierwszy antydepresant a ja byłem w tej kwestii zielony. Lekarza kazał brać rano to brałem. Byłem zmęczony myślałem że tak ma być. Potem już trochę eksperymentowałem na własną rękę. Jasne. To dopiero 3 tygodnie. U mnie zadziałało po 5 tygodniach ale to nie znaczy że tak będzie u ciebie dlatego nie poddawaj się wcześniej niż po 6-8 tygodniach na jednej dawce. Jeśli już chcesz być na 10 mg to bądź ale co najmniej 6 tygodni. Jeśli nie będzie stabilnie zwiększ na 20 mg tylko licz się z tym że musisz wtedy znowu dać nowej dawce 6 tygodni. Widziałem tu osoby które piszą że biorą coś 8 tygodni i nie działa a potem wychodzi że tak biorą ale pierwsze 4 tygodnie brały np sertraline 25 mg a kolejne 4 tygodnie 50 mg. To tak nie działa bierzesz jedną dawkę 6-8 tygodni i dopiero można coś stwierdzić czy działa czy nie. Ja nigdy nie bawiłem się w połówki. Zawsze wyskakiwałem na lek w pełnej terapeutycznej dawce Bo nie chciałem tracić czasu. 

Teraz, Piyerekpiyerek napisał(a):

To był mój pierwszy antydepresant a ja byłem w tej kwestii zielony. Lekarza kazał brać rano to brałem. Byłem zmęczony myślałem że tak ma być. Potem już trochę eksperymentowałem na własną rękę. Jasne. To dopiero 3 tygodnie. U mnie zadziałało po 5 tygodniach ale to nie znaczy że tak będzie u ciebie dlatego nie poddawaj się wcześniej niż po 6-8 tygodniach na jednej dawce. Jeśli już chcesz być na 10 mg to bądź ale co najmniej 6 tygodni. Jeśli nie będzie stabilnie zwiększ na 20 mg tylko licz się z tym że musisz wtedy znowu dać nowej dawce 6 tygodni. Widziałem tu osoby które piszą że biorą coś 8 tygodni i nie działa a potem wychodzi że tak biorą ale pierwsze 4 tygodnie brały np sertraline 25 mg a kolejne 4 tygodnie 50 mg. To tak nie działa bierzesz jedną dawkę 6-8 tygodni i dopiero można coś stwierdzić czy działa czy nie. Ja nigdy nie bawiłem się w połówki. Zawsze wyskakiwałem na lek w pełnej terapeutycznej dawce Bo nie chciałem tracić czasu. 

Pełnej terapeutycznej tzn sertralina 50 paro 20 fluo 20 escitalopram 10 mg. Tak zwane najmniejsze dawki uznane za terapeutyczne. Nie brałem połówek tych dawek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Pełnej terapeutycznej tzn sertralina 50 paro 20 fluo 20 escitalopram 10 mg. Tak zwane najmniejsze dawki uznane za terapeutyczne. Nie brałem połówek tych dawek

Dziękuję za tak wyczerpujące odpowiedzi, jestem wdzieczna bardzo, no mi esci proponowano tez, ale wybrałam paro ostatecznie, bałam się zamulenia po niej, ale esci bałam się, że nie zadziała na lęki tak dobrze, ale dziś jakoś od południa dziwnie się czuję lęku nie ma, ale takie rozdygotanie wewnętrzne i serducho nawala no tak dziwnie mi w głowie jakoś 😅 nie poddam się będę na tej dawce jeszcze i później zobaczę, mi Zoloft tyle lat ratował tyłek, ale tym razem nie zadziałał jak trzeba, teraz jak już będę zwiększać to na 20, dzięki jeszcze raz za odpowiedzi to zawsze pomaga 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Mufiśka napisał(a):

Dziękuję za tak wyczerpujące odpowiedzi, jestem wdzieczna bardzo, no mi esci proponowano tez, ale wybrałam paro ostatecznie, bałam się zamulenia po niej, ale esci bałam się, że nie zadziała na lęki tak dobrze, ale dziś jakoś od południa dziwnie się czuję lęku nie ma, ale takie rozdygotanie wewnętrzne i serducho nawala no tak dziwnie mi w głowie jakoś 😅 nie poddam się będę na tej dawce jeszcze i później zobaczę, mi Zoloft tyle lat ratował tyłek, ale tym razem nie zadziałał jak trzeba, teraz jak już będę zwiększać to na 20, dzięki jeszcze raz za odpowiedzi to zawsze pomaga 

Nie masz za co dziękować po to tu jesteśmy żeby sobie pomagać😊 esci ogólnie uznawany jest za bardzo słaby lek ale np za granicą robi furorę widzę to po opiniach na Reddit ale np mnie tak strasznie mulił że musiałem się do wszystkiego zmuszać. Na paro było znacznie lepiej. A zoloft dobrze się i ciebie sprawdzał Przeciwlękowo? Kurcze mi nie podszedł a szkoda bo psychiatra mi go strasznie zachwalał 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Nie masz za co dziękować po to tu jesteśmy żeby sobie pomagać😊 esci ogólnie uznawany jest za bardzo słaby lek ale np za granicą robi furorę widzę to po opiniach na Reddit ale np mnie tak strasznie mulił że musiałem się do wszystkiego zmuszać. Na paro było znacznie lepiej. A zoloft dobrze się i ciebie sprawdzał Przeciwlękowo? Kurcze mi nie podszedł a szkoda bo psychiatra mi go strasznie zachwalał 

Powiem ci, że na samym początku mojej choroby lekarz przepisał mi pramolan i on mi pomagał brałam go 3 razy dziennie, ale senność po nim miałam do tego stopnia, że jeśli po południu była bym w pracy to zasnęła bym tam gdzie bym stała, poważnie tak bardzo mnie popołudniu zwalało z nóg, ale pomagał mi na lęki dobrze, wtedy byłam młoda nie pracowałam więc brałam go, później już poprosiłam lekarza o coś innego bo męczył mnie ten stan i dał mi właśnie Zoloft, zaczęłam od 25 mg i tak mnie trzepało, że chciałam umrzeć, ale brałam dalej i ciągle 25, zadziałał po około półtorej miesiąca i długo leciałam na tej dawce, potem jakieś nawroty zwiększałam do 50,75 i działał super, bardzo długo go brałam i raz na wet odstawiłam na 4 lata, po terapii, ale jak urodziłam miałam nawrót i dalej Zoloft i działał, także mi ten lek pomógł bardzo, tylko ja na powyżej 100 mg czuje okropne pobudzenie i max to 125 mg i tu już mam problemy ze snem i to pobudzenie nie mija, a to powoduje u mnie lęki ten stan, około 2 lata temu rozwód i zmiany w życiu i długotrwały stres związany z sytuacją rodzinną i nawrót, ale taki, że w życiu nie myślałam, że może być gorzej niż miałam, nie wstawałam na wet z łóżka, zmienili leki na fluo to dla mnie była masakra jakaś i Wellbutrin porażka również, potem esci i znów Zoloft i tu już działał tak sobie, tydzień ok i zjazdy i lęki i tak non stop, chwilę ok i lęki, lekarz zaproponował paro lup ponownie esci i wybrałam paro, ale Zoloft ratował mi tyłek z 10 lat, ale długo musiałam czekać na efekt jego działania, a trzepał niemiłosiernie na początku, stąd zaczynam zawsze od małych dawek bo chyba jestem wrażliwa na działanie leków i tak jak Zoloft zadziałał na 25 mg tak nadziej jest, że paro zadziała bo lekarz mój też zawsze był zdziwiony, że mi pomaga taka mikro dawka jak 25 mg zoloftu, ja też dużo sama staram się ze sobą pracować, ale fakt faktem ja 5 mg paro poczułam i dla tego nie szaleje bo po co skoro może się uda na małej dawce pobyć dłużej, ja lepiej toleruję leki, które mnie wyciszają, a też tarczyca moja w opłakanym stanie także hormony swoje robią, ale ciężko mi wyjść z tego nawrotu bo wcześniej wymienione fluo i bupro nie pomogły, a ja już umierać chciałam tak mnie poskładało, a wiadomo każdy z tych leków musiałam wytrzymać wejście i dać szansę, choć po fluo to ja wspominałam, że wywaliło mnie w kosmos, zero snu 3 doby mimo benzo i hydroksyzyny, nie dałam radę tego brać, ale Wellbutrin prawie miesiąc i esci też 3 tyg i tu już lekarz dał znów ten Zoloft bo bal się o mnie i wysyłał do szpitala, ale wolałam być w domu miałam opiekę, tym razem to paskudztwo mnie zaskoczyło totalnie bo myślałam, że po 20 latach wiem o nerwicy na prawdę dużo, ale się zdziwiłam bo pokazała co potrafi, także nie wiem od czego to zależy, ale uważam, że Zoloft za nim się wkręci jest kapryśny i też uważam, że trzeba pobyć na jednej dawce dłużej nie skakać za bardzo na tym leku bo później nie wiadomo czy są uboki czy nerwica dokucza, paro mnie straszyli sam lekarz i jakoś było nie najgorzej, o dziwo nie miałam lęków na tym jakieś małe na 5 mg potem już nie tylko uboki typu ból głowy nudności, jadłowstręt, obniżony nastrój mocno, jakieś dziwne uczucie w ciele w głowie, ale lęku nie, a tego bałam się najmocniej właśnie, może dla tego, że na zakładkę, nie wiem, ale dziś nie najlepiej się czuję, a było w miarę ok ostatnio, ale liczę się z tym, że tak może jeszcze być i też jestem przed miesiączką, wtedy zawsze jest trochę jazd, jak widzę, że ktoś bierze Zoloft i się poddaje po 2,3 tyg to uważam błąd bo ja czekałam dłużej aż zadziała na jednej dawce bez skakania, a tu ktoś weźmie 50mg 2 tyg i znów 75 mg i 2 tyg nie działa i koniec schodzą z tego, to tak jak pisałeś na jednej dawce min miesiąc trzeba być bynajmniej na zolofcie tak miałam, na wet półtorej miesiąca i wtedy ewentualnie zwiększać bo tak to się chyba narażamy na uboki zwiększając i nie wiadomo czy to lek nie działa czy są uboki od większej dawki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi