Skocz do zawartości
Nerwica.com

PAROKSETYNA (Arketis, ParoGen, Paroxetine Aurovitas, Paroxinor, Paxtin, Rexetin, Seroxat, Xetanor)

Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Będzie dobrze Grzesiek, bo trafiłeś na naprawdę dobry lek.

Trochę trzeba się przemęczyć, ale to jest warte późniejszego dobrego samopoczucia.

Dobrze, że zacząłeś od pół tabletki, bo szybciej lek zacznie działać.

Ja też zaczynałem od 10 mg przez 5 dni, później już 20 mg do końca miesiąca.

A po tym miesiącu od razu 30 mg i po 2 tygodniach 40 mg.

Późniejsze podnoszenia dawek nie wywołuje już takich skutków ubocznych, przynajmniej u mnie.

Afobam, jak najbardziej, szczególnie jeśli nie będziesz mógł zasnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u mnie połączenie dwóch ssri działa nad wyraz dobrze. Oprócz obniżonego libida i zmniejszonego apetytu to żadne inne efekty uboczne nie występują. Paroksetyna to bardzo dobry lek, a w połączeniu z fluoksetyna działa cuda.

ooo, w jakich dawkach masz zalecone takie połączenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic, Dark Knight, paroksetyna 30mg fluoksetyna 10mg. na samej paroksytonie byłem cały czas ospały i miałem praktycznie zerowa motywację i dlatego mój lekarz postanowił dodać flouksetyne, która wyeliminowała owe efekty uboczny. kolejnym zaletą jest chudniecie, bo nie ukrawam, że mam lekka nadwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawe połączenie. Przyznaję że sam o takim myślałem, tylko jak zawsze u mnie w wyższych dawkach. Kto wie może coś z tego będzie, mój lekarz jest tolerancyjny na różne moje nietypowe pomysły, może i na ten przystanie. Swego czasu zgodził się żebym stosował jednocześnie wenlafaksynę i citalopram, także fluo-paro kiedyś, czemu nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic, fluksetyna odpaliła po 30 dniach od wzięcia pierwszego tabsa... w czasie wkręcania się leku miałem potworne wahania nastroju, czułem się negatywnie pobudzony, cały czas byłem wkurzony.

Dark Knight, leczę się z powodu nerwicy lękowej i jeszcze kilku zaburzeń osobowościowych.

depas, tez mnie zaskoczyło, ze lekarz mi coś takiego przypisał, ale w moim przypadku zadziałało. Gorzej ma się tylko libido, ale też nie jest najgorzej, bo sprzęt działa. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem że w Stanach coraz częściej lekarze zaczynają łączyć różne SSRI, często z bardzo dobrym skutkiem. To tylko kwestia czasu aż ten trend dotrze do nas, i bardzo słusznie. Ja akurat bardzo chętnie wypróbowuję na sobie różne kombinacje leków, mam zaburzenia osobowości i nie dla mnie monoterapia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie krece sie jakbym mial robaki nie powiem gdzie-niby na czyms proboje sie skupic a tu nagle myk i cos innego i tak wkolko. Mam teraz duzo problemow ciezkich i te mysli mi sie kreca w glowie na dodatek niby na chwile pomysle o czyms innym a tu zaraz znow o tym-takie bledne kolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tak, taką gonitwę myśli również miałem. Niestety to jest norma na początku brania tych leków.

Mózg musi przemielić ten nowy proszek i wreszcie go polubi.

Mnie już dziś głowa nie boli. W sumie na parogenie i teraz na paroxinorze czuję się identycznie. A jak nie widać różnicy, to po co przepłacać.

Emeryci narzekają, że leki drogie, a ja za całą siatkę tabletek na 2 m-ce zapłaciłem 25 zeta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi