Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli komuś to połączenie leków służy i przynosi dobre efekty w leczeniu, to dlaczego by tych leków nie łączyć. Ja sam będąc na wenli i paro jednocześnie (gdy zmieniałem leki), czułem się bardzo bardzo bliski remisji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miko84, rozumiem, że Ciebie akurat sedowały, ale to indywidualna reakcja na lek, tak jak osoby z ADHD mogą się uspokajać po norze i dopie. Mnie interesuje jednak działanie na statystyczną jednostkę :P Jeśli masz jakąś inną wiarygodną stronkę na ten temat poza wiki to chętnie poczytam. Przyznam, że niedawno zacząłem się tym interesować czyli działaniem związanym z acetylocholiną i rec alfa. a nie tylko standardową serotoniną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalóżmy sytuacje ze pacjent bierze escitalopram 10 mg i ma dalej stany lękowe i lekarz nie wymienia na inny SSRI, nie podnosi dawki esci tylko dodaje 10 mg paroksetyny, no jest tu jakis plus bo jest zwiększony wychwyt serotoniny, ale jest tez minus bo są dwie substancje w organiźmie niepotrzebnie, dlatego pisze ze niepotrzebnie bo taki sam efekt by sie uzyskało zamieniajac esci na paroksetyne i ewentualnie zwiekszając dawke w razie potrzeby, niech mi ktos wytlumaczy w czym esci i paro razem są lepsze od pojedynczej paro, ja napisałem w czym taki mix jest gorszy, niepotrzebne 2 substancje i mozliwa kumulacja objawow ubocznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój lekarz proponował albo dodanie wenli albo zwiększenie dawki paro i był zdania, że połączenie dwóch SSRI w większości przypadków nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic, moim zdaniem takie połączenie jest bez sensu a niestety znam dziewczynę, której rok temu lekarz przepisał fluo i sertę i po 6mcach wyskoczyła przez okno i złamała kręgosłup. Na szczęście się zrósł i teraz może chodzić, tak więc sorry ale lepiej stosować SSRI i np mirtę, miasnę czy trazodon. Oczywiście komuś może służyć 2xSSRI a nawet 3xSSRI dlaczego nie?

-- 08 mar 2014, 12:52 --

dodam tylko, że lekarz czuje się dobrze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inny przypadek, pacjent bierze paroksetyne i potrzeba czegos aktywizującego i dostaje fluoksetyne, tylko ze fluoksetyna dziala gównie takim samym mechanizmem jak paro, głównie skupia sie na wychwycie serotoniny, wiec po co dawac lek który będzie w większej części powielał działanie paro jak mozna dołożyć lek który będzie pozbawiony niepotrzebnego drugiego działania serotoninowego, co innego jakby takich leków nie było a jest sporo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połączenie SSRI+SSRI JEST bez sensu. To nie jest standard leczenia i to nie jest popularne połączenie w praktyce klinicznej. Co do badań klinicznych były tylko dwa w których łączono dwa SSRI i wyniki były niejednoznaczne.

Praktyka mówi, że jeżeli łączymy dwa SSRI to należy ich dawki "obciąć" do połowy dawki zwyczajowej. Czyli np. jeżeli ktoś bierze escitalopram w dawce 20mg, a chce mu się dołożyć paroksetynę to łącząc te dwa SSRI obcina się o 1/2 dawki obu i mamy w ten sposób 10mg paroksetyny i 10mg escitalopramu.

Co tak naprawdę mamy w tym połączeniu?

- dwa leki o bardzo zbliżonej selektywności

- dwa leki o taki samym profilu(przeciwlękowy)

- dwa leki o idetycznym mechanizmie działania= dość silne blokery SERT

Czy są jakieś zalety? Śmiem wątpić. A jakie są wady?

- do escitalopramu, który ma najniższe ryzyko interakcji na poziomie metabolizmu wątrobowego spośród wszystkich SSRI dołożono paroksetynę, która jest silnym inhibitorem CYP2D6, CYP2B6 oraz słabym pozostałych enzymów mikrosomalnych cytochromu P450= wzrasta ryzyko interakcji z innymi lekami

- wzrasta obciążenie wątroby, bo bierzemy dwie różne substancje chemiczne

- przez paroksetynę spada nam dodatkowo synteza tlenku azotu, co już w ogóle kastruje permanentnie

- dochodzą nowe działania niepożądane wynikające z umiarkowanego działania antycholinergicznego paroksetyny- senność, suchość w ustach, zaparcia, zaburzenia akomodacji, na samym escitalopramie brak takowych

- oba te leki(esci i paro) przyłączają się do allosterycznej strony transportera serotoniny, badania nad tym są w powijakach, ewentualne inne interakcje są trudne do przewidzenia

Reasumując- a idź pan w ch... z tym połączeniem. :twisted:

Może to by jeszcze miało sens, gdyby łączyć dwa SSRI o różnym profilu(np. przeciwlękowe & aktywizujące) z różnymi smakowitymi dodatkami farmakologicznymi, ale też wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie o to chodzi ze to moze w ogole nie działać bo pisał ostatnio tu ktoś ze dodanie fluo do paro bardzo dobrze zadziałało, pytanie jest tylko po co akurat w taki sposob, gdzie leki dublują się swoim działaniem

-- 08 mar 2014, 12:56 --

magnolia84,

wiedziałem ze to napiszesz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

magnolia84,

no tak, widziałem tez, ale to ze efekt jest dobry nie zmienia tego ze te leki sie wzajemnie dublują swoim dzialaniem, a jakby zamiast fluo dodać cokolwiek innego pozbawionego dzialania na serotonine to juz by tego nie było, mało tego, ja dostałem mix który się swoim działaniem wzajemnie wyklucza, no a dostałem jakimś cudem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dark Passenger, a jak to jest z tym działaniem antycholinergicznym. Wałkuję ten temat, ale widzę tu same sprzeczności. To działanie wg. wikipedii pobudza, podnosi ciśnienie i powiększa źrenice, działa na układ sympatyczny, to jak to się ma do sedacji i usypiania? Nie kumam

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cholinolityki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tańczący z lękami,

fluoksetyne i sertraline dał jednocześnie?

-- 08 mar 2014, 13:13 --

mi lekarz mowil ze za sennosć po paroksetynie nie odpowiada dzialanie antycholinergiczne tylko antyhistaminowe jezeli ktos ma nadwrażliwe te receptory, jednak jego teza zostałą tu mocno skrytykowana :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, a dziewczyna zawsze była spokojna i zrównoważona. Po tej kuracji była agresywna i kompletnie nie była sobą. A z tego co mówiła brała normalne dawki obu leków. Ja byłem zdziwiony, że przepisał jej 2 leki i o tym jej napomknąłem, ale się nie wtrącałem. Poza tym rok temu moja wiedza była jeszcze mniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zgodnie z jego teorią to przy takiej wartości Histamine H1 receptor (Ki=22,000 nM), ktoś musiałby mieć naprawdę ostrą nadwrażliwość tych receptorów, żeby paroksetyna wywołała u niego sedację przez blokadę histaminy, jeśli dla hydroksyzyny to jest wartość (Ki = 2 nM) a niektórych ona w ogóle nie usypia. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tańczący z lękami do poczytania: "Managing Anticholinergic Side Effects"

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC487008/pdf/i1523-5998-6-s2-20.pdf

Tak jak pisałem, spróbuj czystego antycholinergika to szybko sobie wyrobisz zdanie na ten temat. Nie czytaj polskiej wersji wikipedii, jak już to poczytaj angielską:

http://en.wikipedia.org/wiki/Anticholinergic#Acute_Anticholinergic_Syndrome

Zauważ, że jest dużo bogatsza...

Jak Cię interesuje wpływ acetylocholiny na depresję to poczytaj: "Cholinergic Mechanisms in Depression"

http://deepblue.lib.umich.edu/bitstream/handle/2027.42/26059/0000133.pdf?sequence=1

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie mogą do pewnego stopnia powodować senność, jedne bardziej od drugich. A czym to tłumaczyć nie mam pojęcia. ;)

Tańczący z lękami, Acetylochylina jest nie tylko mediatorem w pns- autonomicznym ukł. nerwowym, ale też w cns- centralnym układzie nerwowym. Ogólnie antycholinergiki mogą ośrodkowo wywołać zarówno sedację jak i ekscytację, pobudzenie. Przedawkowanie antycholinergików, np. atropiny powoduje nadmierne pobudzenie oun.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sedacja i senność jest wymieniana w skutkach ubocznych leków antycholinergicznych, więc dla mnie nie ma tu żadnego zaskoczenia, że paroksetyna powoduje senność większą od reszty SSRI - nawet mimo jej pewnego działania noradrenalinowego.

Poza tym taka siła serotoninowa jaką ma paroksetyna potrafi dość skutecznie "zalać" dopaminę i ogólnie tramisję katecholamin (także noradrenaliny), co też ma pewne znaczenie w powodowaniu sedacji i senności (oraz czasami anhedonii i zaburzenia funkcji seksualnych).

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi